Agenda 21 er en international aftale og handlingsplan for, hvordan det internationale samfund skal arbejde med udvikling og miljø.
Det overordnede mål er en bæredygtig udvikling. En udvikling der sikrer, at løsningerne på eksisterende miljø- og ressourcemæssige udfordringer er forankrede i en ansvarlig og fremtidsorienteret strategi, adfærd og implementering.
Et punkt i Agenda 21 handler om hvordan lokale myndigheder bør formulere en Lokal Agenda 21 for lokalsamfundet i samarbejde med befolkning, virksomheder, foreninger m.v.
Alle kommuner i Danmark har pligt til at formulere en Agenda 21-strategi og redegøre for arbejdet med Lokal Agenda 21 en gang hvert fjerde år.
Referater fra afholdte møder i Agenda 21-rådet
Kommissorium for Agenda 21 Rådet i Vallensbæk Kommune
På FN’s konference om miljø og udvikling i Rio de Janeiro i 1992 vedtog 180 lande Agenda 21-dokumentet, der er et handlingsprogram for bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed er knyttet sammen og er bestemmende for, om de næste generationer får samme livsbetingelser og adgang til ressourcer som os.
Et led i Agenda 21 programmet er, at den bedste bæredygtige udvikling opnås gennem dialog mellem borgere, virksomheder, foreninger, politikere m.fl. på lokalt plan. Derfor har Kommunalbestyrelsen i Vallensbæk Kommune nedsat et Agenda 21 Råd.
Agenda 21 Rådets formål
Det overordnede formål med rådet er, at borgere og kommune får fælles ansvar og ejerskab til at fremme den bæredygtige udvikling i Vallensbæk Kommune.
Det er Agenda 21 Rådets opgave at rådgive og vejlede Kommunalbestyrelsen om bæredygtige tiltag og anbefale hvilke, der særligt skal satses på. Rådet er høringspart for teknik- og miljøudvalget ved spørgsmål om bæredygtig udvikling i kommunen.
Agenda 21 Rådet er et forum, hvor fælles natur- og miljøinteresser samt interesser for bæredygtighed kan diskuteres og videreudvikles, og hvor interessemodsætninger tilsvarende kan drøftes og eventuelt afklares.
Agenda 21 Rådets opgaver er:
- at udtale sig vedrørende affalds- og spildevandsplaner og andre natur- og miljøplaner fra Vallensbæk Kommune
- at bidrage til kommunens Agenda 21-strategi, som ifølge Planloven skal revideres hvert 4. år
- at drøfte kommunens grønne regnskaber for herved at fremme et mere energibevidst forbrug blandt borgerne
- at deltage som ambassadører for en bæredygtig udvikling i grønne eller bæredygtige tiltag og arrangementer sammen med kommunen som fx Affaldsindsamlings-dag og Grøn Dag
- at diskutere og videreudvikle fælles natur- og miljøinteresser samt interesser for bæredygtighed med forståelse for forskellige interessemodsætninger.
Agenda 21 Rådets organisatoriske forhold
Et Agenda 21 Råd kan sammensættes af op til 11 medlemmer:
- 5 udpeget af og blandt Kommunalbestyrelsen
- op til 5 eksterne interessenter fra foreninger, interesseorganisationer, erhvervslivet, ejerforeninger mv. der indbydes til at deltage i rådet
- 1 sekretær i Agenda 21 Rådet.
De 5 politiske medlemmer udpeges af Kommunalbestyrelsen. Herudover er Agenda 21 Rådet selvsupplerende, så sammensætningen kan afspejle aktuelle emner. Rådet indbyder heraf selv de op til 5 eksterne medlemmer fra foreninger, interesseorganisationer, erhvervslivet, ejerforeninger mv. på baggrund af deres særlige interesse i bæredygtig udvikling i Vallensbæk.
Endvidere kan Agenda 21 Rådet fra gang til gang invitere nøglepersoner fra administrationen og eksterne til at deltage i deres møder og i aktuelle arbejdsgrupper efter behov.
Formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget er formand for Agenda 21 Rådet.
Der holdes 3 årlige møder - i april, september og december - hvor kommunens projekter og aktiviteter inden for området gennemgås med henblik på at rådgive Teknik og Miljøudvalget og kommunens administration. Der holdes endvidere møde, når Klima-, Teknik- og Miljøudvalget anmoder om Rådets bistand i forbindelse med udvalgets sager. Rådet kan inviteres ind i særlige processer som f.eks. udarbejdelse af affaldsplanen.
Dagsorden udsendes 14 dage før mødet med nødvendige bilag, ganske som referat udsendes 14 dage efter mødet er afholdt. Forslag til emner på dagsorden skal derfor være inden 14 dage før det næste planlagte møde.
Rådet består således både af medlemmerne i Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, og af interessenter fra eksterne interesseorganisationer mv. af hensyn til at fremme den tværgående dialog. Ved egentlige høringsudtalelser er den del af rådet, som ikke er udpeget af kommunalbestyrelsen, afsender. Dette for at undgå at udvalgsmedlemmer er høringspart for sig selv.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Marianne Friis-Mikkelsen (MFM)Lene Holm Gamborg (LHG)
- Kristine Klæbel (KRK)
- Ruth Sloth Frederiksen (RSF)
- Kenneth Meldgaard Larsen (KML)
- Dan Sandager (DSA)
- Martin Nielson (MARN)
- Colette Josiassen (CJ)
- Mikkel Bjørnstrup (MIBJ)
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
Afbud:
- Ole Bertelsen (OLB)
- Erdal Colak (ERC)
1. Forslag til Agenda 21 strategi
Strategien blev gennemgået og der blev fortaget enkelte rettelser på baggrund af spørgsmål fra Agenda 21 udvalget.
Strategien skal nu sendes til politisk behandling.
2. Godkendelse af referat fra LA21 mødet den 13. september 2018
Referatet blev godkendt.
3. Grønt regnskab 2018
Regnskabet blev præsenteret. Udformningen af det grønne regnskab fik ros fra Agenda 21 og det giver et godt overblik.
Der er et ønske om, at regnskabet for de enkelte lokaliteter bliver hængt op, så brugerne kan se, hvordan regnskabet ser ud for det pågældende sted.
4. Status på affaldsplanen 2019
Planen er blevet layoutet, så den er blevet mere læsevenlig. Den skal i høring i 8 uger. Der er et informationsmøde i høringsperioden, d. 13. august 2019 kl. 18.00-19.30 og sekretæren indkalder Agenda21 rådet til informationsmødet.
5. Status på projekterne
Fugletårnet : Vi forventer at det bliver færdigt i 2019.
Skovmosen ll: Vi forventer at første spadestik bliver taget i 2019.
Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse: På baggrund af bl.a. workshoppen med Koordinationsforum er der udarbejdet et udkast til indsatsplan.
Indsatsplanen vil blive sendt til kommentering hos Koordinationsforum, som Agenda21 er en del af, hvorefter den skal til politisk behandling og sendes i høring.
6. Elladestandere efter ønske fra Martin Nielson
Agenda 21 ønsker at forvaltningen har en dialog med centerejerne og developere, omkring mulighed for etablering af elladestandere.
7. Opgaver siden sidst
Artikel om elbiler i Vallensbæk Nu
Artiklen er stadig aktuel, og KML stiller stadig gerne op til interview. Forvaltningen kontakter KML med henblik på aftale.
God idé med et LA21-møde med ekskursion f.eks. til en anden kommune med elbiler. Der undersøges en nærliggende sammenlignelig kommune
I forbindelse med næste møde i september 2019, vil rådet besøge Albertslund Kommune for at høre om kommunens erfaring med elbiler. Sekretæren sørger for at arrangere det praktiske.
Beslutningsreferater fra LA-21 på hjemmesiden
Beslutningsreferater skal være tilgængelige på hjemmesiden. Referatet rundsendes, og medlemmerne har en uge til at komme med kommentarer. Hvis der ingen kommentarer er, er referatet godkendt og vil derefter bliver lagt på hjemmesiden af sekretæren.
Gerne et indslag i Vallensbæk Nu om stormflodsscenarier
Der kommer ikke en artikel om stormflodsscenarier i Vallensbæk NU, men der er i denne omgang af Vallensbæk Nu en artikel om hvad borgerne skal gøre for at forebygge hændelser i forbindelse med skybrud.
8. Bordet rundt
Ingen kommentarer
9. Evt.
Sekretæren indkalder Agenda 21-rådet til næste møde i september 2019.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Marianne Friis-Mikkelsen (MFM)
- Ruth Sloth Frederiksen (RSF)
- Kenneth Meldgaard Larsen (KML)
- Erdal Colak (ERC)
- Dan Sandager (DSA)
- Martin Nielson (MARN)
- Ole Bertelsen (OLB)
- Connie Graul (CGR)
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
- Benny P. Bach (Furesø Kommune)
Afbud:
- Lene Holm Gamborg (LHG)
1. Benny P. Bach fra Furesø Kommune orienterer om deres erfaringer omkring brugen af el-biler
Benny holdt et oplæg, hvor han kom rundt om bl.a. fordele og udfordringer ved el-biler, samt hvilke overvejelser man bør tage fx ved nybyggeri og byplanlægning.
Slides fra oplægget bliver sendt ud til alle medlemmerne af Agenda 21-Rådet.
2. Godkendelse af referat fra LA21 mødet den 27. juni 2019
Referatet blev godkendt.
Der blev spurgt ind til udvælgelsen af punkter til dagsordenen.
I den forbindelse blev det besluttet, at Vallensbæk Kommunes grønne regnskab skal drøftes igen i Agenda 21-Rådet. I forbindelse med den drøftelse, skal der også diskuteres, hvordan den enkelte boligejer kan hjælpes med at opnå en energibesparing.
3. Status på affaldsplanen 2019
Den er blevet behandlet og godkendt af kommunalbestyrelsen.
JAH informerede omkring, at Remondis A/S, som samler affald ind i Vallensbæk Kommune, trækker sig fra samarbejdet. Derfor har Vallensbæk Kommune sammen de fire andre kommuner, som også havde en kontrakt med Remondis A/S, startet et nyt renovationsselskab.
JAH informerede også omkring problematikken omkring Vestforbrændingens håndtering af plastikaffald.
Agenda 21-Rådet ønsker i løbet af 2020 at have en status på sagen omkring plastikaffald, og derfor skal en repræsentant fra Vestforbrændingen inviteres til et Agenda 21-møde i løbet af 2020.
4. Affaldsindsamling søndag d. 26. april 2020
Der var enighed om, at affaldsindsamlingen 2019 var en succes, hvor der blev samlet en del affald, og stemningen var god.
Affaldsindsamlingen i 2020 bliver derfor opbygget over samme skabelon.
Flere medlemmer af Agenda 21-Rådet synes, at dagen ikke fik nok reklame og ønskede sig derfor mere reklame for dagen.
Der kommer information omkring dagen på kommunes hjemmeside og på kommunens Facebook-profil.
Vej og Park kommer med input på områder i kommunen, hvor affaldsindsamlerne kan fokusere på.
5. Hvordan kan vi arbejde videre med FN´s Verdensmål (Strategi for Lokal Agenda 21 – 2019)
CGR stillede spørgsmål til, hvordan Agenda 21-Rådet kunne tænke sig at arbejde videre med FN´s Verdensmål, og hvilket mål vi skal starte med.
Spørgsmålet medførte en snak om Agenda 21-Rådets generelle rolle, funktion og hvordan Rådet kan spille ind ift. den øvrige kommune.
Der blev også drøftet, at det er vigtigt at Rådet får talt om, hvordan vi kan operationalisere vores idéer og holdninger.
Det blev besluttet, at denne drøftelse skal på dagsordenen på næste møde.
Der var også enighed om, at alle medlemmer inden næste møde, ser på Verdensmålene fra strategien, og hver især byder ind med, hvad man synes er vigtigt.
Agenda 21-Rådet laver derefter en prioritering af hvilke mål, man bør starte med at arbejde med.
JAH udsender i god tid inden næste møde nogle tanker omkring, hvordan han tænker Rådet kan gribe de ovenævnte punkter an
6. Status på projekter
- Fugletårn:
Kommunen er i gang med et miniudbud på tårnet.
Der arbejdes på alternativer til betonfundamentet.
- Mosen - faunapassage:
Vallensbæk Kommune har sendt en forespørgsel til Albertslund Kommune for at få klarhed, om søerne kommer til at ændre status fra et regnvandsteknisk anlæg til en anden klassifikation, og dermed komme ind under en anden lovgivning.
Vallensbæk Kommune har ikke modtaget et svar endnu, og der bliver ikke afsat penge til projektet, inden der er klarhed om søernes fremtidige klassifikation.
7. Evt.
KML har talt med en kommunikationsmedarbejder fra Vallensbæk Kommune, om en artikel om el-biler m.v. Administrationen følger op på sagen.
Sekretæren udsender en forhåndsreservation til næste møde, som bliver den 19.03.2020.
Deltagere:
Jan Høgskilde (JAH) formand
Marianne Friis-Mikkelsen (MFM)
Kenneth Meldgaard Larsen (KML)
Dan Sandager (DSA)
Ole Bertelsen (OLB)
Tine Christiansen (TCH)
Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
Afbud:
Lene Holm Gamborg (LHG)
Ruth Sloth Frederiksen (RSF)
Martin Nielson (MARN)
Erdal Colak (ERC)
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde
Det blev besluttet, at 'status på projekter' altid skal være et punkt på dagsordenen.
2. Planlægning af affaldsindsamlingen lørdag d. 19. september
Der var enighed om, at affaldsindsamlingen i 2019 var en succes, og derfor bliver affaldsindsamlingen i år opbygget efter samme skabelon.
Der bliver reklameret for dagen på kommunens Facebook-side og hjemmeside. Ligeledes modtager alle grundejerforeninger en invitation til dagen.
Det blev besluttet at undersøge, om Haveje kan stå for forplejningen på dagen, samt hvad det vil koste. DSA kontakter Haveje og undersøger sagen og melder hurtigst muligt tilbage til PLK.
PLK inviterer Louise Hoffbeck, som er naturfaglig konsulent og daglig leder af Bækkehuset, til affaldsindsamlingen.
Kort printes ud over de forskellige områder, så rådets medlemmer på dagen kan henvise til, hvor folk kan gå hen og samle affald.
Program for affaldsindsamlingen bliver udsendt til medlemmerne af Agenda 21-Rådet, herunder en fordeling af hvor de forskellige medlemmer skal møde op.
3. Tema: Energibesparelser i Vallensbæk Kommune, kommunens bidrag til en reducering af CO2-udledning
JAH gennemgik nogle hovedpunkter og nøgletal fra det grønne regnskab. JAH fortalte om, hvilke positive effekter det giver, når medarbejderne i de forskellige institutioner føler et medansvar for fx at spare på vandet, da pengene ikke ryger tilbage i kommunekassen, men fx kan bruges på nyt legetøj.
Det næste grønne regnskab er lige på trapperne og skal snart behandles politisk. Regnskabet bliver forelagt for Agenda 21-Rådet, som meget gerne må komme med input til det.
JAH informerede om, at Vallensbæk Kommune ligger godt ift. affaldssortering, men der mangler to boligforeninger i Vallensbæk Kommune, hvor der pt. ikke er den fornødne affaldssortering. Der arbejdes på, at de sidste to boligforeninger kommer med på affaldssortering.
JAH fortalte om, hvordan Vallensbæk Kommune håndterer regnvandet i forbindelse med større regnhændelser, samt om hvilke kommende projekter der ligger i den nærmeste fremtid. Det er projekter i samarbejde med HOFOR.
Til sidst under punktet informerede JAH om, at der indkøbt elcykler til hjemmeplejen.
4. Kommissorium for Agenda 21-Rådet i Vallensbæk Kommune
Kommissoriet tager udgangspunkt i materialet, der er i strategien for Agenda 21-Rådet, og dermed definerer hvad rådet er i stand til som et dialogforum, hvor både politikere, borgere og interessentgrupper er repræsenterede.
Det blev diskuteret, om rådet skal sidde med konkrete sager, eller om de mere skal arbejde med nogle overordnede, tematiske drøftelser, der kan føre til nogle konkrete råd til kommunalbestyrelsen. Der var enighed om, at rådet ikke skal arbejde med konkret sagsbehandling, da de kun mødes 3 gange årligt. I stedet skal der være fokus på tematiske drøftelser, som gerne skal ende med konkrete mål og processer, som kan accelerere nogle processer i den grønne omstilling.
Det blev også diskuteret, om Agenda 21-rådet kan indgive høringssvar. Da TMU sidder med i Agenda 21-rådet, ville de skulle behandle deres egne høringssvar. En løsning på denne problematik kan være, at udvalgte medlemmer af rådet udarbejder høringssvar, som efterfølgende bliver behandlet af politikerne.
Det grønne regnskab, som er nævnt i kommissoriet, er bagudskuende, men her er det oplagt, at rådet diskuterer, hvordan tallene i de kommende grønne regnskaber kan komme til at se endnu bedre ud. Rådets opgave er ikke at fastsætte de konkrete tal, men mere at rådgive kommunen om, hvordan de fastsatte tal bedst kan opnås.
Det er en god idé at lægge et punkt i kommissoriet, som omhandler en konkret plan og mission for CO2-reduktionen i Vallensbæk Kommune.
5. Status på projekter:
- Fugletårn
Byggeriet starter mandag d. 31. august 2020.
- Sikring mod stormflod og tilhørende risikostyringsplaner
OLB er sammen med en større gruppe i Strandparken kommet med den anbefaling, at man arbejder med en ydre sikring.
En række kommuner er gået sammen om, hvordan Køge Bugt-området kan sikres, og et oplæg fra Strandparken er lige på trapperne med løsningsforslag. Havnene i området er ikke med i Strandparkens bud på løsningerne, men de skal arbejdes ind i den samlede løsning.
Borgmesteren har overfor OLB givet udtryk for, at det er en god idé, at der bliver afholdt et møde, hvor dette emne bliver drøftet. JAH taler med borgmesteren omkring sådan et møde i løbet af efteråret.
6. Vallensbæk som naturkommune – Forslag fra DN
DSA holdt et oplæg, hvor han fortalte, hvad det indebærer at være en naturkommune. Han kom også med argumenter for, hvorfor Vallensbæk Kommune bør være en naturkommune.
DSA fortalte desuden, at Vallensbæk Kommune på de fleste parametre indenfor natur ligger flot placeret ift. de andre kommuner på vestegnen.
Slides fra oplægget er sendt ud til alle medlemmerne af Agenda 21-Rådet.
DSA havde også trykt materiale i form af brochurer og foldere om emnet, som mødedeltagerne kunne få med hjem.
Efterfølgende var der en kort dialog om emnet, hvor det bl.a. kom frem, at Vallensbæk Kommune allerede har fokus på biodiversitet, fx ved at omdanne monokulturer bestående af græs til mere artsrige beplantninger til gavn for insekter mm.
7. Evt.
Punkt til næste møde: Bæredygtig udvikling i Vallensbæk Kommune fx udfasning af fossile brændstoffer og energirenovering. KML forbereder et oplæg til emnet, bl.a. på baggrund af oplægget fra Furesø Kommune. På den baggrund drøftes hvad rådets konkrete rådgivning til Kommunalbestyrelsen skal bestå af.
Deltagere:
Jan Høgskilde (JAH) formand
Marianne Friis-Mikkelsen (MFM)
Kenneth Meldgaard Larsen (KML)
Dan Sandager (DSA)
Ole Bertelsen (OLB)
Tine Christiansen (TCH)
Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
Lene Holm Gamborg (LHG)
Ruth Sloth Frederiksen (RSF)
Afbud:
Martin Nielson (MARN)
Erdal Colak (ERC)
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. Jan Høgskilde
OLB orienterede om, at han ikke havde haft sit møde med borgmesteren vedr. kystsikring. JAH informerede om, at pga. den nuværende situation med Corona, så har det ikke været muligt med sådan et møde.
I foråret 2021 bliver materialet omkring kystsikring frigivet, og i den forbindelse kommer der også en seks-måneders høringsperiode, og i den sammenhæng er et møde med borgmesteren på sin plads i løbet af foråret.
2. Nye tiltag der skal fremme biodiversiteten i Vallensbæk Kommune v. Per L. Kjærebye
PLK holdt et oplæg, hvor han fortalte, at Vallensbæk Kommune allerede er godt i gang med en omstilling, som skal være med til at fremme en større biodiversitet. Udgangspunktet er godt, og kommunen er nu løbende i gang med flere biodiversitetsprojekter.
PLK oplyste om de konkrete projektområder som er blevet godkendt på TMU. Det er områder, hvor der i 2021 skal udarbejdes konkrete tiltag for at fremme biodiversiteten. Kort over projektområderne udsendes i forbindelse med referatet.
PLK fortalte desuden omkring, hvordan man som kommune og privat borger kan fremme en større biodiversitet på sin grund, samt at kommunen kan være et forgangsbillede og være behjælpelig med viden til, hvordan borgere og foreninger i kommunen kommer i gang, fx vha. foldere og information på de forskellige digitale kanaler.
Sidste punkt PLK kom ind på var, at skiltning og information til borgerne m.fl. er altafgørende for, at projekterne skal blive succeser.
Efterfølgende var der er debat om emnet, og udvalget syntes, det var gode tiltag, kommunen havde gang i, og igen blev vigtigheden omkring information og skiltning nævnt.
Det ønskes, at der kommer mere om biodiversitet i Vallensbæk Nu.
JAH kom med en opfordring til de forskellige organisationer, til at komme med inputs og initiativer til omlægningen.
3. Status på projekter v. Jan Høgskilde
- Eldrevne køretøjer:
Hver eneste gang der fx i Vej og Park skal købes biler og andet udstyr, så bliver der kigget på miljørigtige alternativer. Der sker en løbende udskiftning til mere miljørigtige køretøjer og materiel.
- Fugletårn:
JAH informerede om, at fugletårnet er færdigt. Fra flere af medlemmerne var der stor ros til det færdige projekt.
OLB spurgte ind til, om der var planer om at fjerne de træer, som hans synes tager noget af udsynet. TCH fortalte, at træerne var blevet drøftet, og konklusionen var, at træerne i første omgang bliver stående, da de er med til at skabe noget afgrænsning. DSA synes det kan være en del af oplevelsen, at man kan se en fugl flyve i skjul i træerne.
- Deltagelse i DK2020 i 2. runde:
JAH informerede om, at Vallensbæk Kommune går med i 2. runde af DK2020, hvilket betyder, at kommunen får en øget faglighed i at udarbejde klimaplaner. Det blev kort drøftet, at udarbejdelsen af en klimahandlingsplan for Vallensbæk Kommune er et stort og omfattende arbejde.
- Øget biodiversitet på kommunale arealer:
Punktet blev behandlet under pkt. 2. Derfor ingen yderligere kommentarer.
4. Grønt Regnskab v. Tine Christiansen
Det grønne regnskab for 2019 er blevet trykt i fysisk form. Regnskabet bliver sendt ud som pdf sammen med referatet.
Som det blev nævnt på forrige Agenda 21-møde, så går det i den rigtige retning med at opnå CO2-besparelser i Vallensbæk Kommune.
I det grønne regnskab er der også en handleplan for CO2-reduktion, og det er kommunens redskab til at arbejde mere bæredygtigt.
TCH fortalte, at det kommende grønne regnskab for 2020 giver nogle ekstra udfordringer pga. Corona, da forbrugsmønstrene fx har været meget afhængige af, hvor meget skolerne og andre kommunale tilbud har været lukket ned, og hvor meget strøm, der har været brugt på øget udluftning.
Vallensbæk Kommune håber, at 2021 bliver et mere stabilt år, når man ser på energiforbruget og arbejdet med at få energioptimeret. Desuden kommer arbejdet med optimering i forhold til elforbrug i og opvarmning af de kommunale ejendomme til at fortsætte.
Øvrige tiltag i 2021 er, at der fx vælges energirigtige vinduer, varmesystemer og belysning, når der sker udskiftninger på de kommunale ejendomme. Ved nybyg vil kommunen også arbejde på at blive endnu bedre til at stille krav til, at der vælges optimale tekniske energiløsninger.
Sidste punkt, TCH fortalte om, er, at udskiftningen af el-biler er i gang, men at det er en proces, der tager tid, da el-biler stadig har nogle tekniske begrænsninger, og da de stadig er dyrere at anskaffe end benzin- og dieselbiler.
Efterfølgende var der er debat, hvor der bl.a. blev drøftet, om kommunen fx kunne begynde at benytte solceller, men TCH oplyste, at som lovgivningen er nu, så må kommunen ikke benytte solceller som energikilde, da det vil blive betragtet som at drive en virksomhed.
5. Tema: Energirigtigt byggeri, oplæg fra Kenneth M. Larsen
KML holdt et oplæg, som omhandlede, hvordan kommunen og dens borgere kan være med til at reducere forbruget af CO2. Overordnet set er der flere knapper, man kan dreje på for at opnå en CO2-reduktion. Det gælder:
- Indkøbspolitikken i kommunen
- Transportområdet
- Energiforbrug i bygninger
- Affaldshåndteringen
KML fortalte, at han ikke kom så meget ind på transportområdet i sit oplæg, men opfordrede til, at det kom på som punkt til et fremtidigt møde.
KML kom i sit oplæg ind på en lang række facts og tiltag, man som kommune kan benytte sig af, samt hvad den enkelte borger kan gøre for at opnå en CO2-reduktion.
KML lægger op til, at kommunen kan rådgive borgerne i at træffe de mest energirigtige beslutninger, og til det formål kan de forskellige kommunikationsplatforme benyttes.
KML kom ind på mange punkter i sit oplæg, som ikke nævnes i dette referat. Derfor henvises til de vedhæftede slides, som KML viste under sit oplæg.
Ved den efterfølgende debat blev der bl.a. snakket om mulighederne for at få indlagt fjernvarme, men dette kræver, at der er kapacitet til det, samt at der er lagt fjernvarmerør i området.
JAH nævnte at det kunne være oplagt, at kommunen ved de årlige møder med grundejerforeningerne havde et punkt, som netop omhandler, hvordan man som borger er med til at reducere CO2-udledningen fx ved at energirenovere sin ejendom. Det kunne også være med separate møder, som kommunen før har afholdt, og hvor der har været et godt fremmøde.
Udvalget besluttede, at dette punkt skal på dagsordenen på næste møde i Agenda 21-rådet, hvor Agenda 21-Rådet kan arbejde på et notat omkring dette emne.
6. Evt.
Der blev spurgt ind til, om næste møde også kunne være tilgængeligt på Teams, selvom det skulle være muligt at mødes fysisk.
Som svar på det spørgsmål, så har Kommunalbestyrelsen i Vallensbæk Kommune besluttet, at møder enten skal foregå fysisk eller online, så derfor er dette ikke en mulighed.
JAH sagde afslutningsvis, at han forestiller sig at skyde det næste møde et stykke ind i foråret, så vi forhåbentlig kan mødes fysisk.
Deltagere:
Jan Høgskilde (JAH) formand
Marianne Friis-Mikkelsen (MFM)
Kenneth Meldgaard Larsen (KML)
Dan Sandager (DSA)
Ole Bertelsen (OLB)
Tine Christiansen (TCH)
Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
Lene Holm Gamborg (LHG)
Ruth Sloth Frederiksen (RSF)
Martin Nielson (MARN)
Erdal Colak (ERC)
Afbud:
Ingen
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. Jan Høgskilde
OLB havde en kommentar til punkt 2, som omhandlede, hvordan vi kan fremme biodiversiteten. OLB kom med det forslag, at kommunen skriver en artikel i Vallensbæk NU om, hvad man selv kan gøre i sin egen have for at fremme biodiversiteten.
JAH orienterede om, at kommunen allerede arbejder med flere tiltag indenfor området, men at OLB’s forslag bliver taget med. JAH opfordrede også de andre organisationer til at byde ind med idéer og forslag ift. biodiversiteten.
2. Planlægning af Affaldsindsamling 2021
Der bliver reklameret for dagen på kommunens Facebook-side og hjemmeside. Tilmelding er nødvendigt.
Årets tema er takeaway-affald.
Det blev besluttet at undersøge, om den Tuk Tuk, som kommunen har brugt i forbindelse med andre arrangementer, kan bruges til forplejningen på dagen. PLK undersøger sagen.
OLB kan ikke deltage til selve affaldsindsamlingen, da han har arrangeret en vandretur på kommunens kløverstier. OLB kom med det forslag, at deltagerne på vandreturen kunne få nogle poser m.m., så de kan samle affald op på turen. PLK kontakter OLB for udlevering af poser og tænger.
Programmet for affaldsindsamlingen bliver udsendt til medlemmerne af Agenda 21-Rådet onsdag d. 14. april, herunder en fordeling af hvor de forskellige medlemmer skal møde op.
3. Den grønne omstilling
KML kom med en introduktion i forlængelse af den mail, han havde sendt til alle medlemmerne inden mødet.
KML gav udtryk for, at han som medlem af kommunens Agenda 21-råd, igennem nogen tid har manglet noget baggrund for rådets etablering og målsætning. KML kom ind på, at Agenda 21-rådets kommissorium ikke rigtig bliver brugt, idet rådet ikke indstiller ret meget til kommunens politiske niveau.
KML ønsker derfor, at Agenda 21-rådet i fremtiden kunne operationalisere flere af de emner, der bliver drøftet i rådet, og det skal ske ud fra en klar målsætning, så fremdriften bliver synlig.
Introduktionen fra KML førte til en debat om emnet, og der er stor enighed om, at KML havde nogle vigtige pointer ift. rådets fremtidige arbejde.
I hele Agenda 21-rådet er der enighed om, at sammensætningen ift. antal politikere og folkevalgte ikke er optimal, og det er noget, JAH vil arbejde videre med, så der bliver færre politiske repræsentanter i rådet.
JAH opfordrede KML til at gå i spidsen ved at invitere rådets ikke-politikere til at deltage i en arbejdsgruppe. Gruppens mål er at informere og rådgive borgerne om grøn omstilling i form af energibesparelser fx gennem en pjece og/eller kommunens hjemmeside.
KML vil gerne være ansvarlig for at invitere gruppen og være tovholder på projektet, og til august har udvalget et oplæg på bordet.
4. Status på projekter v. Jan Høgskilde
- Parkbåndet:
JAH informerede om, at der i forbindelse med anlægsprojektet på Parkbåndet, bliver arbejdet med at fremme biodiversiteten. Der bliver sået frøblandinger på ca. 20 udvalgte steder, og der bliver også anlagt en slynget sti i slotsgrus, som sikrer, at alle borgere har mulighed for at færdes på Parkbåndet. På arealet bliver der også lavet nogle vandhuller, hvor der ikke nødvendigvis er permanent vandspejl.
- Strandengen:
I den øverste del af strandengen er arbejdet med at etablere bassinet gået i gang. Længst ude mod vejen, vil der bliver etableret yderligere to forsinkelsesbassiner. Der bliver etableret en sti ned igennem området. I den sydlige del af området, bliver der lavet nogle paddeskrab.
- Mosen:
JAH informerede om, at der er afsat startbevilling til at anlægge en ny legeplads på Vallensbæk kommunes areal indenfor mosens område, hvor den eksisterende legeplads lå.
Der opsættes to nye hjertestartere på området.
Der bliver afskrællet græstørv på nogle udvalgte områder, og herefter bliver der sået blomster, som skal hjælpe biodiversiteten på vej.
Træerne ved Tilde skal gennemgå et tjek, og det må forventes af flere træer skal fældes pga. sygdom. Der vil derefter blive plantet nye træer.
OLB spurgte ind til projektet om at omlægge St. Vejleå udenom de to søer, så der kan blive skabt bedre forhold for ynglende fisk. JAH informerede om, at forslaget er blevet undersøgt, men at der stadig mangler afklaring på nogle punkter, og at der ikke er blevet truffet nogen politisk beslutning om dette. JAH oplyste, at I/S Vallensbæk Mose er enige om, at det skal tilsigtes, at søerne fortsat skal være et regnvandsteknisk anlæg.
OLB spurgte ind til plejeplanen ”Helhedsplan for Mosen – Vallensbæk og Tranegilde Moser”, der blev udarbejdet, men som blev sat i bero.
OLB sender plejeplanen til JAH.
DAN kunne oplyse at Danmarks Naturfredningsforening Vallensbæk-Ishøj havde lavet et høringssvar, hvor de havde beklaget, at helhedsplanen ikke var blevet gennemført.
På næste møde får Agenda 21-rådet en orientering omkring, hvad status er er på plejeplanen.
- Pileparken:
Projektet er i gang med at blive udført, og parken skal være et grønt område, som skal være nemt tilgængeligt for institutionerne i området og borgere i alle aldre.
5. Evt.
OLB oplyste, at forslaget til en Risikostyringsplan for Vallensbæk nu er i offentlig høring frem til den. 10. juni 2021.
OLB/Friluftsrådet har lavet et forslag med konkrete løsninger til, hvordan havnene og Strandparken kan sikres, da bl.a. sejl- og roklubber er medlemmer af Friluftsrådet. Der var planlagt et borgermøde d. 20. april, men JAH kunne oplyse, at han tror, mødet bliver rykket til ultimo maj, da man så forhåbentlig kan holde et fysisk møde.
Mødes forventes gennemført d. 20.4
Deltagere:
Jan Høgskilde (JAH) formand
Marianne Friis-Mikkelsen (MFM)
Kenneth Meldgaard Larsen (KML)
Dan Sandager (DSA)
Ole Bertelsen (OLB)
Tine Christiansen (TCH)
Per Lysholm Kjærebye (PLK) referent
Lene Holm Gamborg (LHG)
Ruth Sloth Frederiksen (RSF)
Martin Nielson (MARN)
Afbud:
Erdal Colak (ERC)
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. JAH
Der er blevet spurgt ind til, hvorfor der ikke har været en artikel i Vallensbæk NU omhandlende biodiversitet.
JAH svarede, at der ikke har været plads i bladet endnu, og at det er kommunikationsafdelingen, der planlægger indholdet af bladet. JAH orienterede om, at der kommer en artikel i bladet, og at det er her oplagt også at fortælle om de tiltag, kommunen gør for at fremme biodiversiteten.
2. Opfølgning på Affaldsindsamlingen 2021 v. JAH
Der var enighed om, at dagen gik godt, og at der var et godt fremmøde med flittige og ihærdige deltagere, selvom vi var midt i en coronatid.
DSA synes, det er flot, at Vallensbæk Kommune bakker så godt op omkring affaldsindsamlingen, men er lidt ærgerlig over, at DN ikke får så meget opmærksomhed.
DSA savnede også noget omtale i Vallensbæk NU. Hertil svarede JAH, at det er kommunikationsafdelingen, der i sidste ender bestemmer, hvilket indhold der skal med i bladet.
Der var også en snak om, at man måske næste år skulle rykke det sydlige mødested (Tanghusene) længere nordpå. Det kunne fx være et mødested ved rådhuset. Baggrunden for at rykke mødestedet er, at der allerede bliver samlet en del affald nede ved stranden.
Om mødestedet skal rykkes til næste affaldsindsamling, bliver aftalt, når dagen skal planlægges.
Der blev også snakket om et borgerforslag, som foreslår, at kommunen gratis kunne udlevere gribetænger til borgere, der ønsker én. Det blev på den baggrund aftalt, at det til næste affaldsindsamling bliver kommunikeret ud, at deltagerne er velkomne til at tage deres gribetang med hjem, hvis de gerne vil indsamle affald efter indsamlingsdagen.
3. Status fra projektgruppen (Den grønne omstilling) v. arbejdsgruppen
KML havde på vegne af projektgruppen et oplæg om, hvad de har arbejdet med indtil nu. Som forberedelse til de øvrige medlemmer af Agenda 21-rådet, var projektgruppens oplæg udsendt som bilag i forbindelse med dagsordenen.
Projektgruppen ønsker, at der bliver en direkte sammenhæng mellem de ting, der bliver drøftet i Agenda 21-rådet og de ting, der arbejdes med i kommunen, gerne på en operationel måde fx i forbindelse med udarbejdelse af en klimaplan.
I Kommunernes Landsforenings udspil, som blev udsendt i 2020, bliver der lagt op til 10 områder, hvor den enkelte kommune kan styrke sin klimaindsats. Arbejdsgruppen synes ikke, at alle punkterne er lige relevante for kommunen.
Arbejdsgruppen peger på, at kommunen stadig har mulighed for at reducere sit CO2-regnskab på de kommunale bygninger.
Sidste punkt KML kom med i sit oplæg omhandlede en revidering af, hvordan Agenda 21-rådet er sammensat, så rådet bedre er egnet til at arbejde med de opgaver, der bliver snakket om i rådet.
Til dette kommenterede MARN, at han kunne godt tænke sig, at Agenda 21-rådet bliver borgernes råd, og at det partipolitiske bliver trukket ud af rådet.
JAH gav udtryk for, at der ikke er uenighed om, at sammensætningen af Agenda 21-rådet skal revurderes, men at det ikke kan ske før efter kommunalvalget.
JAH spurgte ind til, om dokumentet, der blev fremlagt på mødet, er det endelige dokument, eller om der kommer ændringer i forhold til udgangspunktet for drøftelserne på Agenda 21-mødet i august.
KML svarede, at de vil gå lidt mere i dybden i det endelige dokument og vedlægge relevante bilag fx KL´s udspil.
JAH gav udtryk for, at han havde forventet et mere konkret dokument, hvor borgerne kunne læse om, hvad de fx kan gøre for biodiversiteten i deres egen have, og hvordan de kan være med til at reducere udslippet af CO2.
Der var efterfølgende en diskussion om, hvordan Agenda 21-rådet skal høres, og hvordan rådet kan komme med deres viden til kommunens forvaltning.
KML nævnte, at arbejdsgruppen har brug for en grundlæggende viden om kommunens planer og status fx indenfor transportområdet, da rådet ellers ikke har et ordentligt grundlag at rådgive ud fra.
TCH kom afslutningsvis med en kommentar om, at hun ikke synes, at arbejdsgruppens præsentation til mødet helt var, som hun havde forventet ud fra det, der blev aftalt ved sidste møde og som også stod i referatet. Hun gav udtryk for, at hun håber, at arbejdsgruppen vil arbejde videre med opgaven, og det vil de gerne.
4. Orientering omkring hvad status er på plejeplanen ”Helhedsplan for Mosen – Vallensbæk og Tranegilde Moser” v. PLK
PLK kom med en gennemgang af det politiske sagsforløb, samt hvordan plejeplanen blev udarbejdet bl.a. på baggrund af to workshops.
PLK kunne også informere om, at politikernes beslutning i TMU, ØU og KB lyder: Det anbefales, at helhedsplanen ikke godkendes og ikke sendes i høring. Begrundelsen herfor er følgende:
Vallensbæk Kommune ønsker, at Mosen til fulde kan udnyttes som rekreativt område for kommunens borgere – samt til klimasikring i ekstreme vejrsituationer. Vallensbæk Kommune ønsker på den baggrund ikke yderligere restriktioner for området end det, der reguleres via plan- og naturbeskyttelseslove.
Selvom TCH ikke var med i sagsforløbet omkring plejeplanen, uddybede hun, at hendes indtryk af baggrunden for beslutningen var, at politikerne i Vallensbæk Kommune ønsker at bevare de rekreative værdier, og ikke låse sig fast på en fast politik, som potentielt i fremtiden kunne begrænse borgernes adgang til mosen.
PLK kom til sidst med en beskrivelse af, hvad tilstanden i mosen er i dag, og han fortalte om, hvordan man har fået høstet tagrør og efterfølgende har fået afgræsset området. Han fortalte, at kommunen har arbejdet på at skabe en varieret natur i mosen, både med pilekrat, tagrør og områder, der bliver afgræsset, hvilket har ført til en større biodiversitet i mosen. PLK fortalte også om fugletårnet og shelterne, som er blevet opført i mosen, og som også er elementer, der blev foreslået i plejeplanen.
5. Status på projekter v. JAH
- Svømmehallen:
Det første spadestik blev taget onsdag d. 2. juni, og byggeriet er dermed i gang.
- Badeanstalten:
Åbningen af badeanstalten er udskudt til primo november 2021, da projektet blev forsinket pga. materialemangel og godkendelsesprocedurer.
- Strandengen:
Projektet følger tidsplanen, og sanseområdet er nu tilgængeligt, da denne del er næsten færdig.
Der er indvielse d. 11. september 2021.
- Infrastrukturplan:
Kommunen afventer fra regeringen en infrastrukturplan, der bl.a. indeholder information om støjpuljer.
- Parkbåndet:
Etape 1 er i gang med at blive etableret. Der er bl.a. blevet fjernet græstørv og udlagt engjord, hvor der efterfølgende bliver lagt engmåtter eller sået forskellige eng-blandinger.
Stierne i slotsgrus er også i gang med at blive etableret.
Projektforslaget til etape 2, hvor HOFOR er med, blev godkendt af TMU d. 1. juni 2021.
- Pileparken:
Parken ved Pilehavehus forventes færdig i august 2021.
- Den trafikale situation i Vallensbæk midt – Området omkring bageren:
Der arbejdes på at finde nogle mere hensigtsmæssige måder, hvorpå lastbilerne kan køre i området, så de er til mindst gene for de andre trafikanter og beboerne i området.
6. Eventuelt
KML informerede om, at Energistyrelsen i midten af juni har sendt information ud om Bygningspuljen, som er målrettet boliger med energimærkninger E, F og G.
DSA har et ønske om, at der i forbindelse med udsendelse af dagordnen er en liste over de sager, der kommer under punktet status på projekter.
Det vil give rådets medlemmer mulighed for at forberede sig på punktet.
DSA kom med ros til gummistøvlemøderne.
Det blev aftalt, at PowerPoint fra mødet sendes ud sammen med referatet.
OLB kom med et forslag om, at der i fremtiden sendes flere mulige datoer ud, når de kommende Agenda 21-møder skal planlægges.
JAH svarede, at vi fremadrettet godt kan have to eller tre datoer, som der kan vælges imellem.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Martin Nielson (MARN)
- Kristoffer Sindby
- Anette Gregersen
- Betty Chatterjee
- Nina Bodin
- Mogens Eliasen
- Mogens Bertelsen
- Tine Christiansen (TCH)
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
- Natasha Sachiko M. Carstens (NSC)
Afbud:
- Christian Engelund
1. Velkomst og rundtur i Vallensbæk Kommune
Det nyvalgte Agenda 21-Råd mødtes kl. 17.00 på Rådhuset, og efter en kort velkomst ved JAH kørte deltagerne på en fastlagt rundtur i kommunen.
Rundturen blev besluttet på valgaftenen den 6. april 2022, da flere havde ønske om at komme ud at se, hvilke af kommunens igangværende projekter, der kan relateres Agenda 21-Rådets arbejde.
Første stop var ved Strandengen, og her fortalte JAH om projektet. Efterfølgende kørte rådet videre til Skovmosen og til sidst videre op til Parkbåndet. Ved de sidste to stop var det PLK, der fortalte om projekterne.
Efter 1½ times rundtur gik turen tilbage til rådhuset.
2. Oplæg v. Natasha Sachiko M. Carstens, Klimakoordinator i Center for Teknik
Det er kommunens ønske, at der blandt Agenda 21-Rådets medlemmer bliver nedsat en arbejdsgruppe, som vil arbejde med klimatilpasningsplanen, som er under udarbejdelse i Vallensbæk Kommune.
For at fortælle om klimatilpasningsplanen, og ikke mindst om hvordan en arbejdsgruppe kan være med i processen med klimatilpasningsplanen, var Natasha (NSC) inviteret til at holde et oplæg. Der kan læses mere om dette i NSC’s vedhæftede slides. (Klimaplan_Agenda21_23maj.pdf - Slides ligger ikke på hjemmesiden)
3. Nedsættelse af arbejdsgruppe vedr. klimatilpasningsplan
Efter NSC’s oplæg kom JAH med en opfølgning og opfordring til, at de medlemmer i Agenda 21-Rådet, som ikke er politikere, deltager i en arbejdsgruppe.
Der var efterfølgende en god konstruktiv og positiv debat omkring arbejdsgruppens arbejdsopgaver.
Det blev besluttet, arbejdsgruppen i samarbejde med NCS skal definere nogle mål og konkrete arbejdsopgaver til arbejdsgruppen, da det er en stor opgave.
Arbejdsgruppen skal også beslutte, om deres arbejde skal komme til udtryk i en håndbog, tekst på kommunens hjemmeside eller noget helt tredje.
Endelig skal arbejdsgruppen have et fast punkt på dagsordenen, så de andre medlemmer af rådet kan følge arbejdet.
Følgende medlemmer vil gerne deltage i arbejdsgruppen:
- Anette Gregersen
- Betty Chatterjee
- Kristoffer Sindby
- Mogens Bertelsen
- Mogens Eliasen
- Nina Bodin
NCS sørger for at indkalde medlemmerne af arbejdsgruppen og kontakte Christian Engelund med en forespørgsel, om han ønsker at deltage i arbejdsgruppen.
JAH afsluttede debatten og takkede for den store opbakning til arbejdsgruppen. Han gav udtryk for, at han glæder til at se, hvad arbejdsgruppens kommer frem til.
4. Evt.
TCH kom med en opfordring til medlemmerne af Agenda 21-Rådet om at komme med konkrete emner, som rådet kan arbejde med, udover klimatilpasningsplanen.
Der kom et forslag til, at kommunens grønne regnskab skal være et punkt til næste møde. Punktet kommer på dagsordenen.
5. Evt. Næste møde
I slutningen af august eller til september 2022 indkaldes til næste møde. I tilfælde af Folketingsvalg kan mødet blive udskudt til et senere tidspunkt.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Martin Nielson (MARN)
- Kristoffer Sindby
- Anette Gregersen
- Mogens Eliasen
- Mogens Bertelsen
- Tine Christiansen (TCH)
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
Afbud:
- Betty Chatterjee
- Nina Bodin
- Christian Engelund
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. Jan Høgskilde
Ingen bemærkninger
2. Evaluering af affaldsindsamlingen og læring til næste år
TCH kom med en introduktion til, hvad affaldsindsamlingen er og fortalte om det lave
deltagerantal i 2022 ift. tidligere år.
TCH og PLK afholdt d. 24. august 2022 et evalueringsmøde med Torben Kragh fra
Danmarks Naturfredningsforening, da han var medarrangør og deltager på
affaldsindsamlingen.
Fra dette møde blev følgende punkter skrevet ned:
- Center for Sundhed, Familie og Fritid – Orienteres om Affaldsindsamlingen
- Datoen skal fastlægges så hurtigt som muligt – 26.3.2023
- Annonceres i lokalaviserne, på Facebook, samt i Vallensbæk NU (AULA)
- Måske der også kan samles affald på/i vandet – Inddragelse af Vallensbæk Kano og Kajak Club
- Naturfaglig konsulent (Louise Hoffbeck Frederiksen) fra Bækkehuset deltager med aktiviteter på dagen.
- Banner hænges op på udvalgte steder med reklame for Affaldsindsamlingen
- Forvaltningen indsamler erfaringer fra de nærliggende kommuner – Hvordan gør de?
Efterfølgende var der en drøftelse på Agenda 21-mødet omkring flere af de ovenstående punkter.
Bl.a. at forældrene allerede får rigtig mange beskeder over AULA, og at beskeden derfor vil drukne imellem andre beskeder.
Men der var enighed om, at det er vigtigt at få børn og unge engageret i
affaldsindsamlingen, så de lærer at passe på vores natur og fællesområder.
Det blev foreslået, at skoler og institutioner kan samle affald ind på en hverdag, enten i ugen op til, eller i ugen efter selve affaldsindsamlingen.
Det blev også foreslået, at der kunne komme flere foreninger på arrangørlisten, fx spejderne.
Ved at få flere foreninger på arrangørlisten, vil flere måske føle medejerskab for dagen, og det vil måske medvirke til, at flere møder op til affaldsindsamlingen.
I forbindelse med at få flere foreninger med blev der også foreslået, at der kan være en
økonomisk gulerod fx til den forening, der samler mest affald.
Forvaltningen udarbejder en kommunikationsplan for affaldsindsamlingen i 2023.
3. Præsentation af Grønt Regnskab v. Tine Christiansen
Det grønne regnskab for 2021 er ikke udsendt endnu, da det er under politisk behandling, men udkastet bliver sendt med ud i forbindelse med referatet.
TCH fortalte, at det går i den rigtige retning med at opnå CO2-besparelser i Vallensbæk Kommune, hvilket konkret har betydet, at kommunen udledte ca. 1 tons CO2 mindre i 2021 ift. tidligere år. Faldet på ca. 1 tons udledt CO2 i 2021 følger den faldende udledning, som er set siden 2009.
TCH kom med flere uddybende tal og fakta fra det grønne regnskab, og her henvises til de vedhæftede slides.
Sidst i præsentation kom TCH ind på, hvad kommunen har arbejdet på af tiltag siden sidste grønne regnskab.
Bl.a. er LED altid førstevalget, når det gælder valg af belysning, og brugsvandsinstallationerne på Rådhuset er blevet optimerede.
Toiletterne i kommunens bygninger bliver løbende udskiftet til mere vandbesparende
modeller.
Senest er der her i 2022, blevet udskiftet i alt 9 ventilationsanlæg i kommunen, hvilket vil medføre en energibesparelse.
Derudover forventes det, at 70% af de kommunale ejendomme i slutningen af 2022 er
timeaflæst på el, vand og varme.
Efterfølgende blev der spurgt ind til, om der bliver etableret solceller på den nye
svømmehal.
JAH oplyste, at som de nuværende regler er for kommunerne, så skal der oprettes
driftsselskaber for hvert anlæg, kommunen ønsker at etablere, og det vil ende i en tung administrativ opgave.
Reglerne bliver muligvis forenklet inden for en årrække, hvilket vil gøre det nemmere for kommunerne rent administrativt at etablere og drive solcelleanlæg på offentlige bygninger.
Der blev også nævnt, at det kunne være interessant at se, hvilke el-aftaler kommunen har, da det måske kunne give en besparelse i udledningen af CO2, hvis det er muligt at vælge mere grønne energikilder.
Hvilke energiaftaler kommunen har, kunne nævnes i det grønne regnskab.
Mogens Eliasen havde følgende to konkrete forslag til det grønne regnskab:
-
Regnskabet suppleres i første omgang med tal for CO2-udledning for alle aktiviteter i Vallensbæk fordelt på sektorer f.eks. de tal, Vallensbæk kommunes klimakoordinator fremlagde på et møde i klimaplanarbejdsgruppen.
Det fremgår, at udledningen fra kommunale aktiviteter kun udgør en meget lille del af den samlede udledning. -
Tallene for forbrug, udledning osv. i de enkelte institutioner suppleres med tal for det samme men pr. indbygger eller pr. bruger, hvad der måtte være mest relevant. I første omgang kan man vise tallene, hvor data er umiddelbart tilgængelige.
Det blev vedtaget, at der på næste Agenda 21-møde skal tages en opfølgende snak om det grønne regnskab.
4. Status på biodiversiteten i Vallensbæk Kommune v. Per L. Kjærebye
PLK holdt et oplæg, hvor han kom ind på nogle erfaringer og udfordringer, som man har haft i 2022.
Den første tørkeperiode, som ramte Danmark i foråret 2022, medførte, at spiringen af frø de steder, hvor der var sået insektvenlige blomsterblandinger, var meget begrænset, og flere typer af planter kom aldrig for alvor i gang. Tørkeperioden, som ramte i sensommeren, medførte yderligere tørkeskader på planterne, hvilket bl.a. reducerede blomstringen.
PLK fortalte desuden, at man i det meste af Danmark, herunder også i Vallensbæk
Kommune, ser en stigning i udbredelsen og antallet af engbrandbæger.
Planten er hjemmehørende og er en vigtig pollen- og nektarkilde for flere hjemmehørende insekter.
Udfordringen med planten er, at den indeholder giftige alkaloider, som i store doser
er giftige for græssende køer og heste m.m.
PLK kunne også oplyse, at forvaltningen har fået nogle henvendelser fra nogle borgere og fra en enkelt grundejerforening med ønske om, at kommunen igen vil begynde at slå det nærliggende høje græs og urter med et hyppigere interval. Årsagen til henvendelserne er, at det høje græs og urter har øget mængden af frøspredning fra disse områder ind i de nærliggende private haver.
Som det sidste fortalte PLK om planteplanen, som er blevet udarbejdet for Parkbåndet
etape 2. Her vil der blive plantet et bredt udvalg af hjemmehørende planter til stor gavn for biodiversiteten.
TCH supplerede med, at Vallensbæk Kommune hvert år laver en status på, hvordan det er gået med de forskellige tiltag, som skal fremme biodiversiteten.
TCH nævnte også, at der er en mulighed for, at der i Agenda 21-rådet kan nedsættes en arbejdsgruppe, som kan arbejde videre og mere i dybden med biodiversiteten i kommunen.
5. Arbejdsgruppen - Klimaplanen: Status fra arbejdsgruppen og drøftelse
Kristoffer Sindby fremlagde ramme/skema, som kan ses på de vedhæftede slides.
Målet med rammen er, at den på en forståelig og simpel måde skal belyse emnerne inden for Klimaplanen.
Rammen består af følgende punkter: Emne, Udfordring, Behov for undersøgelse, og
mål.
Til rammen hører et scorekort med syv punkter, hvor hvert enkelt emne kan opnå et kryds i de syv punkter.
Arbejdsgruppen spurgte, om den fremlagte ramme er et brugbart værktøj, der skal arbejdes videre med. Det var der stor opbakning til fra det resterende råd.
6. Forventningsafstemning
Anette Gregersen indledte debatten omkring forventningsafstemningen og pointerede, at det er en vigtig snak, så alle i Agenda 21-Rådet får noget konstruktiv ud af at være med i rådet.
Konkret var der følgende spørgsmål til Kommissorium for Agenda 21 Rådet i Vallensbæk Kommune:
- Hvem kan tage initiativ til et emne, der skal behandles på et Agenda 21-møde?
Svar: Alle medlemmer kan byde ind med emner – sendes til tch@vallensbaek.dk
- Kan medlemmerne få tilsendt materialer som fx det grønne regnskab, inden det skal behandles på et Agenda 21-møde?
Svar: Ja, så vidt det er muligt, sendes materialerne ud i forbindelse med dagsordenen.
- Kan medlemmerne i Agenda 21-Rådet efterspørge data fra forvaltningen?
Svar: Ja, men det skal være inden for rimelighedens grænser, da rådet ikke kan
sætte forvaltningens medarbejder i arbejde.
Herefter var der en snak om, at Agenda 21-Rådet er høringspart for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, og at det derfor vil være en god arbejdsproces, hvis udvalget kan få tilsendt handleplaner o.l., som vedrører rådets interesseområder.
Derved har rådet mulighed for at kommentere på planerne samt komme med råd og vejledning til politikerne, inden sagerne behandles.
TCH nævnte, at arbejdsgruppens arbejde med Klimaplanen er et godt eksempel på, hvordan medlemmerne i rådet kan have indflydelse på planer, som er under udarbejdelse, og som endnu ikke er politisk behandlet.
7. Evt. og næste møde
Forvaltningen undersøger mulighederne for, at referater fra møderne i Agenda 21-Rådet, placeres på hjemmesiden på samme måde som referaterne fra de politiske udvalg, kommunalbestyrelsesmøderne og møderne i forenings- og frivillighedsudvalget.
MARN har et ønske om, at rådet tager emnet omkring beskyttelse af grund- og drikkevandet i Vallensbæk Kommune ift. brugen af pesticider op.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Martin Nielson (MARN)
- Anette Gregersen
- Mogens Bertelsen
- Tine Christiansen (TCH)
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
- Betty Chatterjee
- Nina Bodin
- Christian Engelund
Afbud:
- Mogens Eliasen
- Kristoffer Sindby
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. Jan Høgskilde
Ingen bemærkninger
2. Marin naturnationalpark/Strandparken v. Jan H.
JAH orienterede om, at KTMU på mødet den 29-11-2022 havde behandlet en sag, der handler om, at man ønsker at få stoppet planerne om at etablere Holmene. Holmene skal være ni kunstige erhvervsøer i forlængelse af Avedøre Holme. Erhvervsøerne vil udgøre et areal på 320 hektar med plads til op til 380 nye virksomheder, 12.000 nye arbejdspladser og måske et helt nyt renseanlæg.
Det er ikke kun Vallensbæk Kommune, der ønsker planerne om Holmene stoppet, men borgmestrene i Brøndby, Ishøj, Greve, Solrød, Køge og Stevns kommune ønsker også planerne stoppet.
De nævnte kommuner foreslår i stedet, at Køge Bugt bliver udpeget til Marin Naturnationalpark, hvilket vil forbedre forholdene for fiske-, dyre- og plantelivet.
En Marin Nationalpark vil forhindre yderligere spildevandsudledning, forurening, klapning, sandsugning, samt at de nye erhvervsøer kan etableres i Køge Bugt.
Herefter var der en snak i Agenda 21-rådet omkring planerne, og der enighed om, at etableringen af en Marin Nationalpark er den helt rigtige vej at gå, da et projekt som Holmene har alt for mange negative konsekvenser for land- og havmiljøet.
Der blev spurgt ind til, hvordan man som borger kan være med til at støtte op om sagen om en Marin Nationalpark, og her blev Facebook-gruppen ”STOP slam i Køge Bugt” nævnt.
Sagen om Holmene og en Marin Nationalpark er stadig i den politiske proces, og derfor blev det besluttet, at sagen skal på dagsordenen til næste møde.
Der bliver sammen med referatet fra dette møde, vedhæftet et bilag omkring den Marine Nationalpark.
3. Opfølgende snak om det grønne regnskab. v. Tine C.
TCH kom med en kort opsummering ang. det grønne regnskab, som Vallensbæk Kommune udgiver årligt, og som indeholder en oversigt over energi- og vandforbrug for kommunens ejendomme.
Det grønne regnskab giver en status på energiforbruget og miljøpåvirkningen for de sidste fem år (2017-2021), og det er et redskab til at følge, om udviklingen går i den rigtige retning ift. energieffektiviserende løsninger og energirigtig adfærd i den daglige drift for at sikre, at kommunens mål om at være CO2-neutral senest i 2050 kan nås.
Det grønne regnskab er tidligere sendt ud til medlemmerne i Agenda 21-rådet, og TCH opfordrede til, at man kom med input og kommentarer til regnskabet.
Der blev spurgt ind til, om man kunne vise forbruget/kr. pr. indbygger i kommunen som supplement til kroner pr. kvm som står i regnskabet i dag. TCH oplyste, at regnskabet kun omhandler kommunens egne bygninger, så det giver ikke mening at oplyse tallene pr. indbygger, men måske kan man fx oplyse tallene pr. barn i en institution.
Det blev foreslået, at energiambassadører også kunne udbredes i diverse foreninger og klubhuse, så bevidstheden om at spare på energien bliver mere udbredt.
Et medlem synes, det vil være oplagt, at kommunens grønne regnskab også skal indeholde budget/målsætning for det efterfølgende år. TCH synes det er en god pointe og vil undersøge, om det kan implementeres i kommende grønne regnskaber.
Forvaltningen vil inden næste møde også undersøge, hvor kommunen køber sin strøm og hvor stor del af den, som er grøn.
Et medlem spurgte ind til, om de også efter mødet kan komme med kommentarer til det grønne regnskab. TCH oplyste, at forvaltningen til foråret starter med det nye regnskab, så der er tid til, at man kan komme med kommentarer.
TCH oplyste, at Kommunalbestyrelsen på mødet den 23.11.22 behandlede en sag vedrørende en kommende prioritering af klimapuljen (1 million kr. årligt) og besluttede:
”at Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i lyset af den aktuelle energikrise kan tage stilling til, om der bør ændres i prioriteringerne inden for klimapuljen.”
Afslutningsvis oplyste JAH, at han ser frem til, at reglerne omkring solceller på kommunale bygninger forhåbentlig bliver ændret, da de i dag er alt for tunge rent administrativt.
4. Status på Klimahandleplanen v. Tine C.
TCH kom med en kort status på klimahandleplanen, som flere af medlemmerne kender særdeles godt, da de er med i A21-klimagruppen, som arbejder med klimahandleplanen, og som også har afholdt to møder med kommunens klimakoordinator.
Forvaltningen vil foreslå tiltag, der svarer til et delmål på 70% CO2-reduktion i 2030. For at nå det ambitiøse mål skal der tænkes ud over Business As Usual. Redskaberne og tiltagene, der skal til for at nå det mål, skal forvaltningen og A21-klimagruppen arbejde videre med.
Forvaltningen har indtil nu arbejdet mest med CO2-besparelser, men er nu startet med klimatilpasning med fokus på klimarobusthed, primært robusthed ift. oversvømmelser og stormflod.
Den forventede tidsplan for klimahandleplanen er, at den skal behandles på Klima-, Teknik- og Miljøudvalgets møde d. 11. april 2023, hvilket betyder, at afleveringsfristen er d. 16. marts. Herefter skal Kommunalbestyrelsen behandle klimaplanen d. 26. april med mulighed for genbehandling d. 31. maj 2023.
PLK oplyste, at Vej og Park er gået med i et forsøgsprojekt som hedder Circular Bio. Projektet er koordineret af Gate 21 og går fx ud på, at det høstede materiale, fra når kommunen høster græs på sine marker, bliver bragt til et biogasanlæg i Solrød. Der bliver sammen med referatet fra dette møde, vedhæftet en projektbeskrivelse af Circular Bio.
MARN nævnte, at det kunne være spændende, hvis Agenda 21-rådet kunne besøge biogasanlægget i Solrød.
5. Biodiversitet - Oplæg v. Anette G. og efterfølgende debat
Anette G kom med et oplæg omkring, hvorfor snakken omkring biodiversitet er så vigtigt, da mangfoldigheden i den danske natur er truet, og det gælder både, når man ser på antallet af insekter og arter.
Anette fortalte, at den manglende biodiversitet også er målbar i villakvarterne, og det kan medføre, at man i fremtiden kan komme til at opleve færre slags fugle i villakvarterne.
Anette G fortalte, at årsagerne til at biodiversiteten har det dårligt i Danmark og globalt set er mangel på levesteder, forurening, samt brugen af gødning og sprøjtemidler.
Anette sluttede sit oplæg af med at fortælle, at det gode ved biodiversitetskrisen er, at vi stadig kan nå at gøre noget.
Efterfølgende var der ros til Anettes oplæg, og det blev pga. den fremskredne tid vedtaget, at punktet skal tages op igen til næste møde, da det er et punkt, der er stort, og der kan bruges meget tid på at debattere.
Anette havde inden mødet udarbejdet nogle debatpunkter, som kan være grundlaget for den kommende debat.
Punkterne:
Hvad synes du nedenstående kan gøre for at sikre bedre levevilkår for den vilde natur i Vallensbæk?
- borgerne
- kommunens ansatte
- de kommunale politikerne
- lokale foreninger/organisationer/virksomheder
Hvilke barrierer ser du?
Hvordan tackler man modstand? – Fx at græsset får lov til at blive langt.
Brugen af sprøjtegifte, som skulle have været et punkt på dette møde, men som blev taget af pga. sygdom, skal også på til næste møde, da det er i tråd med emnet omkring biodiversiteten.
6. Evt. og næste møde
Næste møde bliver til marts 2023.
Der blev spurgt ind til, om næste møde kan vare ½-1 time mere, så der bliver bedre tid til at debattere punkterne.
Det blev aftalt, at der i forbindelse med udsending af forslag til datoer for næste møde bliver spurgt ind til, om møderne fx skal vare to timer.
MARN efterlyste et svar fra HOFOR, som han har stillet for ca. 1 års tid siden gennem forvaltningen.
Det drejer sig om, at HOFOR har beregnet, at bassinerne ved Strandengen kan rumme alt regnvandet ved et stort skybrud.
Men hvordan ser beregningerne ud, hvis skybruddet sker samtidig med, at en stormflod rammer Køge Bugt? Forvaltningen følger op på sagen hos HOFOR.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Martin Nielson (MARN)
- Anette Gregersen
- Mogens Bertelsen
- Tine Christiansen (TCH)
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
- Betty Chatterjee
- Nina Bodin
- Mogens Eliasen
- Kristoffer Sindby
- Ea Krogstrup (Miljømedarbejder, deltog i pkt. 4)
Afbud:
- Christian Engelund
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. Jan H./Tine C.
Der var ingen bemærkninger til referatet fra sidste møde, men der kom en opfølgning på to spørgsmål fra sidste møde.
- Hvor køber kommunen sin strøm, og hvor stor del af den er grøn.
TCH kunne oplyse, at Vallensbæk Kommune køber sin strøm hos Jysk Energi, og den aftale er lavet i samarbejde med flere andre nærliggende kommuner. Jysk Energi er valgt ud fra laveste pris. MARN spurgte ind til, om forvaltningen ved hvor stor af strømmen som Jysk Energi levere, er grøn. Forvaltningen kontakter Jysk Energi for et svar.
- Beregningerne omkring bassinerne ved Strandengen, ift. sammentræf af stormflod og skybrud.
JAH oplyste, at der er en entreprenør i gang med at udføre en justering af udløbsrøret i bassinet, da der var blevet lavet en beregningsfejl på en udløbskote. Udløbsrøret bliver nu sænket, så anlægget fungerer efter hensigten. TCH har været i dialog med HOFOR omkring bassinerne i tilfælde af stormflod og skybrud. HORFOR oplyser, at vandet ikke vil løbe fra Køge Bugt og op igennem åen som har sit udløb i den sydlige del af bassinet. Det skyldes at Ringebæk Sø er højvandssikret, og den ligger imellem den omtalte å og Køge Bugt.
2. Planlægning af Affaldsindsamling den 26. marts 2023
Datoen for årets affaldsindsamling blev denne gang fastlagt i december 2022, hvilket har givet en væsentlig længere periode til at reklamere for dagen.
Der er reklameret for dagen følgende steder:
- Vallensbæk NU
- Vestegnen Sydkysten
- Kommunens Facebook-side
- Vallensbaek.dk
- Affaldsindsamlingen.dk
- 2 stk. nyhedsbreve sendt til medlemmerne af DN i Vallensbæk/Ishøj.
PLK har også være i dialog med Louise H. Frederiksen, som er naturfaglig konsulent i Vallensbæk Kommune ift. skolernes fokus på affald i tiden op til affaldsindsamlingen.
Affaldsindsamlingen i år tager udgangspunkt i planen fra sidste år, og der er igen fælles afslutning ved Bækkehuset.
Planen for affaldsindsamlingen bliver udsendt til medlemmerne af Agenda 21-Rådet, i forbindelse med referatet. Her er også en oversigt over de ansvarlige for de forskellige områder.
Anette G. kom med det forslag, at der kunne oprettes en grejbank med udstyr til opsamling af affald.
3. Klimaplanen: Nyt fra arbejdsgruppen
På vegne af arbejdsgruppen der har arbejdet med klimaplanen, kom Kristoffer S. med overordnet præsentation af gruppens tanker og input til klimaplanen.
Udgangspunktet for præsentationen var skemaet, som gruppen har udarbejdet, og det består, ud over en overskrift og en baggrundstekst, af fire kolonner med følgende overskrifter:
- Emne
- Udfordring
- Behov for undersøgelse
- Anbefalinger til mål
Til hvert skema hører et scorekort (samlede værdier) med syv punkter, hvor hvert enkelt emne kan opnå et kryds i de syv punkter.
Efter en introduktion til skemaet gennemgik Kristoffer følgende overskrifter, som arbejdsgruppen bl.a. har arbejdet med:
- Mindre bilkørsel – mere offentlig transport og cykling
- CO2-fangst – i kompost, kvashegn, levende planter og byggematerialer
- Energiproduktion
- Energibesparelser
- Borgerinddragelse og oplysningskampagner
- Lokalplaner eller hvor det kan være relevant og muligt.
Efter præsentationen var der ros til arbejdsgruppens brugbare arbejde og til den enkle måde, skemaet og værdierne er sat op.
Det blev også nævnt fra arbejdsgruppens side, at når bl.a. JAH og MARN har læst gruppens arbejde, så er de velkomne til at kontakte arbejdsgruppen, for at få opklaret eventuelle spørgsmål, eller få punkter uddybet.
Næste skridt er, at JAH aftaler med forvaltningen, hvornår arbejdsgruppen kan blive inviteret til et KTMU-møde, hvor de kan fremlægge deres resultater. Arbejdsgruppen glæder sig til invitationen, og inden dette møde kan det evt. aftales, hvis der er nogle specifikke områder, som arbejdsgruppen skal uddybe.
Afslutningsvis kunne TCH informere om, at der er to medarbejdere i forvaltningen, der har overtaget arbejdet med klimaplanen, efter Natasha stoppede. Forvaltningen har modtaget materialet fra arbejdsgruppen, så det kan blive indarbejdet.
Den foreløbige tidsplan er, at arbejdet med klimaplanen forventes at være afsluttet i maj 2023. Dernæst vil planen blive sendt til godkendelse i CONCITO og i Regionen for at sikre, at planen lever op til kravene, så kommunalbestyrelsen kan behandle den på mødet i juli/august.
4. Forbrug af drikkevandsfarlige sprøjtegifte v. miljømedarbejder Ea Krogstrup
Ea Krogstrup, som er miljømedarbejder i Vallensbæk Kommune, var inviteret til mødet for at holde et oplæg om forbruget af drikkevandsfarlige sprøjtegifte i kommunen.
Følgende punkter blev gennemgået:
- Drikkevand: Vallensbæk Kommune er delt op i to forsyningsselskaber, som også fører tilsyn med drikkevandskvaliteten.
- Forureningskilder og indsatser: Vallensbæk Kommune har en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, og Ea gennemgik en række punkter fra planen. Hele planen kan findes her:
https://ishoj.dk/media/jqxfxpyb/vallensb%C3%A6k-kommune-indsatsplan-25032020-1.pdf
- Brug af sprøjtemidler: Det blev begrundet, hvorfor sprøjtemidler er farlige for grundvandet, samt at der løbende kommer stramninger i lovgivningen. Ea fortalte også, at Vallensbæk Kommune har en pesticidfri drift, og der kun bruges sprøjtegift i bekæmpelsen af bjørneklo på de få steder, hvor andre bekæmpelsesmetoder ikke er muligt.
- Kan man forbyde brugen af lovlige sprøjtemidler på ikke-offentlige arealer? I de boringsnære beskyttelsesområder har kommunen mulighed for at gå ind og lave et forbud mod brug af sprøjtegifte. Et forbud i indvindingsoplandet kan også lade sig gøre, men det er mere juridisk og administrativ besværligt. Hvis der udstedes et forbud, kan det udløse et erstatningskrav for de berørte lods- og grundejere.
- Den fremadrettede indsats: Vallensbæk Kommunes indsatsplan for grundvandsbeskyttelse skal fornyes i 2024, og det bliver et spændende arbejde, da der siden 2019/2020, hvor den sidste plan blev udarbejdet, er kommet meget ny viden.
Der skal også laves en ny risikovurdering af boringsnære beskyttelsesområder og indvindingsoplande.
Ea oplyste også, at Vallensbæk Kommune fortsætter med pesticidfri drift af offentlige arealer.
Til sidst informerede Ea om, at der skal arbejdes på en informationskampagne om giftfri private haver i Vallensbæk Kommune for at stoppe brug af pesticider på private områder.
Dette kan fx gøres i samarbejde Vallensbæk Strands Vandforsyning, boligselskaber, virksomheder og foreninger.
TCH hørte efterfølgende de øvrige medlemmer i Agenda 21-Rådet, om de var interesserede i at arbejde videre med informationskampagnen. Dette var der bred tilslutning til.
Det blev også drøftet, hvem der skal være afsender på en sådan en informationskampagne, og her blev bl.a. nævnt, Kommunen, Agenda 21-Rådet, Danmarks Naturfredningsforening og grundejerforeninger.
Det blev besluttet, at der skal arbejdes videre med kampagnen på næste Agenda 21-møde.
Kristoffer spurgte, om kommunen er obs på, at der er risiko for, at man genmobiliserer gamle forureninger, når man i kommunen bygger nyt og i den forbindelse også laver nedsivningsanlæg. Ea har kun været ansat i kommunen i kort tid og kunne derfor ikke svare helt konkret på Kristoffers spørgsmål, men hun kunne oplyse, at det er noget, hun hurtigt kommer til at have fokus på.
5. Evt. og næste møde v. Jan H.
JAH oplyste, at man regner med at busdriften i Vallensbæk Kommune bliver 100% elektrisk i forbindelse med næste udbudsrunde. I den forbindelse arbejdes der på at omlægge nogle busruter for at sikre flere borgere en bedre busdrift.
Ligeledes kunne JAH oplyse, at kommunens renovationsselskab er i fuld gang med at skifte fra dieseldrevne til elektriske skraldevogne.
Mogens Eliasen havde i forbindelse med udsendelsen af dagsorden til mødet ønsket at få et punkt på omkring fjernvarme og priser i Vallensbæk Kommune. Han gennemgik de diskussionspunkter, han havde skrevet i mailen, som tidligere var blevet sendt til medlemmerne i Agenda 21-Rådet.
Efter forslag fra MARN, blev det vedtaget, at Vallensbæk Fjernvarme Syd skal inviteres til næste Agenda 21-møde, så de kan komme med deres forklaring på, hvorfor priserne er som de er, fx i forbindelse med tilkobling til fjernvarmenettet.
Afslutningsvis spurgte JAH de øvrige medlemmer, om der er interesse for, at der fremadrettet bliver afholdt et møde i hvert kvartal, i stedet for de tre møder som der indtil nu, er blevet afholdt årligt. Der var stor enighed om, at der er mange emner og punkter som rådet skal arbejde med, så det vil være godt med et ekstra møde. Forvaltningen kommer et udkast til mulige mødedatoer.
Der er også besluttet, at der skal arbejdes på, at et af de kommende møder skal afholdes hos Solrød Biogas.
Den opfølgende snak omkring biodiversitet efter oplægget fra Anette G. skal også på dagsordenen på næste møde.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Anette Gregersen
- Tine Christiansen (TCH)
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
- Betty Chatterjee
- Nina Bodin
- Mogens Eliasen
Afbud:
- Martin Nielson (MARN)
- Christian Engelund
- Kristoffer Sindby
- Mogens Bertelsen
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. JAH./TCH.
Ingen bemærkninger
2. Evaluering af affaldsindsamling 2023 v. JAH
De medlemmer af Agenda 21-rådet, som deltog til affaldsindsamlingen, syntes alle, at det var en god og hyggelig dag, og at fremmødet på 50-60 deltagere var tilfredsstillende.
Reklame og annoncering for affaldsindsamlingen var på et godt niveau.
Der var også enighed om, at når planlægningen af affaldsindsamlingen i 2024 påbegyndes, så skal der arbejdes med en videreudvikling af dagen, fx ved at kontakte grundejerforeninger og diverse institutioner. Der skal også arbejdes på, at flere børn og unge bliver involveret i affaldsindsamlingen, måske i form af et særskilt event.
3. Vallensbæk Fjernvarme - forklaring på de høje priser m.m. v. Søren Slotsberg fra Vallensbæk Fjernvarme Syd
Det blev på forrige Agenda 21-Rådsmøde besluttet, at Vallensbæk Fjernvarme Syd skulle inviteres til næste Agenda 21-Rådsmøde, så de kunne forklare, hvorfor priserne for fjernvarmetilkobling mm. er, som de er.
Som repræsentant fra Vallensbæk Fjernvarme Syd deltog Søren Slotsberg under dette punkt.
Søren kom med en redegørelse for, hvorfor priserne er som de er, og hvorfor det kan opfattes som om, der er stor forskel på priserne for etablering af fjernvarme i Vallensbæk Nord og Syd. Fjernvarmeprojekterne bliver finansieret forskelligt, men i sidste ende er der ifølge Sørens vurdering ikke særlig stor forskel på, hvad kunderne kommer til at betale.
Der var efterfølgende en debat, og flere at rådets medlemmer fik svar på deres spørgsmål, så de nu lidt bedre forstår, hvordan tingene hænger sammen.
JAH kommenterede, at han synes, det er vigtigt, at Vallensbæk Fjernvarme Syd får stillet nogle simple forklaringer op ift. priserne på de forskellige finansieringsløsninger samt fordele og ulemper ved de forskellige løsninger.
Søren fortalte afslutningsvis, at han gerne vil have ansat en kommunikationsmedarbejder, og at der løbende kommer ny information på deres hjemmeside www.vfsyd.dk.
4. Opfølgende snak omkring biodiversitet – Efter oplæg af Anette G.
Anette G. kom med et forslag om nedsættelse af biodiversitetsgruppe, som skal arbejde med emnet, ligesom der har været en arbejdsgruppe, der har arbejdet med klimahandleplanen. Mogens E. kommenterede, at gruppens arbejde fx kan være at arbejde med konkrete forslag, som borgerne kan bruge i deres hverdag, så vi dermed højner biodiversiteten i kommunen.
Der var stor opbakning til forslaget, og JAH spurgte, om Anette G. vil være ansvarlig for, at der bliver sammensat en gruppe. Det vil hun gerne.
For at skabe et godt grundlag for arbejdsgruppens arbejde, sørger forvaltningen for, at gruppen får et grundigt overblik over, hvad kommunen allerede gør for at fremme en større biodiversitet. Dette indbefatter også en rundtur i kommunen, så der kan ses på de konkrete tiltag. Grundlaget ligger klar i løbet at august.
5. Gennemgang af Grønt Regnskab v. TCH.
TCH gennemgik de store træk i Grønt Regnskab 2022. For flere tal og fakta henvises til de vedhæftede slides. Der blev udleveret et foreløbigt tryk af Grønt Regnskab på mødet.
Grønt Regnskab er behandlet i KTMU d. 6. juni 2023, hvor det i mødearket fremgik, at regnskabet skulle præsenteres for Agenda 21-Rådet, inden den endelige behandling i kommunalbestyrelsen d. 21. juni 2023.
I 2022 er CO2-udledningen faldet med 322 tons svarende til et fald på 31%, og kommunen har i 2022 også haft et fald i el- og varmeforbruget.
Vallensbæk Kommune deltager i DK2020 klimaplanprojektet, der er opbygget som et partnerskab mellem Realdania, Kommunernes Landsforening og de fem regioner.
Vallensbæk Kommune startede udviklingen af sin DK2020 Klimaplan i 2021 og forventer at have den klar til politisk behandling ultimo 2023.
På KTMU-mødet d. 22. august 2023 er der et tema om DK2020-planen. Agenda 21-udvalgets arbejdsgruppe er inviteret til mødet, så de bl.a. kan fortælle om deres resultater ift., hvordan CO2-udslippet kan nedbringes.
I år er forbrug og CO2 udledning også opgjort pr. bruger for kategorierne institutioner og skoler. Dette skal ses som supplement til opgørelsen pr. m2 og giver mulighed for at sammenligne brugen af bygningerne på en ny måde. Denne tilføjelse er kommet med i regnskabet for 2022 efter opfordring af Agenda 21-rådet.
Efter præsentationen kom Mogens E. med det forslag, at der i Grønt Regnskab, kunne komme et lille afsnit eller rubrik, som fortæller om, hvordan tallene er for hele kommunen. Det kunne fx være nogle af de tal, som er udarbejdet til klimahandleplanen. JAH tænker, at forslaget kan stilles som et ændringsforslag stillet af Agenda 21-Rådet, og hvis det bliver vedtaget, kan det blive integreret i det næste Grønt Regnskab.
6. Evt. og næste møde v. JAH.
På Agenda 21-mødet den 15. marts 2023, spurgte TCH medlemmer i Agenda 21-Rådet, om de var interesserede i at arbejde videre med en informationskampagne omkring rent drikkevand. Kampagnen har til formål at reducere brugen af sprøjtemidler på private områder i kommunen. Som den videre proces blev det foreslået fra forvaltningen, at udkastet udarbejdes af Center for Teknik og kommunikationsafdelingen i Vallensbæk Kommune med input fra Rådets medlemsorganisationer.
På næste møde i Agenda 21-Rådet præsenterer Center for Teknik et forslag til kampagnen, og det vil være muligt for Rådets medlemmer at komme med input og bemærkninger.
Sidste punkt under evt. kom fra Mogens Eliasen, som spurgte ind til, om det er muligt, at Agenda 21-Rådet kan få en status for Cykelhandleplanen for Vallensbæk Kommune, som blev udarbejdet i 2021. På mødet til september kommer forvaltningen med en status på planen. Planen er vedhæftet som pdf.
Næste møde bliver i midten af september.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Anette Gregersen
- Tine Christiansen (TCH)
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
- Betty Chatterjee
- Nina Bodin
- Mogens Eliasen
- Marie-Louise Spangsberg (Deltog under pkt. 1)
- Lene Gamborg (Deltog under pkt. 1)
- Firat Sari (Deltog under pkt. 1)
- Jens Ove Bay (Deltog under pkt. 1)
Afbud:
- Martin Nielson (MARN)
- Christian Engelund
- Kristoffer Sindby
- Mogens Bertelsen
1. Besøg af KTMU, og arbejdsgruppen laver et oplæg om deres input til klimaplanen.
JAH startede med at introducere arbejdsgruppen for de fremmødte medlemmer af KTMU, og herefter blev ordet givet videre til Anette G. fra arbejdsgruppen.
På vegne af arbejdsgruppen fortalte hun kort om gruppen, samt hvordan de havde arbejdet med klimaplanen, og ikke mindst kom hun med en forklaring på det skema, som gruppen har udarbejdet. Skemaet består, ud over en overskrift og en baggrundstekst, af fire kolonner med følgende overskrifter:
- Emne
- Udfordring
- Behov for undersøgelse
- Anbefalinger til mål
Til hvert skema hører et scorekort (samlede værdier) med syv punkter, hvor hvert enkelt emne kan opnå et kryds i de syv punkter.
Anette G. afsluttede med en opfordring til medlemmerne af KTMU om at tage et printet eksemplar af arbejdsgruppens arbejde med hjem og efterfølgende sende eventuelle spørgsmål til forvaltningen.
Mogens E. fra arbejdsgruppen fortalte om gruppens idéer omkring brugen af fartbegrænsninger i kommunen, fx på steder, hvor der færdes mange børn og bløde trafikanter, og hvor det derfor giver mest mening.
Betty fra arbejdsgruppen fortalte om deres idéer omkring en genbrugscafé, som både skulle arbejde med genanvendelse og genbrug. I dag bliver der smidt mange ting ud, som godt kan repareres, og det vil i sidste ende betyde mindre udledning af CO2 i produktionen af varer.
Betty nævnte også, at der på det kommunikative plan skal arbejdes på at gøre op med køb og smid væk-kulturen.
Nina fra arbejdsgruppen kom ind på, hvor yderligere energibesparelser måske kunne findes i kommunen, fx i de kommunale bygninger og på vejbelysningen. Helt konkret kom Nina ind på, at man kunne slukke lyset på udvalgte stier, hvor der i nærheden er mulighed for at bruge andre oplyste stier. Som det sidste nævnte Nina idéen om, at der skal være én energiambassadør i alle kommunens foreninger og institutioner.
Der var efterfølgende en samtale om et eventuelt behov for uddannelse af energiambassadører, og om det er tilstrækkeligt, at én udvalgt person har ansvaret de forskellige steder.
Som den sidste fra arbejdsgruppen kom Anette ind på etablering af kvashegn på offentlige arealer.
Der er mange fordele ved kvashegn. De sparer fx klimaet for en masse CO2-udledning, da haveaffaldet bliver liggende i nærområdet, og det skaber gode rammer for en bedre biodiversitet, da en masse dyr og insekter vil finde levesteder i et kvashegn.
Der var efterfølgende stor ros fra de forskellige KTMU-medlemmer til arbejdsgruppens arbejde, og en stor ros for det udarbejdede materiales overskuelighed og konkrete brugbarhed.
JAH nævnte også, at flere af arbejdsgruppens punkter allerede er implementeret i Klimaplanen.
Der blev spurgt ind til, om arbejdsgruppen har en prioritering af punkterne som de har arbejdet, og til det svarede Anette nej, men at deres arbejde skal ses som input til politikerne.
TCH kvitterede fra forvaltningens side for arbejdsgruppen gode arbejde og inviterede gruppen til fortsat samarbejde, når Klimaplanen skal udføres i praksis.
TCH tager en snak med kommunens kommunikationsafdeling, om muligheden for at have et fast punkt i Vallensbæk Nu, som omhandler Klimaplanen.
Næste skridt i arbejdsprocessen er, at forvaltningen inviterer arbejdsgruppen til en fremlæggelse af Klimaplanen med efterfølgende mulighed for kommentering.
2. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. JAH
Der var ingen bemærkninger til referatet fra sidste møde.
3. Den nye biodiversitetsgruppe – Det videre forløb og rundtur i kommunen
Biodiversitetsgruppen består af:
- Anette Gregersen
- Betty Chatterjee
- Mogens Bertelsen
- Mogens Eliasen
- Nina Bodin
Det blev aftalt på mødet, at PLK finder en dato her i september, hvor han vil tage arbejdsgruppen med på en rundtur i kommunen at se på nogle af de ting, kommunen arbejder med for at fremme biodiversiteten.
Der blev talt om, hvad arbejdsgruppens arbejde konkret skal ende ud med, og TCH sagde, at jo mere konkret arbejdsgruppens materiale er, jo nemmere er det for forvaltningen at arbejde videre med.
Anette G. kom også med den pointe, at arbejdsgruppen ikke behøver at starte helt fra bunden med deres arbejde, da der allerede er udarbejdet meget materiale omkring biodiversitet, som arbejdsgruppen kan tage udgangspunkt i.
Der blev spurgt ind til, om der er nogen penge, som kan bruges til fx indkøb, informationsfoldere eller andet materiale i forbindelse med arbejdet i Agenda 21-Rådet, og TCH kunne oplyse, at der ca. står 20.000 kr., som kan bruges den slags formål.
Det blev vedtaget på mødet, at arbejdsgruppen skal have deres materiale klar til fremlæggelse for KTMU i december 2023 eller januar 2024.
4. Status på Cykelhandleplanen
TCH præsenterede Vallensbæk Kommunes cykelhandleplan, og hun startede med at fortælle om, hvad man ved om børn, unge og de voksnes cykelvaner i kommunen, også ift. andre kommuner.
Visionen for cykelhandleplanen er at styrke cykelkulturen i Vallensbæk Kommune, og derfor arbejdes der med fire spor:
arbejdes der med fire spor:
Spor 1: "Vallensbæks Skoler Cykler”
Spor 2: "Børn i Sadlen”
Spor 3: Infrastruktur og anlæg
Spor 4: Events og promovering af cyklisme
TCH uddybede efterfølgende de fire spor, og der henvises til den ved vedhæftede præsentation for yderligere information.
Efter præsentationen var der ros fra Mogens Eliasen, som også sidder i Cyklistforbundet, for at Vallensbæk Kommune er god til at arrangere events for at få flere til at cykle og at sætte fokus på sikkerheden for cyklister.
Mogens Eliasen påpegede også, at Cyklistforbundet er opmærksomme på, at der skal være plads til cykelparkeringer, når der bliver udarbejdet nye lokalplaner.
TCH oplyste afslutningsvis, at Vallensbæk Kommune har fået puljemidler til cykelstativer til de tre kommende nye letbanestationer.
5. Forvaltningen præsenterer udkast til informationskampagne omkring reducering af brug af sprøjtemidler på private områder i kommunen.
På forrige møde blev det drøftet, om der er mulighed for, at Agenda 21-Rådet kunne udarbejde en kampagne, som skal sætte fokus på at få stoppet brugen af sprøjtegifte, både hos private, virksomheder og boligselskaber.
TCH har efterfølgende talt med Ea Krogstrup, som er miljømedarbejder i Vallensbæk Kommune, og TCH fremlagde forvaltningens bud på en kampagne. TCH kom ind på:
- Formål
- Målgruppe
- Afsender
- Forslag til proces
For yderligere uddybning af de fire punkter, henvises til den vedhæftede præsentation.
Der blev på mødet opnået enighed om, at det giver mest mening at starte med en kampagne i det sydlige Vallensbæk, hvor der er områder med sandet jord, der gør, at sprøjtegifte forholdsvis hurtigt vil trænge ned til grundvandet.
PLK udsender sammen med referatet tidligere oversigtskort, der viser placeringen af ekstra sårbare områder og boringer.
PLK sørger for, at Ea Krogstrup kontakter Nina fra Agenda 21-Rådet, så gruppen der skal arbejde med kampagnen, har adgang til den faglige viden som Ea sidder med.
6. Evt. og næste møde.
Næste møde afholdes i slutningen af november, eller start december.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Anette Gregersen
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
- Kristoffer Sindby
- Betty Chatterjee
- Nina Bodin
- Mogens Eliasen
Afbud:
- Martin Nielson (MARN)
- Christian Engelund
- Mogens Eliasen
- Tine Christiansen (TCH)
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. Jan.
Der var ingen bemærkninger til referatet fra sidste møde.
2. Orientering om Klimaplanen samt det videre forløb v. JAH
JAH oplyste, at Kommunalbestyrelsen på deres møde den 29. november 2023 godkendte klimaplanen. Der var et parti (1 stemme) imod. De andre partier stemte for en godkendelse. Certificeringen af Klimaplanen er også netop blevet godkendt af Concito og C40, hvilket betyder, at Vallensbæk lever op til internationale målsætninger om at reducere CO2-udledning og tilpasse sig klimaforandringer.
Klimaplanen indeholder derfor disse fem temaer:
- Energi
- Transport
- Kommunen som virksomhed
- Grøn dannelse
- Klimatilpasning
Under hvert tema er der en række undertemaer med tilhørende indsatser.
Mogens Bertelsen spurgte ind til de andre planer, som er nævnt i Klimaplanen.
Klimaplanen består af flere dele:
- Klimaplanen, som er en beskrivelse af Vallensbæks indsatser og forpligtelser
- Klimahandleplanen, som er kataloget over indsatser
- Climate Action Planning Framework, forkortet CAPF, som er et dokumentationsværktøj, der beskriver Vallensbæks udgangspunkt, indsatser og vejen frem mod målene.
- Klimaplanen kort fortalt, en kort udgave af den lidt længere klimaplan
Link til de fire dele af klimaplanen sendes sammen med referatet.
Som afslutning på punktet var der efterfølgende en debat om borgernes forpligtelser i forhold til håndtering af regnvand på egen grund, samt hvad der er af lovgivning på området. Det blev vedtaget, at forvaltningen på næste møde kommer med en oversigt over, hvad borgerne i Vallensbæk Kommune har af forpligtelser, samt hvad lovgivningen siger om området.
Agenda 21-Rådets arbejdsgruppe, der har arbejdet med Klimaplanen, vil i det nye år blive inddraget i det videre arbejde med Klimaplanen.
3. Status fra biodiversitetsgruppen v. Anette
På vegne af biodiversitetsgruppen kom Anette med en status på gruppens arbejde samt hvilke konkrete ting, de ønsker at arbejde videre med.
På Agenda 21-mødet den 12.09.2023 blev det vedtaget, at gruppens arbejde skulle være klar i december 2023 eller januar 2024. Anette oplyste, at gruppens arbejde ikke er færdigt til den tid, men at de håber at være færdige med arbejdet i februar 2024. Gruppen har næste møde i januar 2024.
Gruppen vil bruge pindsvinet som indgangsvinkel til fremme af biodiversiteten, da pindsvinet appellerer til en bred aldersgruppe pga. dets søde væsen.
Anette oplyste, at hvis man fx arbejder med at skabe bedre vilkår for pindsvin i sin egen have, har det den sideeffekt, at man samtidig skaber bedre vilkår for biodiversiteten. Samtidig er der allerede udarbejdet meget brugbart materiale omkring pindsvin, som biodiversitetsgruppen tænker kan bruges i det videre arbejde i Vallensbæk Kommune.
I den forbindelse spurgte Anette ind til, om der er økonomi til, at Agenda 21-Rådet booker Sophie Lund Rasmussen, som er en dansk zoolog, ph.d. og pindsvineforsker. Hun står bl.a. bag den første nationale optælling af pindsvin, som foregik i 2023, en tælling som fik stor opmærksomhed i pressen, og som fremadrettet vil foregå hvert år. Derudover har hun stor erfaring i formidlingen omkring pindsvin og sammenhængen med en bedre biodiversitet.
Sophie Lund Rasmussen skal bookes i god tid, og PLK undersøger hos TCH, om der kan gives grønt lys til, at Anette booker et foredrag til afholdelse i 2024. Udgiften vil være på 4.000 kr. inklusiv moms, og hertil kommer der noget transport fra Lejre.
Der blev på mødet drøftet, om Vallensbæk Kultur- & Borgerhus kunne være arrangør af sådan et foredrag med Agenda 21-Rådet som medarrangør, og det, synes alle, er en god idé.
Afslutningsvis fortalte Anette, at gruppens medlemmer har aftaler med kommunens kommunikationsafdeling, som kommer til at resultere i nogle artikler om Agenda 21-Rådets arbejde i Vallensbæk NU.
4. Status på miljøkampagnen v. Nina
Nina orienterede udvalget om, at hun har haft et konstruktivt møde med Finn Carlsen fra Vallensbæk Strand Vandforsyning og Ea Krogstrup, som er miljømedarbejder i Vallensbæk Kommune.
Ea Krogstrup har efterfølgende talt med kommunikationsafdelingen i Vallensbæk Kommune, og de arbejder nu på at udarbejde en video og et informationsbrev, som skal nå ud til borgerne i Vallensbæk Kommune.
Kampagnens budskab er overordnet, at borgerne bor oven på deres eget drikkevand, og man vil på den måde appellere til, at der ikke benyttes kemiske bekæmpelsesmidler mod ukrudt m.m., da det i sidste ende ender i folks egne vandhaner.
Kampagnen skal være klar til marts-april, da det er her, ukrudtet igen begynder at komme frem.
Efterfølgende var der en snak om, hvorvidt kampagnen kun skulle målrettes til de områder i kommunen, hvor jordens beskaffenhed (sandet jord) og vandindvindingsaktiviteter gør, at grundvandet er ekstra sårbart, men der var enighed i udvalget om, at kampagnen skal målrettes hele kommunen.
Til sidst blev det aftalt, at PLK kontakter Ea Krogstrup med henblik på, at hun snart igen kontakter Nina, så de kan få aftalt et nyt møde.
5. Orientering - Referaterne får nyt sted på hjemmesiden v. PLK
På Agenda 21-mødet den 31.08.2022 blev der spurgt ind til, om referaterne fra Agenda 21-møderne kunne komme til at ligge på den side, hvor referaterne fra de forskellige politiske udvalg ligger.
Dette ønske bliver nu opfyldt, idet Center for Job, Organisation og Ledelse lavede en indstilling til direktionen om, at referater fra ”øvrige udvalg” fremadrettet skal vises på samme side som referater fra de politiske møder.
De øvrige udvalg er:
- Forenings- og Frivillighedsudvalget
- Vallensbæk Seniorråd
- Handicaprådet
- Agenda 21
Direktionen godkendte indstillingen, og fra 2024 kommer referaterne derfor til at ligge et samlet sted på kommunens hjemmeside.
6. Evt. og næste møde.
Næste møde afholdes i slutningen af februar eller i starten af marts.
Deltagere:
- Jan Høgskilde (JAH) formand
- Tine Christiansen (TCH)
- Anette Gregersen
- Per Lysholm Kjærebye (referent) (PLK)
- Nina Bodin
- Mogens Bertelsen
- Mogens Eliasen
Afbud:
- Martin Nielson (MARN)
- Christian Engelund
- Betty Chatterjee
- Kristoffer Sindby
1. Opfølgning på referatet fra sidste møde v. Jan.
Der var ingen bemærkninger til referatet fra sidste møde.
Mogens Eliasen nævnte, at Folketinget d.19. december 2023 vedtog nogle ændringer af planloven, bl.a. at kommunerne ikke længere er forpligtede til at have et Agenda-21-råd.
Mogens E. spurgte, om kommunen har gjort sig nogen tanker om, hvorvidt der stadig skal være et Agenda 21-Råd i Vallensbæk. Han spurgte også, om det måske ville være en god idé, at rådets medlemmer anbefalede, at arbejdet fortsætter.
JAH svarede på spørgsmålet, at han ikke kunne se et problem i, at Vallensbæk Kommune fortsat skulle have et Agenda 21-Råd, selvom det ikke er et lovkrav.
2. Håndtering af regnvand på egen grund – lovgivning og forpligtelser borgerne har i Vallensbæk Kommune.
TCH startede med at oplyse, at Vallensbæk Kommune har ansat en ny klimakoordinator, som hedder June. Hun har første arbejdsdag den 1. marts, og hun skal være den nye sekretær for Agenda 21-Rådet.
PLK er fortsat tilknyttet rådet ift. arbejdet med biodiversiteten.
Det bliver Junes opgave at være tovholder på de tiltag, der står Klimaplanen, og derfor vil Agenda 21-Rådet også få et tæt samarbejde med hende i fremtiden.
På sidste Agenda 21-møde d. 12.12.23 blev der spurgt ind til, hvilken lovgivning samt hvilke forpligtelser borgerne i Vallensbæk Kommune har ift. håndtering af regnvand på egen matrikel.
TCH oplyste, at Vallensbæk Kommune har etableret separat kloakering i hele kommunen, dvs. at der er etableret separate systemer for hhv. spildevand og regnvand.
Derudover opfordrer forvaltningen til, at man ved boliger etablerer LAR (Lokal Afledning af Regnvand) og kun ved højt grundvand og problemer med nedsivning laver overløb til regnvandsledningen.
Kommunen kan kun stille krav om etablering af LAR, hvis der i bestemmelserne i en lokalplan er beskrevet, at regnvand skal afledes på egen grund.
Det har siden 2018 været praksis at stille krav i lokalplanerne ift. håndtering af regnvand, hvilket betyder, at det gælder for lokalplan 96/97 (Villaer i Hyttekvarteret/Syd for Egholmskolen) og de nye etageboligområder omkring Vejlegårdsvej (Emilie-, Caroline-, Dagmarhaven).
Der var efterfølgende en debat om, hvordan kommunen kan vejlede og inspirere til, hvordan flere bliver opmærksomme på, hvilke løsninger der kan arbejdes med.
3. Planlægning af Affaldsindsamlingen
Det blev vedtaget, at årets affaldsindsamling bliver afholdt d. 14. april 2024 kl. 10:00 til 12:00 og igen med efterfølgende fælles afslutning med grillmad ved Bækkehuset.
Der bliver reklameret for dagen på følgende steder:
- Vallensbæk NU -
- Vestegnen Sydkysten
- Kommunens Facebook-side
- Vallensbaek.dk
- Affaldsindsamlingen.dk
- Nyhedsbreve sendt til medlemmerne af DN i Vallensbæk/Ishøj
Det blev aftalt, at TCH/PLK kontakter Center for Børn og Unge ift. reklame for Affaldsindsamlingen igennem AULA.
Der bliver igen i år mulighed for at starte indsamlingen tre forskellige steder i kommunen.
Stederne er:
- Den store grusparkeringsplads ved Vallensbæk Havnevej. (Bemærk nyt sted)
- Bækkehuset, Vejlegårdsvej 95
- P-pladsen ved 365discount, Tværbækvej 3
Årsagen til, at mødestedet er flyttet fra Tanghusene til den store grusparkeringsplads, er, at man ønsker, at flere affaldsindsamlere kommer tættere på området omkring Vallensbæk station, samtidig med, at der bliver samlet affald på stranden.
Planen for affaldsindsamlingen bliver udsendt til medlemmerne af Agenda 21-Rådet sammen med en oversigt over de ansvarlige for de forskellige områder.
Det blev også vedtaget, at der skal være et alternativ til grillpølserne, som gerne må være vegetarisk.
4. Æstetik, biodiversitet og status på biodiversitetsgruppen v. Anette
Anette har læst bogen ´Haven - paradis eller slagmark´ af forfatteren Bella Marckmann som er sociolog. I bogen inddeler hun haveejerne i fire arketyper, der alle har vidt forskellige syn på deres haver - og på naboens. De fire arketyper er:
- Nusseren,
- Slapperen,
- Ordensaktivisten
- Økoromantikeren
Anette omdelte en figur, der viser, hvor de forskellige arketyper står i forhold til, hvor megen energi, de vil bruge i haven, og hvordan de ser naturens værdi i relation til menneskers brug, altså deres natursyn.
Anette spurgte også ind til, hvem der egentlig bestemmer, hvordan tingene skal se ud i Vallensbæk, og om man kan sige hvilken type arketype kommunen er.
Efterfølgende var der en snak omkring medlemmernes eget natursyn, og hvordan kommunen kan være foregangseksempel med nye tiltag, som kan fremme en større biodiversitet.
Anette kunne også fortælle, at der vil blive afholdt et gratis arrangement på ”Trappen” d. 7. maj 2024, hvor pindsvineekspert Sophie Lund Rasmussen holder foredrag.
Det blev debatteret, om arrangementet kun skal være for borgerne i Vallensbæk Kommune eller om andre må deltage. Anette og TCH taler med forvaltningen om det.
Til sidst orienterede Anette om, at biodiversitetsgruppen er ét møde fra at være færdige med deres arbejde. Deres arbejde skal fremlægges på et af de kommende Agenda 21-møder.
5. Status på kampagne om rent drikkevand v. Nina
Nina kunne oplyse, at kampagnen omkring rent drikkevand og brugen af sprøjtegifte er lige på trapperne. Kampagnen er i samarbejde med HOFOR, som også her i foråret har en kampagne om samme emne. Vallensbæk Kommune bruger bl.a. noget videomateriale fra HOFOR, og derudover kommer der en artikel i Vallensbæk NU.
Sidst og ikke mindst, så bliver der gennem e-boks sendt informationsmateriale ud til borgerne i Vallensbæk Kommune. Her er der lagt meget vægt på, at teksten ikke skal være dømmende, med derimod oplysende.
6. Status på kampagne om rent drikkevand v. Nina
Næste møde afholdes til maj, og forslag til datoer bliver sendt ud til medlemmerne.