Normalt er Fars Køkkenskole et tilbud til fædre og børn om at møde fysisk frem i et skolekøkken over fem undervisningsgange for at lære at lave lækre hverdagsretter.
Men som med så meget andet så kan det ikke lade sig gøre for tiden på grund af corona.
”Vi lagde hovederne i blød, og så kom vi på ideen, at vi kunne tage hjem til familierne og aflevere råvarerne – og så optage nogle videoer, hvor vi viser dem, hvordan man tilbereder retterne”, fortæller Sune Hybel Olsen, der er projektudvikler i Vallensbæk Kommune og normalt underviser på Fars Køkkenskole-kurserne.
Fars Hjemmekøkkenskole, blev det nye koncept døbt. Sune og hans kollega Stine Elmer Madsen optog videoerne, hvor de kokkerer og forklarer om retterne efter alle kunstens regler.
Og så tog de to på tur med råvarerne i deres lille tuk-tuk-knallert rundt til de familier, som var tilmeldt kurset.
”Vi blev taget imod med åbne arme. Fædrene og børnene syntes, at det var et godt alternativ til den normale køkkenskole”, fortæller Sune.
Erkan Yildiz og hans 9-årige datter Selin var tilmeldt Fars Køkkenskole, da coronaen ramte.
”Vi nåede at være med to gange, inden nedlukningen kom – så de sidste tre gange foregik derhjemme. De kørte rundt med råvarerne – vi fik det hele i en pose. Jeg er helt vild med konceptet – også videoerne. Der er meget læring i det for børnene, som for eksempel kan se, hvordan man skal skrælle gulerødder, eller hvordan man bruger et rivejern”, fortæller Erkan og tilføjer, at der både er fordele og ulemper ved at køre køkkenskolen på denne måde.
”De gange, vi nåede at være i skolekøkkenet, var vi på hold med nogle andre fædre og børn, hvor vi skulle samarbejde. Det gav en synergieffekt, som man jo ikke kan få derhjemme, når vi kun er Selin og mig. Omvendt havde vi derhjemme mere tid og ro til at koncentrere os, snakke om tingene og kigge på råvarerne – men det sociale med de andre fædre og børn manglede selvfølgelig”, siger Erkan.
Resten af familien var dog ikke kede af, at køkkenskolen var rykket hjem i køkkenet.
”Min kone og vores to andre børn var glade og spændte på at smage resultatet, når Selin og jeg skulle lave mad. De var imponerede og syntes, at det smagte godt. Opskrifterne er kanongode, og vi fik lavet nogle retter, som vi aldrig ville have fundet på selv – for eksempel er vi helt vilde med desserten Fars Rødbedefristelse”, siger Erkan, der sætter stor pris på den tid, han har med sin datter i køkkenet.
”Det har været virkelig godt for os. Vi har prøvet at lave mad før – men det er noget helt andet, når man har fået en opskrift og en plan for, hvem der gør hvad. Vi skal helt sikkert lave mad igen snart”, siger Erkan.
Fars Hjemmekøkkenskole kører videre foreløbig, men Sune og Stine håber selvfølgelig, at det snart bliver muligt at mødes fysisk igen til sjove madlavningssysler i skolekøkkener.
Fars Køkkenskole er for fædre og børn, der går i 2.-4. klasse.