You are here

Halloween: Spøgelser og flagermus indtog Vallensbæks skoler

Date: 01. November 2019
  • Halloween

    Sofia, Sebastian og Vega til Halloween. Klik dig igennem galleriet og se billeder fra Halloween i SFO'erne på Egholmskolen og Vallensbæk Skole.

  • Halloween

  • Halloween

  • Halloween

  • Halloween

  • Halloween

Halloween er blevet en heftig konkurrent til julen som årets højtid. På Vallensbæks skoler fik den derfor også alt, hvad den kan trække med græskar, uhyggelige kældre og små, udklædte monstre.

På Egholmskolen blev dagen fejret med Halloweenfest i SFO’en for 0.-2.-klasserne. Børnene mødte op udklædte som alt fra Pikachu og løsslupne fanger til skeletter og hekse og kunne muntre sig med heksedisko, sanserum, spøgelseskælder, sminkerum og bål i gården.

”Jeg er en flagermus, fordi jeg bare godt ville være en flagermus i dag,” siger seksårige Sofia og fortsætter:

”Jeg skal ned i kælderen. Der sker uhyggelige ting,” siger hun med spænding i stemmen, ”Jeg tror, jeg kommer til at skrige, så man kan høre mig helt nede fra enden af,” siger hun og peger ned for enden ad gangen.

Inden festen nåede seksårige Sebastian og syvårige Vega Halloweens nok vigtigste tradition – nemlig trick or treat.

”Jeg har fået mega meget slik,” siger Sebastian.

”Det har jeg også – jeg fik to af de her håndfulde,” siger Vega og rækker hænderne frem.

Spøgelset Elvira spreder uhygge på Vallensbæk Skole

På Vallensbæk Skole vandrer en uhyggelig historie fra mund til mund. Historien om Elvira, der var elev på skolen dengang for længe, længe siden, hvor jerndøre og fakler på væggen var helt almindeligt. Elviras liv fik desværre en tragisk afslutning, og nu svæver hendes spøgelse hvileløst rundt og spreder uhygge på skolens allermørkeste kældergange.

I mange år har Elvira været omdrejningspunktet for Vallensbæk Skoles SFO’s gyserfest, der selvfølgelig bliver afholdt i anledningen af Halloween. Festen er efterhånden blevet ret legendarisk og noget som både børn og forældre spændt ser frem til i takt med, at oktober måned rinder ud.

Det skyldes ikke mindst skræmmerummet: En uhyggelig labyrint fyldt med skræmmeeffekter som blinkende lys, total mørke, døre der smækker, spindelvæv og udklædt personale, der gemmer sig i hjørnerne. SFO’ens ansatte bruger hele dagen på at gøre rummet klar og sørge for, at det lever op til dets uhyggelige ry.

”Der er ikke noget sjovt ved at lave noget halvt, men det er det hele værd, for børnene og forældrene synes, det er så fedt,” siger SFO-leder, Umi Syed Jespersen Rashid.

Sundt at blive skræmt 

Turen i skræmmerummet varer cirka fem minutter, og børnene kan vælge mellem tre forskellige niveauer alt efter hvor høj graden af uhygge skal være. Men i SFO’en er pædagogikken klar: Børnene har godt af at blive skræmt.

”Vi har på forhånd gjort os nogle overvejelser om, hvor meget kan man tillade sig at skræmme børn og skal børn overhovedet skræmmes. Vi mener, at det er sundt at blive skræmt, og vi ser en dannelsesproces i forhold til at mærke sig selv og at blive udfordret på det ukendte og mystiske. Men samtidig er der en kæmpe tryghed i, at vi hele tiden er der. Så børnene bliver udfordret på det uhyggelige, men med en voksen tilstedeværelse,” siger Jasper Juul-Jensen.

Skulle det blive for uhyggeligt for børnene, er der et trøsterum, hvor de kan få en Halloween-puster og et voksenkram. Denne del af SFO’en er selvfølgelig også pyntet op med græskar, spindelvæv og anden pynt, og her kan børnene hygge sig med at tegne, få malet sår i ansigtet eller få fortalt Elvira-historien. Og så bliver der selvfølgelig serveret aftensmad i Halloweens ånd – fx forgiftede pølsehorn, muffins med Elviras indvolde eller pizza med hakket hjerne.

”Jeg glæder mig altid til de her Halloweenfester. Det er ekstraordinært og det er dødspændende, og det er fedt at se så mange glade børn og forældre til sådan et arrangement,” slutter Jasper.

Sidst opdateret 01.11.2019