Stationstorvet i Vallensbæk så festligt ud i den weekenden den 29.-30. september 2018, da Bæredygtighedsfestivalen fandt sted. Farverige flag vajede over fyldte telte, der alle havde til formål at inddrage borgerne i spørgsmål om, hvordan man kan leve mere bæredygtigt, være med til at opnå FN’s 17 Verdensmål og gøre verden til et bedre sted. Verdensmålene blev vedtaget i 2015 af alle FN’s medlemslande og handler om alt fra kvalitetsuddannelse, liv på land og vand, til klimaforandringer og bæredygtige grønne byer.
900 skoleelever samlet på en dag
Fredag besøgte 900 skoleelever pladsen for at lære om innovation, genbrug, fødevarer, byudvikling og baggrunden for de 17 Verdensmål. Forud for festivalen havde alle 9. klasser i kommunen arbejdet på ideer til bæredygtige løsninger – som en del af Hackathon-projektet. Eleverne var blevet stillet opgaven at udvikle bæredygtige løsninger på tre cases: Design af en ny svømmehal, forbedret affaldssortering, samt håndtering af vandressourcer ved kraftig nedbør i kommunen. Opgaverne var stillet af henholdsvis Vestforbrænding, BIOFOS og Vallensbæk Kommune. Og lokale virksomheder som Capgemini og ResursBank støttede op om projektet.
Konsulent Michael Friis fra Capgemini udtaler: ”Selvom vi er en stor global virksomhed, er det utrolig vigtigt for os at bidrage til de lokalområder, som vi er en del af. Derfor er bæredygtighedsfestivalen en oplagt mulighed for at inspirere kommunens unge, så vi i fællesskab kan skabe en mere bæredygtig verden.”
Elever og lærere var glade for at deltage i det fælles læringsrum på pladsen. Mette Geschwendtner Broegaard, som til daglig er afdelingsleder på Egholmskolen siger;
”Bæredygtighedsfestivalen har formået at skabe et fælles kompetenceløft hos elever, lærere og pædagoger på Egholmskolen. Vi havde 22 klasser afsted til festivalen, og alle elever deltog i faglige oplæg og workshops. Eleverne lærte, at de ved ganske få ændringer i deres hverdag kan gøre en forskel og bidrage positivt til et grønnere samfund.”
På hovedscenen pitchede eleverne deres innovative løsninger, der blandt andet inkluderede en svømmehal i glas, hvilket ville mindske forbruget af el til belysning, samt brug af bevægelsesenergi skabt af badegæsterne til at opvarme bassinet. En anden løsning var at skabe byhaver på toppen af skoler, hvor spildevandstanke kunne opsamle det overskydende vand, så kloakkerne ikke oversvømmes. Eleverne havde bygget flotte prototyper og designet plancher for at præsentere deres løsninger.
Leg og læring for borgere i alle aldre
Om lørdagen åbnede festivalpladsen for alle kommunens borgere. Her strømmede musik ud på pladsen, og gæsterne kunne smage vegansk mad, blende deres egen smoothie via strøm lavet på en elcykel, afgive deres eget bæredygtighedsløfte, drikke sodavand lavet på ukrudt, bygge et insekthotel, designe fremtidens by med LEGO® klodser, høre debatter om uddannelse, klima og hvordan man kan få en mere bæredygtig hverdag.
Inddragelsen af borgere i alle aldre var et klart mål med festivalen. Og aktiviteterne var derfor indrettet til, at alle kunne være med. I LEGO® teltene hyggede forældre og børn sig med at bygge deres bud på fremtidens bæredygtige by. Her var der rig mulighed for at være kreativ, og der blev bygget byhaver til bæredygtige monstertrucks. Blandt en af borgerne var Kasper Druedahl, som besøgte festivalen med sin fireårige datter:
”Festivalen har bragt bæredygtighed tættere på min hverdag. Gennem leg har jeg talt med min datter om både el, vand og vindkraft på en måde, som hun forstår. Jeg håber, at kommunen holder fast i deres fokus på bæredygtighed og bliver ved med at inddrage borgerne”, udtaler Kasper Druedahl.
Fra dårlig samvittighed til positive ændringer
Et gennemgående fokus på festivalen var viden, engagement, leg og læring - uden løftede pegefingre. Borgerne kunne hente viden og inspiration til, hvordan de selv kan leve mere bæredygtigt uden at skulle lægge deres liv om. Dette blev tydeligt i den sidste debat, som handlede om, hvordan man selv kan leve mere bæredygtigt i sin hverdag. Panelet bestod af CONCITO’s Gro Selv, Vestforbrænding, GoMore, Agenda21, FællesGRO og Sustain Daily. Her kunne man bl.a. høre medstifteren af Sustain Daily, Johanne Stenstrup, anbefale, at man startede med de dele af ens liv, man sætter mest pris på. Det kunne være mere fokus på nærvær og mindre på materielle goder, og panelet stemte i med forslag til at dyrke samvær i form af madlavning med lokale råvarer, mere fokus på affaldssortering og forslag om alt fra samkørsel til kødfrie dage.
På trods af det begyndende efterårsvejr var festivalen velbesøgt, og kommunen glæder sig over den store opbakning.
”Jeg håber, at det kan inspirere andre kommuner til at følge trop, og at vi i Vallensbæk Kommune kan være med til at sætte både bæredygtighed og Verdensmålene på dagsordenen”, siger borgmester, Henrik Rasmussen.