Friske forårsruller, rispapirsruller, vietnamiske forårsruller - kært barn har mange navne. Og denne opskrift kan nemt gå hen og blive en af dine hverdagsfarvoritter.
I vores udgave har vi taget udgangspunkt i flotte grøntsager og frugter som supplerer hinanden godt i smag og farver. Hertil laves en kraftig dip på peanutbutter, som smager så englene synger. Du kan bruge præcist de grøntsager, frugter og krydderurter som du har derhjemme eller allerbedst kan lide. Husk blot at der gerne skal være nogle gode sprøde og nogle sødmefulde frugter og grøntsager i dine ruller.
Madborgerskab har denne opskrift med i deres projekt 'Madgejst' som bliver afviklet på alle tre kommunale folkeskoler på 5. årgang i faget madkundskab.
Opskriften er til 4 personer:
Det skal du bruge
3 gulerødder
1 rød peberfrugt
1 moden avocado
½ moden mango
½ agurk
¼ spidskål
8 stk rispapir
1 håndfuld friske koriander
Tip! Hakkede peanuts giver en god salt og knasende kontrast til de friske ruller.
Peanutbutterdip
3 spsk. soja
4 spsk. peanutbutter
Saften fra 1 lime
½ - 1 rød chili (efter hvor glad man er for chili)
1 fed hvidløg, finthakket eller presset
4 tsk. revet ingefær
4-7 spsk. vand (til at justere konsistensen)
Sådan gør du
-
Skræl gulerødderne og skyl resten af dine ingredienser
-
Skær mango og avocado i tynde skiver
-
Skær gulerødder, rød peber og agurk i tynde stave (længde på 5-6 cm)
-
Skyl og pluk dine koriander
Dippen
-
Pres hvidløg i en hvidløgspresser og riv ingefæren på rivejern
-
Hak chili helt fint
-
Rør alle ingredienserne sammen og smag til.
-
Hvis dressingen er for tyk, kan der tilsættes lidt vand for at justere konsistensen.
En lille heads-up: dippen skiller i starten og ser mildest talt lidt mærkelig ud - sådan skal det være! Bliv ved med at røre forsigtigt, den samler sig tilsidst og bliver lækker cremet og ensartet. Tilsæt lidt ekstra vand, hvis den er for tyk i konsistensen.
Du er nu klar til at rulle dine forårsruller
-
Find et fad med kant, og fylde det med koldt vand
-
Læg et stykke rispapir i vandfadet, i ca. 10 sek., eller til det begynder at blive blødt
-
Placer det blødgjorte rispapir på din tallerken
-
Læg fyldet ca. på midten af rispapiret, så der er lidt fri plads i hver side til at folde med. Den frie plads i siderne skal bukkes op over fyldet, så det ikke falder ud i enderne.
-
Gør herefter rullen færdig ved at tage den langside, der er tættest på dig, og rul den stramt om fyldet.
-
Skær spidskålen i fine strimler.
-
Anret fyldet hver for sig på en tallerken eller et fad.
Tip! Hvis man ønsker kød i sine ruller, er der mange muligheder fx andebryst, tigerrejer, dampet laks, kyllingebryst. Rullerne kan også steges, hvis man vil have en mere sprød forårsrulle.
Vil du vide mere?
Kontakt Sune Hybel Olsen på suhol@vallensbaek.dk eller telefon 4797 4111
eller Stine Elmer Madsen på stema@vallensbaek.dk eller telefon 47974112