Takket være en fondsbevillig fra Elsass-fonden på 250.000 kroner er et nyt ridehold for børn med cerebral parese startet på Vallensbæk Rideakademi. Børnene er født med forskellige muskulære udfordringer men fælles for dem er interessen for heste og lysten til at møde andre med samme passion. Der er ikke tale om handicapridning og behandling, fortæller leder af Vallensbæk Rideakademi, Per C. Springborg.
- Målene er, at børnene bliver hestepiger/drenge og omgås hestene lige som alle andre børn, vi har på akademiet. Og at de på sigt bliver lige så gode som børnene på de andre hold, vi har, siger Per C. Springborg.
Får succes i ny arena
Fokus ligger i høj grad på de bløde værdier: Som når børnene finder et fællesskab med andre ligestillede i stalden, når hestene skal strigles, og hovene renses. Eller på ridebanen, når de stille og roligt bliver så sikre, at de kan ride alene, uden mor eller far holder tøjlerne.
- Det handler især om selvværd, som mange børn, ikke kun denne her gruppe, jo bøvler med. Når børnene oplever, at de selv kan håndtere sådan et stort dyr som en hest – ja det er simpelthen guld værd, siger Per C. Springborg.
Pigerne er mellem 8-10 år. Undervisningen handler ikke kun om ridning, for de skal også lære at håndtere og færdes blandt hestene.
Udvikler også rideakademiet
At arbejde med børn, der har særlige behov, kan samtidig lære Vallensbæk Rideakademi en masse, mener han. De ansatte trænere bliver opkvalificeret. De lærer om cerebral parese, men får også nogle kompetencer til, hvordan de kan skabe en mere rummelig ridetræning for børn generelt.
- Det har vi som akademi plads til at rumme, og jeg synes, det er vigtigt, at vi som akademi kan eksperimentere og skabe nogle erfaringer, som også andre kan få glæde af, siger Per C. Springborg.
Fakta om Elsass-rideholdet
-
Det nye ridehold kaldes i daglig tale Elsass-holdet. Det består i øjeblikket af 6 børn i alderen 8-10 år, som har lette fysiske handicaps. Der er stadig plads til flere børn med cerebral parese på holdet.
-
Navnet stammer fra Elsass-fonden, som er en privat erhvervsdrivende fond, som arbejder for at øge livskvaliteten for mennesker med cerebral parese (CP) og deres pårørende. Fonden har bevilliget 250.000 kr. over en treårig periode.
-
Pengene går til tilskud til familiens brugerbetaling, efteruddannelse og sparring med fysioterapeuter, handicapvenligt udstyr og afrapportering, så erfaringerne kan videreføres.