Har du eller din familie behov for hjælp til at håndtere sociale eller familierelaterede udfordringer?
Børn, unge og familier, som befinder sig i en vanskelig livssituation, kan få støtte af Vallensbæk Kommune.
Hvis du eksempelvis er bekymret for dit barns trivsel, hvis du oplever at hverdagen som børnefamilie er svær at få til at hænge sammen, eller hvis du har kendskab til et barn, som mistrives, så kan du her læse om, hvordan Vallensbæk Kommune kan hjælpe jer.
Læs mere, om hvordan du kan få akut rådgivning eller hjælp i Vallensbæk Kommune.
Hvis du eller dit barn har brug for en indsats, som ligger ud over det, vi kan tilbyde via anonym rådgivning og vejledning, kan du måske have gavn af en af Vallensbæk Kommunes forebyggende indsatser til børn, unge og familier.
Formålet med indsatserne er at tilbyde hjælp, mens problemerne endnu er små, og støtte dig og dit barn i at opnå bedre udvikling og trivsel.
Læs mere om Vallensbæk Kommunes forebyggende indsatser til børn, unge og familier.
Hvis vi vurderer, at dit barn har behov for særlig støtte, som er mere omfattende end det, der tilbydes i de forebyggende indsatser, skal vi iværksætte en børnefaglig undersøgelse.
Hvad er en børnefaglig undersøgelse?
En børnefaglig undersøgelse er en undersøgelse af forholdene omkring dit kommende barn, som bliver lavet, hvis der er udtrykt bekymring for dit kommende barns sundhed eller trivsel fra dig selv eller fra fagpersoner omkring dig. Undersøgelsen består af samtaler med dig som forælder samt eventuelle dokumenter og udtalelser fra relevante fagpersoner, som har viden om forhold omkring dig og herved dit kommende barn.
Det, som Familie og Forebyggelse undersøger, er, om du og dit kommende barn har behov for støtte fremadrettet, for at sikre dit kommende barns sundhed, udvikling og trivsel. Undersøgelsen danner således grundlag for at yde den rette støtte til dig og dit barn.
Hvordan udarbejdes den børnefaglige undersøgelse?
Den børnefaglige undersøgelse gennemføres ved, at du som forælder vil blive indkaldt til en samtale hos en undersøgelsesrådgiver på rådhuset i Vallensbæk. Samtalen varer 1-2 timer, og du vil her blive stillet forskellige spørgsmål om dine tanker, ønsker og refleksioner omkring dit kommende barn. Du vil også blive stillet spørgsmål til, hvilke ressourcer og eventuelle problemer du ser i din rolle som forælder samt i familiære forhold omkring dit kommende barn.
Undersøgelsesrådgiveren fra Familie og Forebyggelse afholder også en samtale med dit barn - en børnesamtale. Til børnesamtalen skal dit barn inddrages i undersøgelsen af egne forhold og problematikker.
Børnesamtalen afholdes af samme undersøgelsesrådgiver, som taler med dig som forælder. Samtalen bliver gennemført så skånsomt som muligt, og justeres til dit barns behov og alder. Samtalen kan afholdes hos jer, på rådhuset, på skolen, eller under en gåtur, alt efter hvad dit barns behov for tryghed er. Hvis dit barn er i stand til det, vil familierådgiveren også deltage ved børnesamtalen.
Hvis det på grund af barnets alder eller funktionsniveau ikke er relevant med en samtale med dit barn, vil undersøgelsesrådgiveren ofte lave en observation af barnet enten i daginstitutionen, i hjemmet eller et andet sted, hvor det er relevant.
Undersøgelsesrådgiveren vil under observationen have øje for dit barns udvikling.
Du har som forælder ret til at medbringe en bisidder under samtalen, hvis du ønsker det. Din familierådgiver vil også deltage i samtalen. Dit barn har ligeledes ret til en bisidder under samtalen, hvis I finder det relevant.
Efter samtalen vil undersøgelsen blive udarbejdet i Familie og Forebyggelse. Vi vil sende en kopi af undersøgelsen hjem til dig, og der vil blive afholdt et møde, hvor vi i fællesskab gennemgår undersøgelsen.
Til dette gennemgangsmøde vil jeres familierådgiver også være til stede. Du har som forælder efterfølgende mulighed for at komme med bemærkninger, som vedlægges undersøgelsen. Peger undersøgelsen på, at dit barn har behov for særlig støtte, vil familierådgiveren arbejde sammen med jer om dette.
Hvad skal den børnefaglige undersøgelse indeholde?
I den børnefaglige undersøgelse undersøger vi barnets eller den unges samlede livssituation. Det vil sige, at vi vurderer barnets eller den unges:
- Udvikling og adfærd
- Familieforhold
- Skoleforhold
- Sundhedsforhold
- Fritidsforhold og venskaber
- Andre relevante forhold
På baggrund af den børnefaglige undersøgelse tager vi stilling til, om der er behov for, at vi iværksætter særlig støtte til dit barn og / eller hele familien.
Vi vurderer i den forbindelse, hvilke foranstaltninger efter servicelovens regler om særlig støtte til børn og unge, der bedst kan hjælpe dit barn.
Hvornår skal undersøgelsen være afsluttet?
Vi skal som hovedregel afslutte den børnefaglige undersøgelse inden en frist på 4 måneder efter, at vi er blevet opmærksomme på dit barns behov for særlig støtte.
Vi kan som hovedregel først iværksætte en foranstaltning for dit barn, når den børnefaglige undersøgelse er afsluttet.
Hvilke oplysninger indgår i undersøgelsen?
I forbindelse med den børnefaglige undersøgelse skal vi indhente oplysninger, som kan belyse dit barns samlede livssituation. Det kan for eksempel være udtalelser fra personalet i dit barns daginstitution eller skole eller andre, der har kendskab til dit barn.
Vi vil som udgangspunkt altid afholde en børnesamtale med dit barn.
I nogle tilfælde vil vi også lade barnet eller den unge undersøge af en læge eller autoriseret psykolog som en del af den børnefaglige undersøgelse.
Samtykke
Hvis vi vurderer, at dit barn har behov for særlig støtte, skal vi gennemføre den børnefaglige undersøgelse, uanset om du som forældremyndighedsindehaver (eller den unge over 15 år) giver samtykke til det.
Hvis den børnefaglige undersøgelse peger på, at dit barn har behov for særlig støtte, skal vi udarbejde en handleplan.
Hvad skal handleplanen indeholde?
Handleplanen skal indeholde en beskrivelse af:
- Formålet med indsatsen for dit barn
- Hvilken indsats der er nødvendig for at opnå formålet
- Konkrete mål i forhold til dit barns trivsel og udvikling
- Konkrete mål for overgangen til voksenlivet for unge, der er fyldt 16 år
- Indsatsens forventede varighed
- Hvilke former for støtte der skal iværksættes over for jer som familie i forbindelse med en eventuel anbringelse, og i tiden efter dit barns hjemgivelse
Når handleplanen er udarbejdet, kan der iværksættes en foranstaltning efter servicelovens regler om særlig støtte til børn og unge.
Hvordan inddrages barnets synspunkt?
Vi tilbyder altid en børnesamtale, inden vi iværksætter en foranstaltning efter reglerne om særlig støtte til børn og unge.
Formålet med børnesamtalen er at give dit barn mulighed for at give udtryk for sin egen opfattelse af situationen og holdning til den påtænkte foranstaltning.
Hvordan inddrages familien og netværket?
Vi bestræber os altid på at inddrage dit barns familie og nære netværk i vores arbejde med at sikre barnets udvikling og trivsel.
Hvor ofte følger vi op på handleplanen?
Vi følger op på handleplanen senest 3 måneder efter, at foranstaltningen er sat i værk, og derefter senest hver 6. måned. I nogle sager vil der være behov for hyppigere opfølgning.
En opfølgning vil sige, at vi vurderer, om der er behov for at ændre indsatsen for dit barn. Opfølgningen kan bestå af samtaler med dig og dit barn og med de personer, som er ansvarlige for indsatsen for dit barn.
Når der er udarbejdet en handleplan, kan vi yde hjælp og støtte i form af forskellige foranstaltninger efter servicelovens regler om særlig støtte. Det kan blandt andet være:
- Fast kontaktperson
- Familiebehandling
- Anbringelse
- Aflastning
Formålet med den særlige støtte er at sikre, at dit barn får de samme muligheder for udvikling og trivsel, som andre børn og unge.
Når vi iværksætter særlig støtte for et barn eller en ung, inddrager vi barnets eller den unges synspunkter. Vi vil også så vidt muligt iværksætte støtten i samarbejde med dig som forælder og andre nære familiemedlemmer.
Læs mere om servicelovens regler om særlig støtte til børn og unge.