Budgetprocedure og tidsplan
Vi har en udvidet kontrol af budgetstyringen her i Vallensbæk. Budgetloven kræver, at vi kun 1 gang om året skal lave en budgetopfølgning, men det synes jeg ikke er nok. Derfor har vi kvartalsvis afrapportering i Vallensbæk. Med kvartalsvis afrapportering har vi et løbende overblik, som gør, at vi kan justere undervejs og stå stærkt og robust. På seneste kommunalbestyrelsesmøde snakkede vi også om budgetproceduren. Alle partier skal involveres så tidligt som muligt i processen. Derfor afholdes der allerede den 17. april 2024 et møde med samtlige partier i kommunalbestyrelse, så vi tidligt kan skabe en god dialog om udmøntningen af budgettet.
Flere ukrainske flygtninge til Vallensbæk
Vi har godkendt håndteringen af boliger til flygtninge fra Ukraine. På nuværende tidspunkt har vi 84 ukrainere, men snart bliver andelen forhøjet til 112. Det betyder, at vi skal have flere midlertidige boliger. Boligerne kommer til at være i bygningen på Højrupgaard, hvor dagplejen lige nu holder til. Det er en selvfølge, at vi skal hjælpe ukrainske flygtninge, så vi kan fortsætte med at bygge bro mellem forskellige kulturer.
Kommuneplan 2023-35 trækkes tilbage
Forslag til kommuneplan 2023-35 har været i offentlig høring, hvor forvaltningen har vurderet, at forslaget ikke medfører væsentlige indvirkninger på miljøet og derfor ikke er omfattet af kravet om, at der skal foretages en miljøvurdering. Undervejs har Planklagenævnet dog modtaget en klage over forslaget til ny kommuneplan, fordi der ikke er foretaget en miljøvurdering. Derfor har vi valgt politisk at trække forslaget til kommuneplan tilbage, så vi kan foretage en miljøvurdering. Miljøvurderingen kommer til at indebære, at der bliver udarbejdet en miljørapport og en analyse af det samlede trafikale billede i kommunen.
Nyt Ringnet og busdrift
I forbindelse med åbningen af letbanen er det nødvendigt at optimere busnettet, også kaldet Nyt Ringnet. Det træder i kraft i takt med letbanen i 2025. Busnettet skal sørge for, at passagererne kan blive bragt til og fra letbanen. I kommunalbestyrelsen har vi haft en god debat om, hvordan vi kan sikre den bedst mulige busdrift. Vi vurderer, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at føre busserne uden om Vallensbæk Landsby, da der er mange brugere, der står af og på i området.
Udover at betjene beboerne i landsbyen, skal busserne bl.a. også anvendes til Vallensbæk Skole, Højrupgård og Vallensbæk Kirke.
Trivelsguide til børn og unge
Vi har godkendt udmøntningen af budgetforlig 2024-2027, som omhandler ansættelsen af en trivselsguide for børn og unge. Det er et forsøg, som vi afprøver i tre år. Trivselsguidens formål er at hjælpe tidligt og forebyggende i de situationer, hvor børn eller unge oplever noget er svært. Det kan både være ift. det faglige, det sociale eller i forhold til når det er svært derhjemme. Trivselsguiden skal være fysisk til stede på skolerne, så børn og unge har en let adgang og mulighed for at snakke med trivselsguiden i deres hverdag.
Borgmesterbesøg ved Havets Minister
Staten skal i gang med en ny lov om klimasikring. I den anledning var vi flere borgmestre, fra de kommuner som havde været ramt under stormfloden i oktober, der var inviteret til en dialog med miljøminister/”Havets Minister” Magnus Heunicke. Mødet handlede om, hvad der kunne have været bedre i forhold til at forebygge voldsomt vejr. I Vallensbæk er vi heldigvis langt fremme i forhold til forebyggelse sammenlignet med andre kommuner. Mødet var rigtig fint til at belyse vores behov. Stor ros til miljøministeren for at vi rent faktisk bliver inddraget inden den nye lov træder i kraft.
Ny ældrereform
Jeg har også været til stormøde på Fyn, hvor statsministeren, udenrigsministeren og ældreministeren løftede sløret for den nye ældrereform. Efter præsentationen var der en dialog om, hvad vi mener om den nye ældreform. Det er svært at være uenig i den nye ældrereform. Det bygger på mange vigtige værdier såsom tillid, dialog og selvbestemmelse. Værdier som stemmer overens med dem, vi har i Vallensbæks ældrepleje. Det bliver spændende at se, hvordan det udspiller sig.
Kritik af Danmarks Havplan
I forbindelse med bekendtgørelsen om Danmarks Havplan har vi i Køge Bugt Alliancen formuleret et samlet høringssvar om ændringer til planen. Det ser ikke ud til, at Danmarks Havplan, som lovet, kommer til skabe en bedre balance mellem havnaturen og råstofindvinding i Køge Bugt. Faktum er, at vores havmiljøet i dag er så presset, at vi skal passe gevaldigt på, at vores smukke kyster ikke ender som en ørkenvandring, når først man får kigget efter under havoverfladen. Hvorfor ørken under vand – når vi er grønne på land? I Køge Bugt Alliancen ønsker vi at forbedre havmiljøet og fremme en bæredygtig udvikling af Køge Bugt og det sydlige Øresund. I alliancen mener vi ikke, at Danmarks Havplan lever op til dens titel. Det er danskernes hav, vores fælles hav og ikke industriens hav.
Køge Bugt Alliancen består af borgmestre fra syv kommuner, der arbejder for at værne om havmiljøet i Køge Bugt.
Aftale på plads med Diakonissestiftelsen
Vi lever længere, og det har skabt rift om pladserne på landets plejehjem. I kommunalbestyrelsen har vi derfor indgået en aftale med velfærdsorganisationen Diakonissestiftelsen om at drive et nyt plejehjem. Friplejehjemmet i Vallensbæk får 48 boliger og bliver indrettet i mindre enheder med 12 boliger i hver. Indretningen tager også hensyn til mennesker med demens, og hverdagens gøremål er planlagt med ro, nærvær og overskuelighed for øje. Plejehjemmet skal opføres på Gymnasievej i Vallensbæk Nord og forventes at stå færdigt i starten af 2026.