Vallensbæk Kommune tilbyder lettere behandling og vejledning til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre. Målet er at sikre, at familierne får hjælp i deres nærmiljø – inden problemerne vokser sig store.
I Vallensbæk er der fokus på en lang række tilbud og indsatser for børn og unge med henblik på at øge trivslen.
Som noget nyt tilbydes forløbet Få styr på angsten, Back2School og Theraplay og mentaliseret samtaleterapi. De fire tilbud varetages i et samarbejde med Ishøj Kommune.
I alle fire tilbud skal der inden opstart udfyldes nedestående henvendelsesskema, som vil blive behandlet af de ansvarlige terapeuter for forløbene. Du er først opstartet på et forløb, når du har modtaget svar herom.
Har dit barn angst og går i 1. til 6. klasse?
Så har du, som forælder, nu mulighed for at tilmelde dig et gratis selvhjælpsforløb. Her vil du lære, hvordan du hjælper dit barn med at få styr på angsten.
Tilbuddet henvender sig til familier, der bor i Ishøj og Vallensbæk Kommune.
Er du interesseret i tilbuddet, skal du udfylde henvendelsesskema og spørgeskemaet og sende det via sikkerpost på Aula til skolepsykologen. Skriv i emnefeltet "Få styr på angsten".
Har du spørgsmål, kan du kontakte følgende psykologer hos Center for Børn og Forebyggelser:
Johanne Sommer på telefon 2043 3977 eller Katrín Magnúsdóttir på telefon 2071 1142.
Spørgeskema
Du kan også læse mere i flyeren for Få styr på angsten her.
Info
- Formålet er i korte træk at hjælpe jer som familie
- Det er gratis at deltage i selvhjælpsforløbet
- Forløbet løber over 10 uger. Det består af to workshops af to timers varighed, og der vil derimellem være hjemmearbejde
- På de to workshops vil I som forældre lære om de forskellige former for angst, og hvordan I bedst hjælper jeres barn
- En gruppe på op til otte forældrepar deltager i forløbet sammen med to behandlere
- Barnet deltager ikke i de to workshops
Har mit barn angst?
Det kan være svært at vide, om ens barn har angst.
Her kan I få mere at vide om de mest almindeligt forekommende former for angst.
Separationsangst
Nogle børn har svært ved at være væk fra en eller begge af deres forældre. Barnet er bange for hvad, der kan ske med dets forældre eller barnet selv, når de er adskilt. Barnet kan være bange for, at forældrene kommer slemt til skade, dør, eller at de aldrig ses igen. Barnet kan også være bange for at blive taget f.eks. af en tyv eller blive væk, så det aldrig vil få forældrene at se igen.
Ofte har barnet hovedpine, kvalme eller følelsen af at skulle kaste op, når det skal forlade hjemmet eller være væk fra dets forældre. Nogle børn er så bange, at det forhindrer dem i at deltage i alderssvarende aktiviteter, f.eks. at gå i skole, sove alene ude hos venner eller familie.
Specifik fobi
Nogle børn oplever en ekstrem angst for en bestemt situation eller genstand. Dette kan være f.eks. hunde, mørke, transportmidler eller elevatorer. Barnet kan være så bange, at alene tanken om det frygtede vil udløse angst. Barnet kan reagere med gråd, rysten/skælven i kroppen, hjertebanken, sved eller blive vrede over at skulle være i nærheden af det frygtede.
Angsten forsvinder typisk, når barnet fjerner sig fra det frygtede. Børn med specifikke fobier vil derfor prøve at undgå at være i nærheden af de ting eller situationer, som de er bange for.
Generaliseret angst
Nogle børn bekymrer sig om alt. Barnets bekymring fylder en uhensigtsmæssig stor del af hverdagen. Barnet kan bekymre sig om f.eks. om at blive syg eller komme til skade, om at lave fejl eller gøre ting forkert, om andre vil kunne lide dem, terror, kriminalitet og lignende. Barnet vil i perioder bekymre sig meget, men i andre perioder mindre. Mange bekymringer starter med ”Hvad nu hvis…”. Barnet har svært ved at stoppe sine bekymringer selv.
Barnet prøver at kontrollere, hvad der sker omkring dem, så de hele tiden kan forudse, hvad der vil ske. Barnet har ofte ondt i maven, svært ved at koncentrere sig, fordi de er trætte, og har svært ved at falde i søvn. Barnet kan ligge i timevis om aftenen og tænke og tænke og tænke på hvad, der kan ske.
Social fobi
Nogle børn er meget bange for sociale situationer, og for at andre skal tænke dårligt om dem. Barnet er ofte meget genert og tilbageholdende i selskab med andre. Barnet kan være bange for at tale højt i klassen, spørge andre om de vil lege, om de må være med i gruppen, eller spise foran andre. Barnet er bange for, at andre skal synes, de gør noget ”pinligt” eller ”flovt”.
Barnet vil ofte undgå fremmede, uvante, sociale situationer, men nogle børn vil også undgå klassesammenhænge, selvom de kender børn og lærere. Fordi barnet ofte trækker sig fra lege, vil det kunne opleve at være socialt isoleret, selvom barnet måske er vellidt blandt andre.
Hvis I kan genkende jeres barn i en eller flere af disse beskrivelser, bør I overveje at deltage. Om I skal deltage eller ej afhænger af, hvorvidt I oplever, at jeres barns angst/ængstelighed forstyrrer barnets mulighed for at gøre det, andre børn på samme alder kan og gør.
Angstlidelser rammer 5-10% af alle børn. Derfor har Vallensbæk/Ishøj kommune valgt at indføre ovennævnte tilbud FÅ STYR PÅ angsten. Tilbuddet er udviklet af Center for Angst ved Københavns Universitet, og det har vist sig at have god effekt.
Forskning har vist, at FÅ STYR PÅ angsten gav forældre til børn med angst gode muligheder for at hjælpe deres børn med at overvinde angsten.
Back2School (B2S) er et nyt tilbud, der skal hjælpe jer som forældre og jeres barn med problematisk skolefravær tilbage til en regelmæssig skolegang. Samtidig skal det også hjælpe barnet med at få det godt med at gå i skole.
I forløbet samarbejder I, forældre, med jeres barn, skolen og en B2S-terapeut om at finde den bedste løsning på, hvordan jeres barn kommer tilbage til skolen. Dette sker gennem et skræddersyet forløb tilpasset jeres families behov.
Tilbuddet henvender sig til børn i alderen 10 -16 år med problematisk skolefravær og som er bosiddende i Ishøj eller Vallensbæk Kommune.
Du kan læse mere om tilbuddet i flyeren for Back2School her.
Tilmelding
Hvis I synes, det kunne være en god ide for jer som forældre og jeres barn at starte i et B2S-program, kan I høre mere om tilbuddet og melde jer til ved at kontakte Center for Børn og Forebyggelse Ishøj på cbf@ishoj.dk. I emnefeltet på mailen bedes I skrive Back2School.
I kan også kontakte jeres barns skolepsykolog, som vil fortælle jer mere om tilbuddet.
Hvordan foregår et B2B forløb?
- Tre møder med skolen, B2S-terapeuten, forældre og evt. barnet.
- 11 sessioner med forældrene og/eller barnet.
- Et opfølgende møde tre mdr. efter 11. session.
- Et follow-up skolemøde.
Hvad er problematisk skolefravær?
a) massivt, men i en kortere periode (minimum 25% fravær i 2 uger)
b) mindre massivt, men over en længere periode (minimum 10% fravær over en 15 ugers periode)
c) massiv vægringsadfærd, som indvirker på eleven eller familiens hverdag (minimum 2 uger)
Ikke-problematisk skolefravær: enhver type af fravær som forældrene og skolen er enige om er legitim, og som ikke medfører skade for barnet.
Årsager til problematisk skolefravær
Der kan være mange grunde til, at jeres barn har skolefravær. Typisk er der tale om problemer, der rammer barnet psykisk, som angst, depression og adfærdsproblemer. Hvis angst, depression og adfærdsproblemer hos barnet er med til at vedligeholde barnets skolefravær, arbejdes der i B2S-programmet med kognitiv adfærdsterapeutisk behandling, primært med fokus på at gøre det lettere for barnet at komme i skole, men også for at hjælpe barnet af med de øvrige problemer, som barnet måtte have.
Angst
Mange børn med bekymrende skolefravær har svært ved at gå i skole, enten fordi de er bange for noget i skolen, eller fordi de er bange for at forlade hjemmet eller forældrene. Nogle børn kan også være bange for andre ting, der kan være med til gøre det vanskeligt for dem at komme i skole, f.eks. at køre i bus, at gøre sig til grin over for andre, at henvende sig til voksne eller at have bekymringer om at leve op til egne eller andres høje forventninger.
Depression
Nogle børn med bekymrende skolefravær har svært ved at gå i skole, fordi de er deprimerede, er nedtrykte, har nedsat lyst til det, de plejer at have interesse for samt øget træthed. Dertil kommer en række symptomer som nedsat kognitiv funktion f.eks. ift. koncentration og hukommelse, nedsat selvtillid, selvbebrejdelser eller skyldfølelse, tanker om død eller selvmord, uro eller ”langsomhed”, søvnproblemer og appetitændring. Mange børn med depression har også angstsymptomer eller bliver deprimerede på grund af deres angst.
Adfærdsproblemer
Nogle børn med bekymrende skolefravær har svært ved at gå i skole eller kommer ikke i skole, fordi de oplever mere ”belønning” ved at blive hjemme eller at være andre steder end i skolen. Disse børn kan have udviklet adfærdsproblemer, såsom overdreven stædighed, argumentering, og aggressivitet, der kan gøre det vanskeligt for familien at gennemføre en normal dagligdag og at få barnet i skole.
Hvis I kan genkende jeres barn i en eller flere af disse beskrivelser, bør I overveje at deltage.
I er altid velkomne til at kontakte jeres barns skole eller en B2S-terapeut for en nærmere afklaring.
Kan du genkende disse overvejelser?
• Hvordan skaber jeg glædesfyldte stunder i hverdagen?
• Hvordan hjælper jeg mit barn med at falde ned når det er oprevet?
• Hvordan sætter jeg grænser og stiller krav til mit barn uden at der opstår konflikter?
• Hvordan hjælper jeg mit barn til at finde ro?
• Hvordan hjælper jeg mit barn til at lære at forstå andre og indgå i gode venskaber?
Så er Theraplay måske noget for jer?
Theraplay er en terapeutisk legebaseret og aktiv måde at arbejde med børns sociale, følelses -og adfærdsmæssige vanskeligheder. Metoden er fysisk og sjov og fokuserer på at opbygge og styrke relationen mellem forældre og barn.
Tilbuddet henvender sig til forældre, med børn i alderen 6 til 10 år og som oplever problemer med deres barns adfærd. Barnet kan f.eks. have svært ved at begå sig blandt venner i skolen og viser måske tegn på lavt selvværd, tristhed, selvdestruktive tanker/ handlinger eller reagerer ved at slå, råbe, ødelægge ting eller prøve grænser af.
I skal være bosiddende enten i Ishøj eller Vallensbæk Kommune for at kunne modtage tilbuddet.
Du kan læse mere om tilbuddet i flyeren for Theraplay her.
Hvorfor er det vigtigt?
Med legen som ramme for behandlingen guider Theraplay terapeuten forældre og barn i at have et glædesfyldt, nærværende og følelsesmæssigt sundt samspil.
Behandlingsmetoden har som mål at styrke barnets evne til at håndtere sine følelser, indgå i sunde relationer til andre, klare hverdagens krav, samt give større glæde.
Hvordan foregår det?
• Der tilbydes individuelt tilrettelagte forløb af en varighed på 6-8 gange
• Behandlingsforløbet tilrettelægges på baggrund af en kort samspilsøvelse mellem forældre og barn
• Forældre/professionel omsorgsperson deltager sammen med barnet og en Theraplay terapeut
Kontakt
Hvis I ønsker at høre mere om Theraplay, kan I henvende jer på mail med jeres kontaktoplysninger, så ringer vi jer op:
Ditte: dmr@ishoj.dk
Caroline: cavan@ishoj.dk
Mette Hjarsø Boyd: mehbo@ishoj.dk
Mentaliseringsbaseret samtaleforløb henvender sig til unge i alderen 10 til 16 år, som oplever mistrivsel der kommer til udtryk ved eksempelvis angst, tristhed, lavt selvværd, udadreagerende og tvangspræget adfærd. Det kan betyde at den unge kan have svært ved at begå sig blandt venner i skolen, reagerer ved at slå, råbe, ødelægge ting eller prøve grænser af.
Du kan læse mere om samtaleforløbet og finde kontaktoplysninger i flyeren for forløbet her.