På daginstitutionen Mejsebo vajer et grønt flag i vinden højt over de små elefanthueklædte hoveder på legepladsen. Flyverdragterne er taget frem på denne solskinsfulde forårsformiddag, for i dag skal en gruppe børnehavebørn så frø og plante blomster i deres nye plantekasser.
Det grønne flag i toppen af flagstangen er nemlig ikke bare til pynt – det er et flag, Mejsebo har fået tildelt af Friluftsrådet for at være en institution, der går op i at være tæt på naturen. Det er kun passende, at det flag er hejst, for Mejsebo er gået i gang med et nye naturprojekt, som skal gøre deres legeplads grønnere og mere bæredygtig.
”Vi har været heldige at blive udvalgt til projektet ’Naturlig legeplads’, hvor vores tema er vilde blomster. Så vi har fået bygget 7 blomsterkasser, som vi skal have plantet til, vi skal have gravet nye buske ned i vores bakke og plantet sommerfuglebuske, så vi får en mere naturlig og bæredygtig legeplads” siger Carina Frederiksen, som er pædagog hos Mejsebo.
Børnene er med i hele processen; De er inddelt i grupper, som får deres egen blomsterkasse, som de skal beplante og passe på. Så det er med jord til albuerne og røde, gule og blå plastikskovle i hånden, at børnene fylder deres plantekasse med jord og planter blomster og frø, som de har forspiret under en vask og i køleskabet.
”Det er sjovt. Jeg kan godt lide at plante. Det er nogle flotte blomster,” siger 5-årige Ava, mens hun kigger på de færdigplantede blomster.
Men det er ikke bare sjovt for børnene at få jord under neglene – der er også en anden grund til, at det er vigtigt, at børnene er med til at plante blomsterne.
”Det vigtigste er, at børnene er med i processen, fordi det giver medansvar. Hvis de er med til det, giver det dem lyst til at passe på tingene og sørge for, at de andre børn ikke graver i deres blomsterkasse,” siger pædagog Carina Frederiksen.