
”Min mor har sådan en iskold ting i fryseren, man kan få på, hvis man har slået sig,” lyder det fra en af pigerne i daginstitutionen Løkkebo i Vallensbæk.
Børnene fra Sommerfuglestuen er på førstehjælpskursus, og snakken går om, hvad man kan gøre, hvis nogen slår sig.
”Hvis der er en, der falder, så skal I starte med at spørge, om det gør ondt. Og hvis det gør det, så kalder I på en voksen”, siger underviseren Torben Toft, der har 23 års erfaring med at køre ambulance.
Torben fortæller, at de fleste uheld heldigvis kan klares med koldt vand og et plaster eller en lille forbinding.
”Og en stor is, fordi så glemmer man måske, at det gør ondt”, siger Torben begejstret, mens de to pædagoger skæver lidt nervøst rundt på børnene. Man skal passe på, hvad man lover.
Børnene får på skift lov til at prøve at få lidt teaterblod på hånden, og Torben sætter et plaster på eller lægger en lille forbinding.
”Jeg vil gerne beholde den på, så min mor kan se den”, siger Cassandra på 4 år, mens hun beundrer den flotte forbinding.
Torben viser et billede af en dreng i en ambulance og fortæller om, hvordan det foregår, hvis man kommer på hospitalet.
Efter børnene er løbet ud for at lege – flere af dem med forbindinger om hånden eller knæet – uddyber Torben baggrunden for at holde et kursus i førstehjælp for så små børn.
”Nogen mener, at man kan komme til at skræmme børnene, men det handler tværtimod om at afdramatisere det. På den måde er de forberedt, så det ikke er så utrygt, hvis det en dag skulle blive virkelighed, at de for eksempel skal på hospitalet”, fortæller han.
Løkkebos leder Anja Hartington Stender uddyber.
”Det er vigtigt, at børnene bliver bevidste om, at de kan være med til at hjælpe. Og vores ældste børn får også at vide, hvordan man ringer 1-1-2. Det handler om at gøre børnene trygge, hvis de her situationer skulle opstå”, siger hun.