You are here

Flere unge skal huske kondomet

Date: 06. September 2017
Mange unge får ikke brugt kondom, selv om de gerne vil. Og samtidig undervurderer de unge risikoen for selv at blive smittet med sexsygdom, viser en ny undersøgelse.

To ud af tre unge vil gerne bruge kondom med en ny partner. Det viser en undersøgelse, Sundhedsstyrelsen har foretaget blandt de 15-29-årige. Nærmere bestemt giver 68 % af de adspurgte unge udtryk for, at de altid eller for det meste ville bruge kondom med en ny partner, hvis valget udelukkende var op til dem. Kun 14 % siger, at de sjældent eller aldrig ville bruge kondom med en ny partner,

Det er altså en myte, at din partner siger nej til sex, hvis du gerne vil bruge kondom.

Alligevel brugte 43 % ikke kondom, sidste gang de havde sex med en ny partner, og tre ud af fire unge har haft ubeskyttet sex mindst én gang.

"Udfordringen er, at mange i virkeligheden gerne vil bruge kondom, når de har sex med en ny partner. Men enten får de ikke kondomet med sig, når de går i byen, eller også får de det alligevel ikke på, når det kommer til stykket", siger Ingeborg Mark Jacobsen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen.

Vallensbæk Kommune sætter i samarbejde med Sundhedsstyrelsen fokus på sikker sex, når Kun med Kondom-kampagnen kører i uge 37-39, og der bliver blandt andet uddelt gratis kondomer til Festlig Fredag på Vallensbæk Rådhus den 15. september.

Undgå klamydia – brug kondom
Knap 2 % af de unge mellem 15 og 29 år i Vallensbæk Kommune fik konstateret klamydia i 2016. Det er lavere end på landsplan, men stadig for mange – især når sygommen er så enkel at undgå.

"Meget kan tyde på, at den viden om sikker sex, de 15-årige har, måske ikke bliver siddende, når de flytter hjemmefra. Undersøgelsen peger i hvert fald på, at de 15-17-årige er mere bevidste om brugen af kondom end de ældre grupper", siger Ingeborg Mark Jacobsen og fortsætter:

Undersøgelsen indikerer også, at jo ældre man er, jo mere sjusker man med brugen af kondomet. Men sagen er, at mange unge godt kender til konsekvenserne af ikke at bruge kondom. Tre ud af fire kvinder ved godt, at man i værste fald risikerer at blive ufrivilligt barnløs, hvis man smittes med klamydia og ikke bliver behandlet.

Unge undervurderer egen risiko
Mange unge undervurderer desuden deres egen risiko for at blive smittet med en sexsygdom.

79 % tror, at deres risiko for at få en sexsygdom er ingen, meget lille eller lille. Dette står i skærende kontrast til, at hver fjerde ung får en sexsygdom, inden de fylder 25 år samt at klamydiaforekomsten er historisk høj.

Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark, og mange er smittet uden at vide det – for klamydia optræder ofte uden symptomer.

"Derfor er det er bare med at komme afsted til lægen, hvis man har haft ubeskyttet sex", siger Ingeborg Mark Jacobsen. 

Symptomer på klamydia er udflåd eller svie, når man tisser – men kun ca. hver anden smittede oplever symptomer. Klamydia behandles med antibiotika. Ubehandlet klamydia kan i værste fald føre til barnløshed eller graviditet uden for livmoderen og kroniske underlivssmerter. For mænd kan det give betændelse i bitestikler.

Der er forskel på, hvordan piger og drenge bliver testet for, om de har klamydia. Pigerne skal lave en såkaldt vaginalpodning, mens drenge kan tage en urinprøve.

Klamydia er let at behandle – det sker med antibiotika.

Læs mere om kampagnen på www.kunmedkondom.dk

 

Sidst opdateret 06.09.2017