Bælgfrugter på menuen
Bælgfrugtens Dag er en global FN-dag, som anerkender vigtigheden af bælgfrugter som en global fødevare. Det ønsker vi at bakke op om ved at promovere bælgfrugterne, som en del af et sundt og klimavenligt måltid.
I dagens anledning havde Madborgerskabet inviteret børn ind i et univers af bælgfrugter i Amalieparken.
- Børnene gik undersøgende og legende til værks med de forskellige bælgfrugter. Der er meget læring i selve dét at udforske råvaren. Det er en god vej til at lære en ny råvare at kende og få lysten til at smage på den, siger Stine fra Madborgerskabet.
Hvad er en bælgfrugt?
Bælgfrugter er en vigtig del af sunde og klimavenlige madvaner, men ifølge DTU Fødevareinstituttet spiser danskerne i gennemsnit kun 2 gram bælgfrugter om dagen. Det er langt fra de 100 g bælgfrugter, som Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd. Bl.a Rådet for Sund Mad deler viden og inspirerer, så flere får lyst til at spise bælgfrugter – både derhjemme og når de spiser ude eller på arbejde.
- Bælgfrugter kan bruges på uendeligt mange måder i vores måltider. Vi vil med fejringen af Bælgfrugternes Dag promovere bønner, kikærter og linser, så mange flere får lyst til at tilberede skønne retter med bælgfrugter.
Tips til flere bælgfrugter
- Laver du retter med hakket kød kan du nemt erstatte noget af kødet med linser. De behøver ikke at sættes i blød først, men kan tilbedredes direkte i fx en kødsauce.
- Bælgfrugter har brug for lidt hjælp til at blive rigtig lækre. Du kommer langt med at vende fx kikærter eller smørbønner med citronsalt, olie og lidt salt. Med lidt smagshjælp er de perfekte i en salat.
- Hvis du bruger bælgfrugter i en gryderet optager de smag af krydderier og krydderurter, du putter i. Søg inspiration i retter fra f.eks. Indien, Mellemøsten, Nordafrika og Latinamerika. Her er de eminente til at tilføje masser af velsmag til bælgfrugter.
Læs her på Rådet for Sund Mad