I Kløverengen, der er et botilbud for særligt sårbare voksne, er der opstået et helt særligt tilbud for beboerne. En genbrugsbiks, eller som de kalder den i Kløverengen, en byttekælder.
Byttekælderen der som navnet siger, har fået plads i husets kælder, har den simple præmis: Giv det, du ikke længere har brug for, og tag det, du har brug for i stedet.
- Det er en fantastisk måde at give brugbare ting et nyt liv og samtidig gøre en forskel, siger socialpædagog Anja Monaghan, der kom med den gode idé.
Et fristed for beboerne
Og så er Byttekælderen også blevet et fristed, hvor man kan gøre sig nyttig, indgå i sociale relationer og være en del af et fællesskab.
Lasse Alexander er en af de beboere, der bidrager som frivillig i kælderen. Som frivillig får han mulighed for at træne færdigheder som organisering, koordinering og kundeservice – alt sammen i et tempo, der matcher hans nuværende behov og situation.
- Det giver mig ro at være her og sortere ting. Jeg har tid til at øve mig på små opgaver, og det er et godt skridt før, jeg kan tage et rigtigt arbejde, fortæller Lasse Alexander.
Fællesskab skabt af genbrug
- Byttekælderen har givet huset sjæl, siger Lasse og fortæller, at det skaber samtaler, når en beboer får komplimenter for tøj, som en anden beboer har doneret. Den slags små interaktioner skaber stærkere bånd blandt beboerne og giver dem en følelse af at bidrage til noget større.
- Vi deler ting, men vi deler også oplevelser og minder, fortæller Lasse Alexander med et smil.
Genbrug i Byttekælderen handler derfor i høj grad også om at vide, at ens bidrag gør en forskel – både praktisk og socialt.
Spørger socialpædagog Anja Monaghan og Lasse Alexander, er det vigtigt, at Byttekælderen en dag bliver 100 % beboerdrevet. Og gerne et sted, hvor man ikke kun finder genbrugsting, men også opbygger færdigheder og tryghed i at varetage små opgaver. Initiativet fungerer som et vigtigt springbræt for beboerne i deres vej mod et mere selvstændigt liv uden for Kløverengen.