Elever på Vallensbæk Skole og andre nysgerrige borgere kan i disse dage følge med i en arkæologisk udgravning ved fodboldbanerne på Vallensbæk Skole. Her har to arkæologer fra Vestegnsmuseet Kroppedal Museum fundet rester af et hus, som folk fra den tidlige bronzealder har levet og boet i.
Det vil sige folk, der har levet for mellem 3700-3100 år siden – i samme periode som den kendte Egtvedpige fra Midtjylland blev begravet i sin egekiste.
- Vi har fundet to stolpehuller fra det, der har været et treskibet langhus. Dengang var det jo ikke noget med at bygge med mursten, man har bygget af træ, og da vi har fundet rester af ler, så har det formentlig været med vægge af fletværk, som har været klinet med ler, siger Severin Tobias Mortensen, der er museumsinspektør på Kroppedal Museum.
Det matcher meget godt med den byggestil, man gennem årene har lært at kende bronzealderens boliger på. Severin Tobias Mortensen må dog efterlade store dele af langhuset til fremtidens arkæologer.
Det er nemlig kun de to stolpehuller, der ligger inden for graveområdet – resten er med al sandsynlighed placeret under cykelstien hen til elevernes cykelparkering. Og det område står ikke til at skulle udgraves.
Et attraktivt område
I stedet retter han og kollegaen på udgravningen nu blikket mod nogle andre markeringer i jorden, som også tyder på, at der er gravet stolper ned der. Derudover har de fundet en såkaldt affaldsgrube, hvor de har fundet et stykke keramik fra et forrådskar, der nok er gået i stykker, inden det endte i bronzealderfolkenes affaldsbunke.
Ingen af fundene på Vallensbæk Skole er som sådan unikke, men de er fine og stemmer rigtig godt overens med, hvad folkene fra Kroppedal Museum havde forventet at finde. Der blev nemlig også fundet stolpehuller fra fortidens beboere, da man gravede ud til motorvejen, ligesom der er fundet flere gravhøje i området, fortæller Severin Tobias Mortensen.
- Stedet her ligger godt. Der har været vand tæt på, jorden har været til at arbejde med, så det er alt det, man kunne ønske sig i bronzealderen, siger han.
Mere venter - måske - i jorden
Arkæologerne regner med at være færdige med at registrere og dokumentere deres fund tirsdag den 29. august. Herefter forlader de området, som er i spil, når Vallensbæk Kommune forventes at skulle udvide på daginstitutionsområdet de kommende år. Arkæologerne glæder sig dog altid til at vende tilbage til området, netop fordi vores forfædre har været her gennem mange tusind år.
- Bare 40 meter herfra kan der jo ske alt muligt spændende, og på alle mulige tidspunkter. Det kan være vi finder noget fra jernalderen eller vikingetiden. På den måde er det bare altid sjovt at åbne et felt, for man ved aldrig, hvad man finder – også selvom det i 99,8 procent af tilfældet bare er jord, siger Severin Tobias Mortensen med et stort smil.