Med udviklingsstrategien "Det hele menneske i fremtidens boligby", sætter kommunalbestyrelsen retningen for kommunens udvikling og fremtid. Strategien er gældende frem til 2025.
'Det hele menneske i fremtiden boligby' er kommunens vision, der handler om balance, uanset hvor i livet man er. Vi har en ambition om, at alle bidrager, og vi ser det værdifulde i det enkelte menneske. Vi understøtter, at alle tager ansvar for deres eget liv, men vi er der også for dem, der har brug for hjælp og støtte.
Vi værner om balancen mellem natur, tryghed og det nære byliv på den ene side og vores udsyn og nysgerrighed på den omverden, vi er en del af på den anden side. Verden flytter sig, og vi følger med og fornyer og udvikler os i den. Men det sker i en balance, hvor der er fællesskab og nærvær, og hvor det enkelte menneske har mulighed for at forfølge egne drømme og realisere sit potentiale.
Fremtidens boligby understøtter denne balance. Fremtidens boligby giver mulighed for ro, nærhed og tryghed i grønne omgivelser med god infrastruktur tæt på storbyens tilbud. Vi tilbyder optimale betingelser og muligheder, der understøtter borgeren i at kunne selv og deltage i et samspil med andre.
Fremtidens boligby skal tilbyde læring og udvikling for livet. Vi understøtter balancen mellem arbejdsliv, familie- og fritidsliv og understøtter erhvervslivets behov, og vi faciliterer nye samarbejdsformer og fællesskaber på tværs af generationer.
Her er der hjertevarme og plads til at leve det gode liv – tæt på naturen og tæt på byen.
Udviklingsstrategien er godkendt af kommunalbestyrelsen på mødet den 12. oktober 2022.
Hele strategien
Når man bor og færdes i Vallensbæk, kan man mærke det: Her er der noget helt særligt. Noget unikt. Et fællesskab og en omsorg for hinanden og vores dejlige by. Det vil vi bevare og udvikle.
I Vallensbæk Kommunalbestyrelse har vi taget udgangspunkt i udviklingsstrategien, der var gældende fra 2018 - 2022, og så har vi gennem dialog og workshops peget på, hvordan vi ser Vallensbæk for os i den nære fremtid - og hvordan vi kan bygge videre på det gode fundament, vi allerede har.
Du sidder her med resultatet, Vallensbæk Kommunes Udviklingsstrategi. Den sætter rammerne for, hvordan vi vi bevare og udvikle alt det gode, vi har i vores kommune.
Det betyder, at vi ved, hvor vi skal bevæge os hen som kommune, blandt andet når vi hvert år skal prioritere midlerne i næste års budget. Her er udviklingsstrategien, den overordnede ramme, som vi sammen skal fylde ud.
Det betyder også, at arbejdet med udviklingsstrategien ikke stopper her. Faktisk er det kun lige begyndt. For det er nu, at idéerne og visionerne skal blive til konkrete projekter og initiativer, man som borger og erhvervsliv kan mærke og få glæde af. Og projekterne og initiativerne bliver til i samarbejde med jer, der skal bruge dem - så vi laver langtidsholdbare og bæredygtige løsninger sammen.
Jeg glæder mig til arbejdet og samarbejdet om at få strategien til at leve de næste fire år.
På vegne af Vallensbæk Kommunalbestyrelse
Henrik Rasmussen
Borgmester
Vision
Vi retter blikket mod fremtiden og sætter mennesket i centrum i visionen om ”Det hele menneske i fremtidens boligby"
Kommunalbestyrelsens vision for Vallensbæk er et pejlemærke for Vallensbæks fremtidige udvikling.
Det hele menneske er et spørgsmål om balance, uanset hvor i livet man er. Vi har en ambition om, at alle bidrager, og vi ser det værdifulde i det enkelte menneske. Vi understøtter, at alle tager ansvar for deres eget liv, men vi er der også for dem, der har brug for hjælp og støtte.
Vi værner om balancen mellem natur, tryghed og det nære byliv på den ene side og vores udsyn og nysgerrighed på den omverden, vi er en del af på den anden side. Verden flytter sig, og vi følger med og fornyer og udvikler os i den. Men det sker i en balance, hvor der er fællesskab og nærvær, og hvor det enkelte menneske har mulighed for at forfølge egne drømme og realisere sit potentiale.
Fremtidens boligby understøtter denne balance. Fremtidens boligby giver mulighed for ro, nærhed og tryghed i grønne omgivelser med god infrastruktur tæt på storbyens tilbud. Vi tilbyder optimale betingelser og muligheder, der understøtter borgeren i at kunne selv og deltage i et samspil med andre.
Fremtidens boligby skal tilbyde læring og udvikling for livet. Vi understøtter balancen mellem arbejdsliv, familie- og fritidsliv og understøtter erhvervslivets behov, og vi faciliterer nye sam-arbejdsformer og fællesskaber på tværs af generationer.
Her er der hjertevarme og plads til at leve det gode liv – tæt på naturen og tæt på byen.
Værdier
I Vallensbæk er vi ude på noget – vi har et stærkt værdisæt, der kan mærkes og føles i alt, hvad vi gør.
Vallensbækånden lever og er et kendetegn for os. Det betyder, at vi ser hinanden, tager ansvar og gerne vil gøre tingene bedre og finde på nyt.
Ansvar for eget liv
Vores udgangspunkt er, at alle kan bidrage og er værdifulde, og at det gode liv starter hos borgeren selv. Alle skal yde, det de kan. Og vi støtter børn, unge og voksne i at tage vare om eget liv. Det giver livsduelighed og styrke og giver et bæredygtigt samfund med plads til alle.
Fleksibel service af høj kvalitet
Vi er en veldrevet kommune, der lægger vægt på klassiske dyder som ordentlighed og ansvarlighed. Vi er en åben og transparent kommune, der lægger vægt på et gensidigt tillidsfuldt samarbejde med borgere og virksomheder, og vi tager udgangspunkt i deres oplevelser, når vi arbejder med kvalitet i service og ydelser.
Ude fra og ind – vi ser borgerens perspektiv
Vi går gerne et ekstra skridt og har fokus på den gode relation til borgeren. Vi ser løsningerne fra borgernes perspektiv med respekt for den enkelte borgers liv og situation. Vi tilbyder en håndholdt indsats til dem, der har brug for det.
Vi tænker nyt
Vi gør op med ”plejer” og er risikovillige og imødekommende. Vi finder løsninger og ser muligheder – og her er der højt til loftet. For hos os må græsset betrædes!
Vi understøtter borgere, foreninger og erhvervsliv og udnytter det unikke ved Vallensbæk
Vi vil være en af hovedstadens foretrukne familiekommuner og tiltrække ressourcestærke, aktive borgere, som bidrager med viden, erfaring og begejstring til vores by. Alle har ressourcer, der kan berige andre og fællesskabet.
I kraft af vores centrale placering tæt på København er vi åbne mod omverdenen. Tilgængeligheden til verden omkring os, nærheden til lufthavnen, Letbane og S-tog og anden infrastruktur giver os mange fordele. Det skal vi udnytte. Vi har en unik mulighed for at kombinere det grønne byliv med storbyens varierede tilbud.
Vallensbæks vækst og skatteindtægter fra borgere og virksomheder er en del af fundamentet for kommunens velstand. Det giver os råd til gode daginstitutioner og skoler, plejeboliger og andre velfærdsydelser.
Vi vil drive en økonomisk ansvarlig kommune, sikre økonomisk bæredygtighed og blandt andet udnytte potentialet i vedvarende energi.
Vi vil udvikle og understøtte en bæredygtig kommune, hvor der er job, indkøbsmuligheder og fritidsaktiviteter tæt på.
Det er naturligt, at vi har en fokuseret vækstdagsorden med henblik på at tiltrække nye borgere og vidensvirksomheder samt skabe flere arbejdspladser, og at vi fortsat sætter fokus på, hvad kommunen kan gøre for at understøtte erhvervslivet.
Navnlig samarbejdet med virksomhederne om at understøtte digitalisering, internationalisering, den grønne bæredygtige dagsorden samt jobskabelse og uddannelse til de unge er vigtigt.
Vallensbæks borgere er som udgangspunkt selvforsørgende, og vi skal understøtte borgernes tilknytning til arbejdsmarkedet. Vi skal stille krav til og støtte de ledige i at træde ind på arbejdsmarkedet.
Vores fokus er særligt på at støtte de unges vej ind på arbejdsmarkedet – og især de unge, hvor der er risiko for, at de ikke får en uddannelse og solid tilknytning til arbejdsmarkedet.
Mål
Vi er en kommune med en ressourcestærk og alsidig befolkningssammensætning. Det vil vi holde fast i at understøtte og udvikle i takt med kommunens udvikling.
Alle unge skal i uddannelse og job, og vi arbejder for lav ledighed og en plads på arbejdsmarkedet til alle.
Vallensbæk vil lette hverdagen og skabe gode rammer for at kunne drive virksomhed. Vi vil understøtte iværksætteri, og vi ønsker at samarbejde med virksomhederne i kommunen om at understøtte uddannelsen af især vores unge borgere og om at fremme blandt andet digitaliserings-dagsordenen, internationaliseringen og den grønne dagsorden.
Indsatser
Vi tiltrækker blandt andet nye borgere ved at stille krav om, at der bygges attraktive familieboliger af høj kvalitet. Vi udbreder samtidig kendskabet til de grønne og blå oaser i kommunen og de mange gode faciliteter og tilbud der er til børnefamilier.
I Vallensbæk sikrer vi, at alle unge er i uddannelse og job ved at træde til med en tidlig og håndholdt indsats. Det er en fælles opgave, der skal løftes i et samspil med erhvervsliv, andre kommuner, uddannelsesinstitutioner og ikke mindst de unge og deres forældre.
Vi vil lette hverdagen og skabe gode rammer for at kunne drive virksomhed ved at være nysgerrige på virksomhedernes behov. Vi vil blandt andet tilbyde ordentlige vilkår og understøtte virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft. Vi vil nedbryde barrierer mellem privat og offentlig, sikre et smidigt samspil og let adgang til kommunen.
Samtidig vil vi arbejde for, at virksomhederne byder ind på et ambitiøst samarbejde med skolerne og ungeområdet om at udvikle kompetencerne og mulighederne hos vores unge.
Vallensbæk er en grøn og blå kommune, hvor mennesker trives i samspil med naturen. Byen og naturen skal være det frirum, der understøtter det gode liv og fællesskab
Hos os må græsset gerne betrædes!
Vallensbæk er en grøn og blå kommune, der værner om miljøet. Vi har en unik placering og nem adgang til omverdenen og helt særlige muligheder med strand, mose og grønne områder tæt på. Vi skal fortsat udnytte det potentiale og udvikle det grønne og blå og bibeholde det som en naturlig del af hverdagen i byen. Vi vil fortsat have velplejede byrum, spændende kystområder og grønne områder og udvikle dem til glæde for alle. De er til for at blive brugt.
De skal invitere til oplevelser og være æstetiske og bæredygtige til gavn for både borgere og erhverv. I udviklingen af nye byrum har vi fokus på at få naturen ind mellem boligerne i et harmonisk samspil med den natur, der omkranser dem.
Byrummene og de grønne områder skal byde på kunst- og motionsoplevelser og bidrage til livsglæde hos borgerne. Sådan er det allerede, og det vil vi fortsat udvikle og styrke.
I Vallensbæk Kommune kan man trække sig tilbage fra hovedstadens byliv, slappe af og få ro til fordybelse – Vallensbæk tilbyder et frirum i den travle hverdag. Samtidig er vi et knudepunkt med let adgang til verden omkring os med adgang til motorvej, letbane og S-tog lige uden for døren.
Vallensbæk udvikler sig fortsat, og vi vil understøtte nye muligheder for at udvikle et egentligt bycentrum.
Vallensbæk ligger i et kystnært og lavtliggende område og udfordres derfor af klimaforandringerne. For at bevare vores særkende og det grønne byliv skal vi arbejde bevidst med at bevare byens nærhed til naturen og håndtere klimaændringerne på en hensigtsmæssig måde til gavn for borgerne.
Vi er kendetegnet ved, at vi har et udbygget og velfungerende stisystem – det er nemt at komme rundt uden bil. Den infrastruktur er vigtig for kommunen, og vi vil fortsat have fokus på at kommunens områder er bundet godt sammen for at bevare et samlet Vallensbæk på en grøn og bæredygtig måde. Derfor skal vi også fortsat understøtte den kollektive trafik, så vi kan undgå unødig biltrafik.
Mål
Vi vil have mere grønt og mindre asfalt i kommunen. Byrummene mellem bygningerne – fx ved Rønnebækhus, Rådhuspladsen og skolegårdene – skal gentænkes, så de bliver grønnere og inspirerende med plads til aktiviteter og flere funktioner.
Udfordringerne med klimaforandringerne skal vi håndtere med fokus på de forventede stigninger fra havet og øgede nedbørsmængder.
Vores stisystem dækker hele kommunen og er en velfungerende og behagelig måde at komme rundt på. Vi vil fortsat udvikle den grønne infrastruktur – herunder stisystemerne -, så vi forbedrer og udvikler de gode forbindelser, der allerede er på langs og på tværs af kommunen. Vi vil arbejde for, at kollektiv transport er det nemme valg for borgerne, og at man cykler, når man handler og afleverer børn.
Vi skal udnytte det økonomiske rationale i vedvarende energi og sikre, at vi sparer på el, vand og varme - vi understøtter det bæredygtige energi- og transportvalg for borgere og virksomheder. Det er både godt for klimaet og betyder, at vi kan spare penge.
Indsatser
Vi vil fremme brugen af kollektiv transport gennem let adgang til togstationerne og letbane.
Gennem udvikling af de eksisterende cykel- og bevægelsesstier vil vi skabe mere grøn infrastruktur, sikre skoleveje og gode forhold for cyklister og fodgængere.
Vores kommune er smuk og indbydende og for at bevare herlighedsværdien, den gode oplevelse i byrummet og understøtte sikkerheden i trafikken for de bløde trafikanter, ønsker vi at plante flere træer og planter og at udvalgte veje og stier får et slynget forløb, så de fremtræder organiske og indbydende. Samtidig skal der være fokus på gode oversigtsforhold og trafiksikkerhed.
Klimasikring skal tænkes ind i ny infrastruktur og nye byrum. Samtidig skal vi arbejde for diger mod havvandsstigning og understøtte, at borgere bruger regnvandet på egen grund i stedet for at udlede det i kloakken. Vi deltager i DK2020-samarbejdet og har fokus på, hvordan vi som kommune kan reducere CO2-udslip og skubbe på, så andre får lyst til at gøre det samme.
Som kommune vil vi fremme den grønne omstilling. Vi vil gerne inspirere til, hvordan man kan gøre tingene på nye måder, så de bliver smartere, mere effektive og dermed mere klimavenlige. Det kan være gennem LivingLabs eller samarbejde med Gate21 og andre fremadskuende organisationer. Og det kan være i de kommunale bygninger, i undervis-ningsforløb på skolerne, ved events eller noget helt fjerde.
Fokus er også på den strategiske varmeplanlægning, så borgerne får leveret sikker og grønnere forsyning.
Livskvalitet og sundhed går hånd i hånd. Vallensbæk skal støtte borgerne og lette vejen til gode vaner og høj livskvalitet.
Det gode liv starter hos borgeren selv, og det er vores opgave som kommune med værdighed og respekt for den enkeltes individuelle valg at skabe rammerne for det gode liv og støtte borgernes livskvalitet og sundhed.
I Vallensbæk skal borgerne motiveres og inspireres til at forblive selvhjulpne og ”herrer i eget liv”. Støtte og omsorg skal sikre borgernes værdighed hele livet.
Den enkelte borger kan selv gøre meget for at være sund, men kommune og foreninger kan bidrage til at gøre det lettere for borgeren at komme i gang og være aktiv sammen med andre.
Et sundt liv er mere end gulerødder og motion. Sundhed handler også om at have det godt sammen med andre og om mental sundhed – det handler om livsglæde og fællesskab.
Vi er af den overbevisning, at forebyggelse og tidlig indsats styrker livskvaliteten, og vi har tilbud til alle aldre og livssituationer, der fremmer både den mentale og den fysiske sundhed.
Vallensbæk har mange grønne områder og et stort tilbud af aktiviteter, der gør det let at være fysisk aktiv. Vi skal understøtte, at fysisk aktivitet i endnu højere grad bliver en naturlig del af hverdagen for børn, voksne og ældre.
Vi skal forebygge og opspore sygdomme og dyrke fællesskaberne, så unge, voksne og ældre får så godt et liv som muligt og bevarer så mange funktioner som muligt hele livet.
Ældre borgere skal have en værdig pleje og omsorg, så der er mulighed for at leve det liv, som den ældre ønsker, med størst mulig selvbestemmelse og livskvalitet. (Dette er nærmere beskrevet i kommunens værdighedspolitik).
I Vallensbæk har vi et aktivt og velfungerende seniorhus på Korsagergård. Vi vil lade os inspirere af den energi og de muligheder, der er dér til at udvikle tilbud til fx ensomme, ældre og udsatte borgere.
Vallensbæk skal fortsat være et godt sted at blive gammel.
Mål
I Vallensbæk har vi fokus på trivsel og mental sundhed hos den enkelte. Man kan være mentalt eller fysisk svækket eller have særlige udfordringer, og her tilbyder vi en håndsrækning. Vi har generelt fokus på livskvalitet og det gode liv for alle borgere, uanset livssituation.
Fysisk aktivitet har stor betydning for trivsel og livskvalitet. Derfor støtter vi hinanden i, at vi cykler og går til skole, til arbejde eller til kollektiv transport, og at vores børn og unge får rørt sig i skoletiden.
Vi understøtter at alle, der ønsker det, er med i en forening eller et fællesskab.
Vi har fantastiske madfællesskaber, men vi vil udvikle flere fællesskaber omkring kultur og mad – vi spiser sammen, går tur sammen eller er sammen om noget helt andet. Vi understøtter fællesskaber uden rusmidler.
De svage ældre og kronisk syge skal opleve, at rammerne er med til at sikre, at de har mulighed for et godt, værdigt og aktivt liv.
De værdige relationer og værdierne i Vallensbæk skal kunne mærkes både af de ældre, de særligt sårbare og deres pårørende.
Vallensbæk er kendt for den høje kvalitet i ældreplejen. Den position vil vi bevare. Vores mål er, at minimum 80 % af borgerne, der modtager hjemmepleje skal være tilfredse eller meget tilfredse.
Samtidig arbejder vi via vores voksensociale indsatser med en samlet indsats for de borgere, hvor tilværelsen af forskellige årsager kan være svær.
Indsatser
Vi skal have endnu flere fællesskaber, der forebygger sygdom og ensomhed.
Vi lader os inspirere af eksisterende madfællesskaber og understøtter, at børn og unge får mod til at smage nye ting (madmod), får gode køkkenkundskaber og derigennem gode og sunde kostvaner.
Samtidig understøtter vi, at børn og unge møder gode rollemodeller i vores foreninger og fritidslivet.
Vi tager udgangspunkt i den ældres baggrund, historie, ønsker og behov, så den enkelte kan opretholde et godt og meningsfuldt liv.
I Vallensbæk er borgerne aktive og bidrager til lokalsamfundet. Vi understøtter fællesskaber på tværs af generationer, fordi vi tror på, at der er en særlig værdi og styrke i fællesskaber
Vallensbæk er en kommune med aktive og engagerede borgere, hvor alle bidrager og er værdifulde. Alle har ressourcer, viden, erfaring og begejstring, der kan berige andre og fællesskabet.
Vi er en kommune, der giver rum og rammer til at udfolde dette fællesskab og engagement. Det gælder både i de etablerede foreninger, og også i de mere uorganiserede fællesskaber, der fx kan opstå på boldbanen eller når dagplejebørn møder de ældre i parken.
Vi samarbejder med kultur- og foreningslivet, der er nøglen til et stærkt fællesskab og giver det bedste udgangspunkt for, at alle borgere i Vallensbæk kan leve det gode liv, uanset alder.
Man skal kunne være aktiv og udvikle sig som menneske i meningsfulde fællesskaber med andre – hele livet.
Vi skal udnytte nærheden i kommunen og det faktum, at vi har et rigt og aktivt foreningsliv med engagerede borgere og virksomheder.
Vi skal sikre, at det er let for alle at deltage og være aktive.
Vi inviterer borgere, erhvervsliv og foreninger med til at løfte de opgaver og udfordringer, vi ser. Vi skal bruge og se hinandens ressourcer. Det skal være let at tage en aktiv rolle og bidrage til kommunens udvikling.
Mål
Foreningslivet skal favne bredt, og vi skal have alle med. Derfor skal ”inviterende fælles-skaber” lette adgangen for alle på tværs af generationer.
Et rigt og varieret kulturliv skal skabe rammerne for fællesskaber på tværs, og vi vil understøtte kreative fællesskaber, kulturelle oplevelser og samlingssteder i kommunen.
Vi skal sikre, at skoler og dagtilbud inspirerer børn og unge til et aktivt fritidsliv. Det skal lægge fundamentet for en sund og aktiv fritid resten af livet.
Vi vil også udvikle nye muligheder for meningsfulde interessefællesskaber på tværs af generationer.
Indsatser
Vi fremmer generationsmøderne på tværs. Vi vil bruge de spændende og rekreative områder i kommunen, der kan være mødested, hvor mange generationer og mennesker med forskellig kulturel og social baggrund har lyst til at være sammen og kan mødes, fx i Kultur- og Borgerhuset og i byrummene. På den måde fremmer vi dialogen og nysgerrigheden over for hinanden.
Ligeledes vil vi udvikle Musikskolen og Ungdomsskolen som kulturelle samlingssteder på tværs af generationer.
I forhold til de yngste børn skal vi udvikle flere foreningstilbud og introducere alle børn til forenings- og fritidslivet allerede i daginstitutionerne, så institutionerne støtter op om overgangen til forenings- og fritidslivet.
Vi understøtter de unges fællesskaber ved at udvikle ungeområdet, og vi samarbejder med de unge om at udvikle nye fælleskaber, fx ”POP UP Fælleskaber” og ”Ad hoc Fritidsliv”
Fællesskaber skal faciliteres gennem dialogmøder med fx grundejerforeninger, boligforeninger, menighedsplejen mfl., og vi skal sørge for, at borgerrettede tilbud og arrangementer er synlige og tilgængelige.
I Vallensbæk vil vi åbne mulighedernes mange døre for vores børn og unge. Alle børn har talenter, der skal ses, dyrkes og udfoldes, så de har et liv i balance og med høj livskvalitet
Vi møder børnene og de unge, hvor de er, og giver dem lov til at være dem, de er. Der skal være tid og plads til at hoppe i vandpytter og tælle prikker på mariehønen. Vores nærvær betyder, at vi har fokus på hvert enkelt barn og ung for at hjælpe dem godt i gang i livet.
Det er vigtigt, at børn og unge trives, hvad enten det er i skolen, i dagtilbud, i fritiden eller derhjemme. Vi vil have børn og unge med livslyst, smil og mod til at være sig selv. Vi vil skabe gejst og motivation og understøtter de individuelle gode valg i livet.
Derfor gør vi en ekstra indsats for de børn og unge, der ikke trives, og som har behov for støtte. De unge skal møde stærke og alsidige voksne på deres vej mod det voksne liv, og vi vil kendetegnes ved håndholdte indsatser – fordi vi ser den enkelte og handler på det, vi ser.
Vallensbæks børn og unge skal tilegne sig en balanceret vifte af kundskaber, kompetencer og kulturel og demokratisk dannelse. Det drejer sig både om klassiske kernekundskaber som dansk og matematik, men også om at lære at samarbejde, være kreativ og forholde sig nuanceret og reflekteret til omverdenen. De skal opleve, at de er en del af et fællesskab, hvor man opfører sig ordentligt og tager vare på hinanden – det giver ballast til livet. De unge skal være klædt på til fremtidens uddannelser og arbejdsmarked og støttes i at vælge den uddannelse, de ønsker og som passer til dem.
Mål
Børn der trives og er motiverede lærer bedst! Vi skal understøtte nysgerrigheden, og vi skal inspirere, stimulere og løfte alle elever, så alle kan realisere deres potentialer – også de dygtigste elever.
Gode karakterer i skolen giver valgmuligheder til voksenlivet. Derfor er vores folkeskoler blandt de 25% bedste, målt på karakterniveau.
Overgangene i børns liv fra hjem til dagtilbud og videre til skole og SFO er vigtige. Særligt overgangen til skole har vores opmærksomhed. Overgangene skal opleves glidende og være et sceneskift, der bringer læring, nysgerrighed og lyst til det nye, der kommer.
Vi sætter fokus på børn og unges sproglige udvikling – som vejen til de gode samtaler og en ordentlig omgangstone.
Vi vil have unge, der kan arbejde skabende og kreativt med digitale medier og redskaber. Vi vil også have unge, der er dannede og kan begå sig socialt, etisk og kritisk i den virtuelle virkelighed og mestre sammenhængen til den fysiske verden.
I dagtilbud, skoler, ungdomsskole og musikskole – alle steder hvor de færdes - møder Vallensbæks børn en hverdag, hvor de bliver inddraget og hørt, og på den måde oplever værdien af demokratiet som en grundsten i vores samfund.
I Vallensbæk har vi en særlig opmærksomhed på børn og unges trivsel og deres mentale sundhed. Det er helt afgørende, at vi har børn og unge, der er motiverede og trives i deres hverdag.
Vores fokus er på det enkelte barn – og derfor har vi også øje for børn med udfordringer. Det kan være, at man er ordblind, har en opmærksomhedsforstyrrelse eller at der er krise i familien. Uanset hvad årsagen måtte være, har vi redskaberne og viljen til at støtte det enkelte barn og familien.
Børnene i Vallensbæk skal trives. Derfor vil vi være blandt de 25 % bedste i landet målt på skolebørnenes egen tilkendegivelse af trivsel i trivselsmålingerne.
Vi vil skabe gode fællesskaber; i klassen, i SFO’en, i klubben, i skolegården og i fritiden, så det enkelte barn kan føle sig som en del af helheden.
Indsats
Vores skoler tager udgangspunkt i det enkelte barn og den unge og ser de individuelle kompetencer og den motivation, der skal drive nysgerrigheden og lysten til at lære.
Vi styrker viden og kompetencer i praktiske fag og understøtter lysten til og talentet for alle uddannelser og erhverv. Vi inspirerer også børn og unges lyst til iværksætteri.
Vi skaber gode undervisningsfaciliteter med ny teknologi og plads til at eksperimentere – fx Maker Space og Campus, og børn og unge skal mødes med nye læringsformer og fremtidens redskaber.
Vi styrker arbejdet med sprogudvikling hos de yngste og har fokus på det gode, udviklende sprog i skoletiden, fordi det er udgangspunktet for dialog, viden og den demokratiske samtale.
Børn og unges lyst til udelivet understøttes, og deres kendskab til de mange lokale muligheder for oplevelse, læring og dannelse skal udvikles (fx Mosen, Fugletårnet, Strandengen, Campus).
I samarbejde med de lokale virksomheder vil skolerne og uddannelsesvejledningen indgå i et stærkt og ambitiøst samarbejde om at udvikle kompetencerne og mulighederne hos vores unge.
Vi styrker indsatsen i forhold til at lære vores unge om livets mange facetter, så de fx får kundskaber inden for økonomi, etik, og samarbejde. vi giver dem ballast til et liv i balance.
Vi fremmer børn og unges fællesskaber – det kan fx være gennem tilbud som Åben Ungdomsskole, pop up-arrangementer på Musikskolen og lignende.