Undersøgelsen blev udført af de rådgivende firma NIRAS og medvirkende til undersøgelsen var 4. C fra Egholmskolen og deres Natur- og Tekniklærer. Og det var interessant, hvad børnene og deres lærer fandt af fisk. Der blev nemlig fundet forskellige fiskearter, som aborre, skalle, rimte, suder, grundling, ål og sidst men ikke mindst ”ferskvandets krokodille” Gedden.
Undersøgelsen blev foretaget med elektrofiskeri, der foregår ved at man laver et spændingsfelt i åen så fiskene bedøves. De besvimer simpelthen og lægger sig herefter i overfladen.
På den måde kunne fiskene artsbestemmes, måles og tælles. Bagefter blev alle fisk genudsat i åen. Der kræves ”kørekort” til at udføre el-fiskeri, og NIRAS har gyldigt elektrofiske-certifikat.
Ved at udføre en fiskeundersøgelse får man indblik i, hvilke fisk der lever i åen og åens naturtilstand. På den måde kan man finde ud af, om åen lever op til statens kvalitetskrav for åen, de såkaldte målsætninger. Målsætningerne fremgår af statens Vandområdeplaner 2015 -2021, og Vallensbæk Kommune skal arbejde for at forbedre tilstanden i åen, herunder forbedre livsvilkår for fisk, smådyr og planter.
På baggrund af undersøgelsen fik vandløbsmyndighederne i Vallensbæk og Ishøj Kommuner et godt indblik i vandløbets fiskearter og eleverne fik indtryk af økosystemet i åen – og ikke mindst en anderledes og lærerig skoledag.