Et fald på 12,96 procent. Så meget har borgerne i Vallensbæk sat deres strømforbrug ned med i forhold til oktober sidste år. Det viser en ny opgørelse fra elnetselskabet Radius.
Uanset om du allerede er i gang med at spare på energien derhjemme, eller om du ikke helt ved, hvor du skal starte, er der flere gode råd at hente. For Energistyrelsens rådgivere fra SparEnergi gav i sidste uge en masse gode idéer på et informationsmøde i Kultur- og Borgerhuset. I artiklen her finder du inspiration til at sænke både elforbruget og varmeregningen, ligesom der er gode idéer til, hvordan du som boligejer kan renovere din bolig og høste yderligere energibesparelser.
Sådan sparer du på dit elforbrug
SparEnergi har samlet seks af de bedste råd til at spare på dit elforbrug.
- Hold øje med dit forbrug på eloverblik.dk eller hent en app fra din el-leverandør. Det giver en bedre forståelse for dit forbrug.
- Prøv om du kan flytte dit forbrug til tidspunkter, hvor elprisen er lavere på grund af lavere efterspørgsel.
- Brug tørresnoren i haven, i gården eller i tørrerummet, og giv tørretumbleren en pause. Der er omkring 3.500-4.000 kr. at spare, hvis du undlader at køre en C-mærket tørretumbler fire gange om ugen hele året.
- Sluk lyset, når du går. Og gå efter LED, næste gang du skal købe nye pærer.
- Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren. For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 procent.
- Fyld opvaskemaskinen op –og skru ned for temperaturen. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.
Sådan sparer du på dit varmeforbrug
Som boligejer er dit varmeforbrug afhængig af både vejr og vind, men også vores vaner som beboere og boligens fysiske rammer påvirker varmeforbruget. Her er et par gode fif til at skrue op for de gode vaner.
Giv dine radiatorer lidt kærlig opmærksomhed: Udover at sænke temperaturen en anelse, er det også en god idé at indstille alle termostater i huset ens. Mærk på radiatorerne, de bør være lunkne eller kolde forneden for at udnytte varmen godt.
Døre og vinduer er også værd at være opmærksom på. Har du rum, du ikke bruger, så luft ud og skru ned til 18 grader og luk døren. Har du gardiner, så træk dem for om aftenen, det giver ekstra isolering. Til gengæld må du ikke spare på den friske luft. Få frisk luft ind hver dag, især efter bad og madlavning, og lad aftræk og friskluftventiler stå åbent.
Sådan kommer du i gang med energirenovering
Energistyrelsen har en række værktøjer online, som du kan gøre brug af, hvis du vil i gang med energirenovering. Skal det batte noget, er det ifølge styrelsens energirådgivere især værd at kigge på vinduer og isolering. Forbedringer her betyder mest for varmeregningen.
Start gerne med de lavt hængende frugter som eksempelvis tætning af vinduer og døre. Du kan selv se efter for sprækker og utætheder udendørs, ligesom du kan efterprøve, om det trækker ind med et stearinlys eller lighter. Inden for isolering kan to lavthængende frugter være varmtvandsrørene eller efterisolering af loftslem.
Tre gode trin til at komme videre med energirenovering
1. Find din boligs energimærke og bliv klogere på dine mulige energiløsninger.
2. Brug Håndværkerlisten, som er vant til at arbejde med professionelle energiløsninger. Håndværkerne på listen er alle omfattet af en garantiordning.
3. Bliv inspireret af hvordan andre har energiforbedret på Casebanken.
Få gratis rådgivning
Udover de digitale værktøjer på sparenergi.dk kan du også få gratis rådgivning på info@sparenergi.dk eller 31 15 90 00.