Varmepumper kan fås som enten en luft til luft-varmepumpe eller luft til vand-varmepumpe. Du kan på energistyrelsens hjemmeside læse mere om, hvilken varmepumpe, der egner sig bedst til dit hjem.
www.sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/varmepumpelisten
Uanset hvilken varmepumpe du vælger, skal du være opmærksom på følgende:
Støj
Selv de støjsvage varmepumper støjer, og derfor er det vigtigt, at du undersøger forholdene grundigt, inden du køber og opsætter en varmepumpe.
Støj fra en varmepumpe kan være en potentiel årsag til nabostridigheder, og derfor er det vigtigt at du først og fremmest overholder Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser for varmepumper. I tilfælde af klager over støj fra en varmepumpe, kan kommunen give påbud efter § 42 i Miljøbeskyttelsesloven om nedbringelse af støjen.
Inden installation skal du derfor have fundet en placering, hvor du overholder Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser for støj, så du ikke generer dine naboer. Nogle gode råd er:
- Vis hensyn! Placering af varmepumpen skal gerne være længst væk fra naboskel
- Tag højde for at hårde overflader (som fx flisebelægning) mellem varmepumpe og nabo reflekterer støj, mens bløde overflader (fx græs og buskads) absorberer støj.
- Udnyt evt. de omkringliggende bygninger som støjskærm, da bygninger skærmer støj.
- Undgå at placere varmepumpen højt, da det kan øge støjen.
Desuden skal du sikre dig, at den varmepumpe du ønsker opsat, er en støjsvag varmepumpe, som kan overholde Miljøstyrelsens støjgrænseværdi på 35 dB(A) til naboer. Snak med din forhandler.
Placering
Placeringen af varmepumpen er vigtig i forholde til støj, men vi anbefaler desuden, at du placerer den, så den er mindst mulig synlig for nabo og vej.
Tilslutningspligt
Du skal være opmærksom på, at der kan være tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning (fjernvarme eller naturgas) i dit område. Orienter dig i den gældende lokalplan om, hvad der gælder for din ejendom.
Grundejerforening og lokalplan
En varmepumpe kræver ikke tilladelse fra kommunen, men der kan være særlige regler i din grundejerforening, som du skal være opmærksom på. Tag derfor kontakt til din grundejerforening, hvis du ønsker en varmepumpe.
Du skal også være opmærksom på, at der kan være bestemmelser i lokalplanen eller en deklaration for dit område, som der skal tages hensyn til.
BBR
Husk at rette din boligs oplysninger når du skifter varmeform.
Du kan rette dem på kommunens hjemmeside om BBR.