I gamle dage købte man hvederne for de kunne varmes eller ristes dagen efter, så havde bageren mulighed for at holde fri på storebededag, sammen med alle andre.
Fridagen har vi desværre ikke længere, men traditionen med de varme hveder dagen før storebededag, kan ingen tage fra os. Her har du Madborgerskabs opskrift på velsmagende og nemme hveder, der fylder hjemmet med den dejligste duft af kardemomme.
Spis hvederne lune, eller rist dem på en brødrister og server dem med iskoldt smør.
Opskriften bliver til 12 stk.
Det skal du bruge:
2 dl mælk
25 g gær
600 g hvedemel
100 g smør i tern
3 æg
1 spsk. sukker
3 tsk. stødt kardemomme
2 tsk groft salt
2 spsk mælk til pensling
Sådan gør du:
Bagetid:
ca. 15 minutter ved 200 grader - traditionel ovn
1. Lun mælk til det er lidt over stuetemperatur, opløs gæren i den lune mælk
2. Bland de resterende ingredienser med mælk og gær blandingen
3. Ælt dejen i ca. 5 minutter til den er glat og smidig - brug gerne en røremaskine hvis du har sådan en
4. Stil et lunt sted, og lad den hæve i ca. 1 time
5. Tag dejen ud på et meldrysset bord, del den i 12 stykker og rul dem til boller
6. Læg bollerne tæt sammen i en lille bradepande beklædt med bagepapir (ca.20 x 30) og lad bollerne efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time
7. Pensl bollerne med mælk eller sammenpisket æg, og bag dem midt i ovnen
8. Lad hvederne køle af på en rist
9. Spis hvederne lune eller del dem på midten og rist dem på en brødrister. Server med koldt smør
Vil du vide mere?
Kontakt Sune Hybel Olsen på suhol@vallensbaek.dk eller telefon 4797 4111
eller Stine Elmer Madsen på stema@vallensbaek.dk eller telefon 47974112