Salg af areal til ny statsskov
Kommunalbestyrelsen arbejder nu på at sælge 4,5 hektar ved Vejlegårdsvej og Ringstedbanen til Naturstyrelsen. Det er et projekt, jeg ser som en stor gevinst for både Vallensbæks borgere og naturen i området.
Kommunalbestyrelsen har godkendt salget, og vi arbejder nu sammen med Naturstyrelsen om de juridiske og praktiske detaljer. Det er vigtigt for os, at salgsprisen ligger på markedsniveau, men samtidig har vi også øje for de praktiske forberedelser, der skal til. For eksempel skal vi flytte hegnet til Rideakademiets hestefolde, så området kan blive klar til skoven. Jeg er sikker på, at skoven bliver en fantastisk oase, hvor man kan nyde naturen tæt på byen.
Modernisering af Køge Bugt Strandpark
Sammen med de andre strandparkskommuner har vi sendt et høringssvar til lovforslaget om modernisering af Køge Bugt Strandpark. Det er et vigtigt for at sikre at strandparken kan blive endnu mere attraktiv og tilgængelig for både vores egne borgere og besøgende fra hele regionen.
Desværre er lovforslaget blevet kraftigt reduceret i forhold til vores plan. For eksempel er byggemulighederne ved Tanghusene og langs den østlige mole stort set væk. Vi mener, at der er behov for mere fleksibilitet, så vi kan skabe de rekreative rammer, der passer til Vallensbæk og hele Strandparkens vision.
Jeg synes, det er vigtigt, at vi får plads til visioner, når vi udvikler området. Vores mål er at skabe aktiviteter, der styrker sundhed, læring og fællesskab, samtidig med at de harmonerer med og respekterer den omkringliggende natur. Vi arbejder på at få justeret lovgivningen, så vi kan skabe bedre rammer for at realisere vores projekter på en måde, der understøtter og beskytter naturen.
En moderne tandklinik på vej
Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi nu er klar til næste fase i etableringen af en samlet tandklinik på Pilehaveskolen. Projektet er en del af vores arbejde for at sikre, at alle borgere har adgang til moderne og tilgængelige sundhedstilbud.
Den nye tandklinik vil samle alle vores behandlingstilbud under ét tag og tilbyde avancerede faciliteter, herunder et operationsrum til behandling i fuld narkose. Det betyder, at vi kan hjælpe flere patienter, hvilket er nødvendigt, da tandpleje til unge under 21 år nu er gratis, og behovet for omsorgstandpleje til ældre stiger.
Vi har lagt stor vægt på at skabe en tryg og imødekommende klinik med niveaufri adgang og et venteområde, der også rummer plads til aktivitet og leg. Jeg er især glad for, at vi har tænkt på sårbare borgere og deres behov for ro og tilgængelighed. Byggeriet begynder forhåbentlig i februar 2025, og jeg glæder mig til at kunne indvie klinikken til efteråret næste år.
Dyrevelfærd i fokus: Farvel til turbokyllinger
Dyrevelfærd er kommet på dagsordenen i Vallensbæk. Kommunalbestyrelsen har besluttet, at vi skal udfase indkøbet af hurtigt voksende kyllinger – de såkaldte turbokyllinger – i kommunens institutioner og køkkener.
Beslutningen handler ikke kun om kyllinger, men også om at skabe en bevidsthed om dyrevelfærd generelt i kommunen.
Det er vigtigt, at vi som kommune forholder os til dyrevelfærd og tager konkrete skridt i den rigtige retning. Denne beslutning er en begyndelse, og jeg ser frem til at drøfte, hvordan vi kan gøre endnu mere på dette område, der både sikrer kvaliteten og tager hensyn til de økonomiske rammer.
Fejring af de 75-årige
Torsdag den 20. november havde vi fornøjelsen af at fejre alle vores borgere, der i år er fyldt 75 år. Seniorhuset Korsagergård dannede rammen om en hyggelig eftermiddag med lagkage, lanterner og et inspirerende foredrag fra Lotte Heise.
Det er en særlig Vallensbæk-tradition at fejre vores ældre borgere på denne måde. Jeg tror på, at fællesskaber og muligheder for at holde sig aktiv spiller en stor rolle for livskvaliteten. Derfor brugte vi også dagen på at informere om kommunens mange tilbud til seniorer. Alt fra forebyggende hjemmebesøg til deltagelse i lokale fællesskaber som KOL-koret og Seniorhuset blev nævnt.
Under foredraget med entertaineren Lotte Heise blev der både grinet og reflekteret. Hun mindede os om, hvor vigtigt det er at holde sig i gang – både fysisk og mentalt. Og jeg kunne ikke være mere enig. Uanset om det handler om at lære noget nyt eller deltage i lokale aktiviteter, så er det aldrig for sent at starte.
Selvbudgettering: En vigtig økonomisk beslutning for kommunerne
Der er godt nyt på økonomifronten. Regeringen har valgt at sløjfe sit forslag om at afskaffe selvbudgettering og i stedet gå i dialog med KL. Det er en beslutning, der gavner vækstkommuner som Vallensbæk, da vi ellers ville have manglet hele 28 millioner kroner i kassen.
Vækst giver os mulighed for at holde vores serviceniveau. Og vækst giver mulighed for at udvikle vores velfærd til gavn for alle borgere. Uden selvbudgettering ville vi skulle afvikle.
Så jeg er tilfreds med, at regeringen og KL nu arbejder på en løsning, der sikrer en mere balanceret tilgang til selvbudgettering. Det giver os bedre mulighed for at planlægge vores økonomi og fortsætte vores arbejde med at udvikle Vallensbæk til glæde for alle borgere.
Vi følger processen nøje og bidrager til dialogen for at sikre, at vores kommune står stærkt i fremtidens økonomiske landskab.
Dialogmøder med grundejerforeninger
Vi har netop afsluttet årets dialogmøder med grundejerforeningerne, og jeg vil gerne sige tak for den gode dialog. Møderne er en vigtig del af vores arbejde, hvor vi sammen drøfter, hvordan vi kan gøre Vallensbæk til et endnu bedre sted at bo.
Emner som trafiksikkerhed, omlægning af stamveje, hastighedsændringer og grønne områder fyldte meget på møderne. Jeg sætter stor pris på det engagement og de input, som grundejerforeningerne bidrager med, og ser frem til at fortsætte samarbejdet.
Slut med det forpligtende samarbejde med Ishøj
Jeg har nu sendt et brev til Indenrigsministeren for at afslutte den sidste del af det forpligtende samarbejde med Ishøj Kommune. Siden 2007 har Vallensbæk og Ishøj delt opgaver inden for blandt andet genoptræning, beskæftigelsesindsats og specialiserede sociale tilbud. Men med det seneste brev markerer vi afslutningen på dette kapitel og sikrer, at Vallensbæk fremover håndterer alle opgaver selv.
Siden befolkningstallet i Vallensbæk er vokset med en tredjedel, har vi udviklet os til en robust og selvstændig kommune, der kan tilbyde endnu mere nærværende og tilpassede løsninger for vores borgere. Det er en vigtig milepæl, der viser, hvor langt vi er nået som kommune.
Høring af Vejlegårdsvejs sydlige del
En enig kommunalbestyrelse har valgt at sende sagen om Vejlegårdsvejs sydlige del i høring. Det handler om at skabe større trafiksikkerhed, sikre de bløde trafikanter og give området et grønt og indbydende udtryk.
Høringen løber over de næste to uger, og jeg vil gerne opfordre alle borgere til at bidrage med deres input og idéer til, hvordan vi bedst udvikler området. Det er vigtigt for os at få borgernes perspektiv med, når vi planlægger fremtiden for Vejlegårdsvej.