Nyt om støjskærme ved Holbækmotorvejen
Flere støjskærme er noget, vi har kæmpet for i mange år. Derfor er vi rigtig glade for, at den støjpulje, vi var en del af i forbindelse med infrastrukturplanen 2035, endelig er ved at tage form. Vejdirektoratet er netop begyndt med at sætte støjskærme op på den nordlige side af Holbækmotorvejen i lørdags d. 1. april 2023.
I den forbindelse godkendte vi i kommunalbestyrelsen deres ønske om overdragelse af et areal, som vil blive stillet til rådighed i perioden, hvor arbejdet står på. De nye støjskærme skal være med til at reducere støjen fra Holbækmotorvejen, hvilket vi forventer vil hjælpe beboerne i nord og give dem mere ro i hverdagen. Støjskærmen kommer til at have en samlet længde på omkring 2 km og bliver minimum syv meter høj.
Befolkningsprognose 2023
Hvert år udarbejder forvaltningen en prognose for befolkningsudviklingen i Vallensbæk Kommune. Prognosen giver kommunen mulighed for at forudse og planlægge kapaciteten på dagtilbud og skoler og på ældreområdet. Prognosen 2023 viser ikke en lige så stor stigning, som vi havde antaget. Den 1. januar 2023 boede der 17.031 personer i Vallensbæk Kommune. Dette er stigning på 3 pct. i forhold til 1. januar 2022.
Ifølge prognosen 2023 forventes antal indbyggere i Vallensbæk Kommune at stige fra 17.031 personer i 2023 til 20.844 personer i 2030, hvorefter der forudses en faldende tendens. Samlet vil befolkningstallet blive øget med 22 pct. i perioden fra 2023 til 2033. Og på landsplan forventes befolkningstallet i samme periode at stige med 3 pct. Prognosen viser også, at det primært vil være den yngre del af befolkningen, som vokser i kommunen. Hvis du vil se flere af de væsentligste konklusioner i befolkningsprognosen for 2023, så se mere her i referatet fra kommunalbestyrelsesmødet d. 29. marts.
Udmøntning af trivselspulje på børne- og ungeområdet
På kommunalbestyrelsesmødet d. 29. marts besluttede vi os for at udmønte endnu flere penge til endnu bedre trivsel i folkeskolerne. I Vallensbæk sigter vi efter at være blandt de bedste i landet, hvad angår trivsel for børn og unge. Helt konkret vil vi være blandt de 25 procent bedste i landet. Trivsel er en meget vigtig del af Vallensbæks skolers faglige og pædagogiske arbejde, fordi elevernes trivsel har afgørende betydning for at have de bedste forudsætninger for at lære og blive en del af samfundet.
Derfor har vi valgt at investere i skoletrivselsprogrammet ”Skolestyrken”, hvor alle klassetrin og alle medarbejdere skal inddrages. Skolestyrken vil, i samarbejde med ledelsen, lægge en aktionsplan med fokuspunkter og uddanne ressourcepersoner i konkrete metoder til at fremme trivsel og forebygge mobning. Bag ”Skolestyrken” er Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet og finansieres af blandt andet Trygfonden, A.P. Møller Fonden og Ole Kirks Fond. Når trivselsprogrammet ”Skolestyrken” er implementeret, bliver der arbejdet systematisk og helhedsorienteret med forebyggelse og håndtering af trivsel og mobning på tværs af alle skolerne i Vallensbæk.
Nemlig.com som ny leverandør af fødevarer
Et andet punkt på kommunalbestyrelsesmødet var et forslag om, at nemlig.com bliver leverandører af fødevarer til kommunens mindre enheder. Det godkendte vi på mødet. Sagen er en opfølgning på Kommunalbestyrelsens beslutning om implementering af indkøbsaftale med Salling Group for alle kommunens mindre enheder, som blev truffet den 30. marts 2022.
Salling Group og COOP har nedlagt muligheden for levering af fødevarer, men Salling Group har talt om muligheden for at lade Bilka-to-go forsøge sig på markedet. Bilka-to-go omfatter dog i den nuværende form ikke levering, og de fremtidsløsninger, som Bilka og COOP har beskrevet for SKI, kan pt. ikke garantere en ubrudt kølekæde, hvorfor levering ikke vil leve op til fødevarereglerne. På den baggrund er der pt. kun en reel aktør på markedet, og det er nemlig.com.
Styregruppen for ny daginstitution
I efteråret 2022 blev der godkendt en helhedsplan for Vallensbæk Skole. Her blev det planlagt, at to nye daginstitutioner ville blive placeret på boldbanerne ved udskolingen umiddelbart før Vallensbæk Skole. Den første daginstitution forventes at stå færdig i sommeren 2025. I den forbindelse skal der nedsættes en ny styregruppe. Styregruppen består af Børne- og Kulturudvalget, borgmester samt forældrerepræsentant, der løbende bliver inddraget i daginstitutionens tilblivelse.
Der vil også blive nedsat en projektgruppe med deltagere fra forvaltningen. Sideløbende med denne proces vil der blive udarbejdet en lokalplan, som skal sikre de planmæssige forhold for etablering af en daginstitution ved Vallensbæk Skole. Lokalplanen bliver forelagt Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget samt Kommunalbestyrelsen til godkendelse og sendt i offentlig høring, medio 2023.
Bestyrelsestur til Odense Letbane
I forbindelse med etableringen af letbanen var bestyrelsen på en tur til Odense d. 21.marts for at se Odense Letbane og møde Letbanens ledelse og bestyrelse. Formålet med besøget var at få indblik i nogle af de udfordringer, som ligger foran letbaneprojektet nu og i de kommende år. Et besøg, hvor vi hørte om Odense Letbanens erfaringer med testfasen, sikkerhedsgodkendelsen og den første tid i drift. Et omfattende projekt, som vi glæder os til, er oppe at køre, da arbejdet allerede besværliggør trafikken flere steder i Vallensbæk.
Begrønning og ny indgang til Egholmskolen
Mandag d. 27. marts var der et møde om, hvordan vi kan forskønne og optimere Egholmskolen. På mødet blev mange idéer vendt bl.a. i forhold til, hvordan vi kan begrønne skolegården og forbedre cykelparkeringen ved skolens indgange. Et andet emne på mødet var, hvordan vi kan skabe en ny, pænere og mere inviterende indgang fra torvet af. Her blev det foreslået at bruge noget af arealet i skolens svømmehal, hvor andre arealer i svømmehallen kunne anvendes til at øge skolens kapacitet. Et spændende projekt, som stadig er under udvikling i startfasen.
Møde i Erhvervshus Hovedstaden
D. 23. marts var borgmesteren til bestyrelsesmøde i Erhvervshus Hovedstaden, som er ejet af de 29 kommuner i Region Hovedstaden. Over 100 repræsentanter fra det danske erhvervsfremmesystem, klynger, erhvervsorganisationer, vidensinsitutioner, virksomheder, borgmestre og kommunaldirektører var samlet for at give deres input til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses kommende strategi.
Borgmester Henrik Rasmussen, som er formand i Erhvervshus Hovedstaden og Steen Munk, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, indledte workshoppen, der førte til mange gode diskussioner blandt deltagerne. På mødet var der mange gode og strategiske idéer, til hvordan København og hovedstaden kan blive et endnu stærkere erhvervsknudepunkt blandt verdens hovedbyer. En workshop med inspirerende drøftelser af, hvordan erhvervslivet udvikles til at være bedst muligt rustet til den globale konkurrence.