Helt konkret skal Vallensbæk aflevere ca. 16,7 mio. ekstra pr. år i den udligningsreform, som regeringen og dens forligspartier præsenterede tirsdag. Til gengæld får Vallensbæk et såkaldt finansieringstilskud på godt 4 mio. Finansieringstilskuddet har dog også været givet de seneste år, så det er ikke helt nyt, men er blevet gjort permanent nu.
Borgmesteren er ikke spor tilfreds med at skulle levere så mange penge ekstra til udligning.
”Jeg mener stadig, at det er helt urimeligt, at vi bliver straffet for at drive Vallensbæk Kommune fornuftigt og effektivt – hvorimod de kommuner, der bare sidder på hænderne, kan se frem til at blive belønnet. Men det, at vi er på top-3 af de kommuner, der procentuelt afleverer mest til udligningen, har jo nok også været med til at overbevise regeringen og dens forligspartier om, at vi økonomisk set er en yderst bæredygtig kommune”, siger borgmester Henrik Rasmussen og fortsætter:
”Vi har kunnet levere en vare, ingen troede på. Da jeg overtog borgmesterstolen for ti år siden, var kassen tom. Vi har med knofedt og flid fået flyttet Vallensbæk fra at være tæt på at blive sat under administration til nu at være en suveræn, selvstændig kommune, der er et flagskib – og blandt de stærkeste i landet. Det er noget af en rejse, som jeg er virkelig stolt af!”, siger borgmesteren.
Borgmesteren anser Vallensbæks økonomiske bæredygtighed som årsagen til det, han mener er den egentlige nyhed i regeringens udmelding: Udligningsreformen indeholder nemlig et punkt om, at blandt andet Vallensbæk løses fra kravet om forpligtende samarbejde.
”Det er Vallensbæks befrielsesdag i dag, og det er nærmest symbolsk, at de præsenterer det den 5. maj”, siger Henrik Rasmussen.
Ved kommunalreformen i 2007 var Vallensbæk tæt på at blive sammenlagt med Ishøj, men det blev forhindret af den daværende borgmester Kurt Hockerup. Til gengæld for at forblive selvstændig dengang, skulle Vallensbæk indgå i et forpligtende samarbejde med nabokommunen Ishøj.
De to kommuner har derfor de seneste 13 år varetaget opgaver for hinanden. Ishøj har taget sig af genoptræning, det specialiserede socialområde, specialundervisning samt natur- og miljøområdet – og Vallensbæk har taget sig af det største område, beskæftigelsesområdet. Det har for eksempel i praksis betydet, at jobcentret i Vallensbæk betjener borgere fra begge kommuner.
Men det har også betydet, at når Ishøj har varetaget det specialiserede socialområde på vegne af Vallensbæk, har det ofte medført temmelig store ekstraregninger fra nabokommunen, og det har ikke huet Henrik Rasmussen.
”Nu, hvor Vallensbæk bliver herre i eget hus, bliver det lettere at styre økonomien – og dermed at finde de ekstra penge, vi skal aflevere i udligningen”, siger han.
Forslaget til udligningsreform skal nu vedtages ved lov, og derefter kan kommunerne begynde at tilpasse sig til den nye virkelighed. Om det betyder, at Vallensbæk og Ishøj hver især hjemtager alle de opgaver, der hidtil har været fælles, vides endnu ikke. Men nu bliver det i hvert fald frivilligt og ligestillet, hvis man fortsat vælger at samarbejde.