Når et barn går eller cykler mellem biler, cyklister, elektriske løbehjul og lastbiler, så kan det være en krævende opgave. Især hvis barnet ikke er klædt på til opgaven.
Derfor arbejder vi, i samarbejde med vores skoler, målrettet med at lære børn og unge, hvordan de skal færdes sikkert, når de skal ud i trafikken på cykel eller gåben. Generelt har skolerne pligt til at undervise alle elever i relevant materiale om trafiksikkerhed. Men det er ikke alle, der gør det – eller der er stor forskel på, hvor meget der sker, ifølge 'Rådet for Sikker Trafik'.
Stor indsats på skolerne
I Vallensbæk prioriteres det meget højt. Det viser en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført, og som alle landets kommuner og 75 % af skolerne har besvaret. I undersøgelsen har Vallensbæk Kommune fået 793 ud af 1.000 mulige point, og vi er dermed placeret i den næstbedste kategori i undersøgelsen. I 2022 fik kommunen 660 point. Det vil sige, at vi er rykket 10 pladser frem siden sidste år.
- Det er så godt! Vores skoler har også arbejdet meget på at optimere undervisningen i trafiksikkerhed. Som noget helt nyt, har vi f.eks. indført en årlig trafikdag på skolerne, hvor eleverne en hel dag arbejder med undervisning i trafiksikkerhed på alle klassetrin. Derudover har vi fået cykelbaner på udearealerne på skolerne, hvor eleverne kan træne deres færdigheder på cyklen. Det er en indsats, vi prioriterer meget højt i Vallensbæk, både grundet sikkerheden, men også for at fremme borgernes lyst til at vælge cyklen, fortæller borgmester Henrik Rasmussen.
Borgmester Henrik Rasmussen opfordrer desuden til at benytte cykelbanen på Pilhaveskolen, da den frit kan benyttes i aftentimerne og i weekender.
Om Kommunernes Skoletrafiktest
Hvert år undersøger Rådet for Sikker Trafik og analysebureauet Epinion, hvor meget kommuner og skoler prioriterer arbejdet med at gøre kommunernes børn og unge mere sikre i trafikken. Undersøgelsen sætter bl.a. fokus på, hvor mange elever, der får undervisning i trafiksikkerhed, og hvad kommunen gør for at understøtte området. I undersøgelsen har vores skoler blandt andet skulle svare på, hvordan de underviser eleverne i at færdes sikkert i trafikken. Det kan f.eks. være, om de lærer børnene om færdselsreglerne og afholder prøver, hvor børnene skal vise, at de kan gå og cykle sikkert i trafikken.
Der bliver i undersøgelsen også spurgt ind til, om skolerne underviser de ældste og mest risikovillige elever i, hvorfor det er risikabelt at køre påvirket, være uopmærksom eller fx køre på en tunet knallert.
Kommunerne kan få fra 0 til 1.000 point i undersøgelsen, og får desuden tilsendt individuelle anbefalinger til, hvad kommunen kan gøre bedre.
Vil du se, hvordan alle kommuner har klaret sig i årets undersøgelse, så kan du på www.sikkertrafik.dk/trafiktest få et hurtigt overblik med vores Danmarkskort med resultaterne.