Ingolf Mathiesens yndlingsfag i skolen var historie, hvilket har varet ved gennem hele hans liv, men som han først for alvor begyndte at dyrke, da han kom til Vallensbæk. Det gjorde han bl.a. ved at starte Lokalhistorisk forening op i 2003, der dengang bestod af 33 medlemmer, og som i dag er oppe på 76 medlemmer. Lokalhistorisk Forening holder til på Højrupgård, der i dag er et samlingspunkt for flere forskellige foreninger og som ligger hus til en af byens dagplejere.
Højrupgård ligger i Vallensbæk Landsby, som er et af de ældste byområder i Vallensbæk, hvor der er gjort en række fund fra både stenalderen, bronzealderen, jernalderen, vikingetiden og middelalderen. Foreningen er for alle historieinteresserede borgere, og de har en masse aktiviteter bl.a. holder de foredrag om Vallensbæks spændende historie og afvikler byvandringer rundt omkring i kommunen.
En by med mulighed for at sætte sit præg
Ingolf Mathiasen har selv boet i Vallensbæk siden 1971 og har med stor interesse fulgt med i byens udvikling, hvor den er gået fra en simpel landsbykommune til et veludviklet byområde. Dengang han flyttede hertil i 1971 sammen med sin kone, havde de ikke noget kendskab til byen, men det ændrede sig hurtigt.
- Vi kom til den her lille by, hvor man lynhurtigt lærte nye mennesker at kende. Man hørte alt, og man vidste altid, hvad der rørte sig i byen. Man blev også selv hørt og havde mulighed for at få indflydelse på forskellige ting. Det kunne jeg rigtig godt li’, fortæller Ingolf.
Det nære indflydelsesrige miljø, mener han stadig er noget, som kendetegner Vallensbæk, også selvom byen har ændret sig meget størrelsesmæssigt. Personligt har Ingolf også altid søgt fællesskaber, han kunne engagere sig i, hvorfor han i dag er et aktivt medlem i flere grupper rundt omkring i byen. Det opfordrer han også andre til at gøre.
- Hvis man kommer som ny ”udefra”, så er dét at melde sig ind i en forening eller et andet fællesskab, en rigtig god måde at lære historien at kende på. Og alle har brug for at kende til den historie, man er en del af, siger Ingolf.
Det mener Ingolf eksempelvis kan være historien om det sted, man bor, eller i forhold til ens familie. Derfor holder foreningen løbende slægtsforskningstræf hvor man, som borger, har mulighed for at forske i egen slægt.
Mere om foreningen
Vil du vide mere om lokalhistorisk forening? Så kom til åbent hus d. 1. mandag i hver måned fra kl. 16:30-19:00. Og hvis du ligesom Ingolf er meget historieinteresseret, kan du følge med på Facebooksiden ’Vallensbæk Nostalgi’ eller se på foreningens hjemmeside www.vlf.nu, hvor der er et overflød af artikler, kirkebøger og meget andet fra gamle dage. Derudover udstiller foreningen også løbende historiske genstande og arkivmateriale, der viser forskellige sider af Vallensbæks alsidige historie. Foreningen har også:
• Foredrag
• Byvandringer
• Udstillinger
• Slægtsforskning
Vi er Vallensbæk?
Vi er Vallensbæk er en portrætserie af borgere, virksomheder og ansatte i Vallensbæk. Hende du møder i supermarkedet, ham du køber dit brød af, og dem, der henter dit affald. Portrætterne kan læses i Vallensbæk NU, som du kan finde her på Vallensbæk NU på hjemmesiden.