Vallensbæk Kommune går forrest i Danmark med et nyt og innovativt klimaforsøg, hvor man tester, om biokul i bybeplantning kan reducere vandings- og plejeomkostninger og samtidig indgå som en del af kommunens klimamål ved at binde CO₂ i jorden. Som en del af det EU-støttede Power Bio-projekt har Vallensbæk anlagt 24 forsøgsbede på to af kommunens veje, hvor halvdelen af bedene er tilsat certificeret biokul, mens den anden halvdel fungerer som kontrolbede uden biokul. Forsøget skal dokumentere biokullets potentiale for at skabe mere bæredygtige grønne områder.
Biokul, der er pyrolyseret biomasse, kan både holde på vand og næringsstoffer i jorden og bidrage til at binde CO₂ i flere hundrede år. Vallensbæk Kommune håber, at de specifikke forsøg med biokul kan være et klimaredskab og samtidig vise, hvordan kommunen kan spare ressourcer og styrke planters overlevelse under tørre perioder.
- Vallensbæk Kommune har, ligesom mange andre kommuner, ambitiøse klimamål, som vi løbende arbejder på at realisere. Biokul kan blive et vigtigt redskab i arbejdet med CO2-reduktion, og vi håber, at erfaringerne fa vores forsøg vil vise, hvordan vi kan skabe grønne områder, der både bidrager til vores klimamål og samtidig sikrer en mere effektiv ressourceanvendelse, siger June Thomsen, klimakoordinator i Vallensbæk Kommune.
Forsøget i Vallensbæk Kommune er en del af EU-projektet Power Bio, der med 23 andre kommuner, virksomheder og forskningsinstitutioner undersøger nye, grønne metoder til at bl.a. at håndtere biomasser som græs og strandopskyl i Øresundsregionen.
Projektleder Luna Naja Rosendal Katz fra Gate 21, der koordinerer samarbejdet, udtaler:
- Vallensbæk placerer sig som dansk front runner i brugen af biokul, hvor kommunen vil undersøge dets effekt på både drift, klima og vækstresultater. Jeg glæder mig meget til at følge forsøgets fremgang og ser frem til, at vi forhåbentlig står tilbage med en løsning, der kan skaleres kommunalt i både Danmark og Sverige.
Sådan testes biokul i Vallensbæk
For at opnå målbare resultater har Vallensbæk etableret 24 højbede, hvor halvdelen indeholder en blanding af biokul, grus og muldjord, mens de øvrige fungerer som kontrolbede uden biokul. Højbedene, fremstillet af corten-stål, er placeret så forholdene for sol, tørke og regn er identiske. Dette gør det muligt at måle forskellene i bedenes behov for vanding, vækst og vedligeholdelse. Forsøget overvåges løbende af Sweco, og resultaterne vil kunne danne grundlag for en business case for brug af biokul i fremtidige grønne anlægsprojekter.